Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σπανός-Μητσιάς συναντούν τον Καβάφη

Με ποιητικά εφόδια στην πλάτη ο Γιάννης Σπανός και ο Μανώλης Μητσιάς, φίλοι από παλιά, ετοιμάζουν το νέο δίσκο με μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, 2011

Μεσημέρι σ' ένα στέκι της Φωκίωνος Νέγρη που αντηχεί από την πολυεθνική κίνηση της γειτονιάς. Ο θόρυβος μπερδεύεται με τους καβαφικούς στίχους: «Δέρμα καμωμένο από ιασεμί» από το ποίημα «Μακρυά».

Με ποιητικά εφόδια στην πλάτη ο Γιάννης Σπανός και ο Μανώλης Μητσιάς, φίλοι από παλιά, ετοιμάζουν το νέο δίσκο με μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη ο Μανώλης Μητσιάς το τραγουδάει σιγά, σαν μικρή πρόγευση του δίσκου που ετοιμάζουν με τον Γιάννη Σπανό. Θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνοντας γύρω στα 15 ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού, μελοποιημένα από το σπουδαίο συνθέτη των «Ανθολογιών».
Στη μελοποιημένη ποίηση δεν έχει θητεύσει βέβαια μόνον ο Γιάννης Σπανός. Και ο Μητσιάς έχει στο ρεπερτόριό του ποίηση. Ετσι οι δυο τους συνεργάζονται ξανά. Είναι άλλωστε φίλοι από παλιά. Απόδειξη και το κλίμα μέσα στο οποίο γίνεται αυτή η κουβέντα: πειράγματα, γέλια, ιστορίες από τις κριτικές που είχαν δημοσιευθεί όταν είχε κυκλοφορήσει το '75 η Γ'Ανθολογία. «"Ετσι μελοποιείται ο Σκαρίμπας; Δεν κατάλαβε τίποτα ο Σπανός", έγραφε κάποιος. Τα τραγούδια μου, τα ανακάλυπταν πάντα αργότερα. Γι' αυτό και δεν έπαιρνα χρυσούς δίσκους», θυμάται ο συνθέτης.
Η μελοποιημένη ποίηση ήθελε, προφανώς, πάντα το χρόνο της. «Στην Πλάκα το '76, την εποχή που ακούγονταν μόνο επαναστατικά και ρεμπέτικα, εγώ έλεγα σε μια μπουάτ όσα τραγούδια είχα ερμηνεύσει σε τρεις δίσκους που είχαν κυκλοφορήσει εκείνη τη χρονιά: "Αθανασία" του Χατζιδάκι, "Τετραλογία" του Μούτση και "Αχ Ερωτα" του Λεοντή. Ε, λοιπόν, η μπουάτ έκλεισε έπειτα από ένα μήνα», γελάει ο Μητσιάς. Και σήμερα όμως όπως είναι η δισκογραφία...  Πηγή: Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου