Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Olympia Forum Ι: Ο απολογισμός του τριημέρου από τον Λευτέρη Βαρουξή


Με τον απολογισμό του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εφημερίδας Πατρίς, Λευτέρη Βαρουξή, έπεσε η αυλαία του Olympia Forum. O κ. Βαρουξής μίλησε για τα όσα ειπώθηκαν τις τρεις ημέρες των εργασιών του συνεδρίου και ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς του Forum.

Αναλυτικά όσα είπε:

Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι…

Κλείνοντας αυτό το συνέδριο, θα ήθελα να κάνω έναν απολογισμό με αυτά που ειπώθηκαν αυτές τις τρεις ημέρες.

Στόχος μας ήταν να παρουσιαστούν επιλεγμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη και η ΕΕ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, να συζητηθεί το τρόπος που οι πρακτικές καλής διακυβέρνησης πρέπει να προωθηθούν μέσω και εντός των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, να γίνει ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών αναφορικά με το θέμα αυτό, μεταξύ διεθνών οργανισμών, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και να υποστηριχθούν εκείνες οι πολιτικές της ΕΕ που ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές ανάγκες. Και θεωρώ ότι αυτό το πετύχαμε, παρά το γεγονός ότι το συνέδρια μας ξεκίνησε ταυτόχρονα με την σαρωτική πορεία του Ιανού στην χώρα μας, γεγονός που δεν επέτρεψε σε πολλούς ομιλητές να βρίσκονται εδώ, στην γη της Ολυμπίας. Η τεχνολογία ωστόσο, για την εξέλιξη και την βέλτιστη εφαρμογή της οποίας έγινες πολύς λόγος την δεύτερη ημέρα των εργασιών του FORUM,  και σε αυτή την περίπτωση βοήθησε να ανταλλάξουμε απόψεις και να θέσουμε κοινούς στόχους.

Τα συμπεράσματα του FORUM θα καταγραφούν, θα αξιολογηθούν και θα αποτελέσουν την βάση εργασίας για τις δράσεις που από κοινού με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τους φορείς, τους επιστήμονες, θα αναλάβουμε ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος που δεν είναι άλλος από την Οικονομική Ανάπτυξη των Περιφερειών.

Αυτές τις τρεις ημέρες τέθηκε σε εποικοδομητικό διάλογο η προώθηση της αριστείας και καινοτόμων πρακτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη, η παροχή γνώσης για τον σχεδιασμό τοπικών αναπτυξιακών στρατηγικών, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων, οι συνέργιες μεταξύ Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχειας, η ανάπτυξη της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, η  προφύλαξη και βελτίωση του περιβάλλοντος καθώς και η βελτίωση των υποδομών και της συνδεσιμότητας.

Από τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη ανάκαμψης ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της χώρας , αλλαγής του οικονομικού μοντέλου που ήδη επιδιώκει η κυβέρνηση, συνυπολογίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία  προς την Πράσινη και την Ψηφιακή κατεύθυνση αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων εργαλείων του ΕΣΠΑ 21′-27′.

Επισημάνθηκε επίσης ο  κομβικός ρόλος των Περιφερειών που πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής, στο πλαίσιο σχεδιασμού των έργων και των δράσεων, για την κάλυψη των αναγκών κάθε τόπου. Κάτι που περικλείεται στο ισχυρό μήνυμα που εκφράστηκε ότι  «όλοι μαζί θα κάνουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε πραγματικότητα ενώνοντας τις δυνάμεις μας» με συναντίληψη και με μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξη

Δεν έλειψαν και οι αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, την διπλωματία, τον διάλογο και τις διερευνητικές συζητήσεις που πρέπει να προηγηθούν ώστε να υπάρξει συμφωνία

Στοχευμένες ήταν οι αναφορές που έγιναν  για την  4η βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιοποίηση και την ψηφιακή μετάβαση στην επιχειρηματικότητα, με συνέργειες εντός και εκτός τειχών και πυξίδα την υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα.

Κύκλους εργασιών του FORUM απασχόλησε η “πράσινη στροφή”, της Ευρώπης, ως μια επιτακτική ανάγκη με ξεχωριστή την πρωτοβουλία για την απολιγνιτοποίηση από την Πρόεδρο της Κομισιόν γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει αλλαγή σε όλα όσα ξέρουμε και να σχεδιαστούν όλα από την αρχή.. Η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία όπως τονίστηκε θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και σε ένα πλαίσιο που να μπορεί να εφαρμοστεί.

Οι προκλήσεις της οικονομίας τέθηκαν επί τάπητος ενώ από στελέχη της κυβέρνησης αναπτύχθηκαν οι πυλώνες της πολιτικής που θα βρει πεδίο εφαρμογής το επόμενο διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που κρατούν καθηλωμένη την πραγματική οικονομία μετά από την δεκαετή κρίση, συνυπολογίζοντας και το βαρύ πλήγμα που συνοδεύει την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αφήνει κανέναν κλάδο ανεπηρέαστο.

Τέλος, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι στοχευμένες προτάσεις για την Δυτική Ελλάδα, την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία που φιλοξένησε το OLYMPIA FORUM το οποίο θέλουμε να αποτελέσει ετήσιο βήμα διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, για να αναδειχθούν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων στρατηγικών Περιφερειακής ανάπτυξης.

Οφείλω τέλος να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς που στήριξαν την διοργάνωση του OLYMPIA FORUM. Κλείνοντας  θα ήθελα να κάνω μια ευχή: δε έναν χρόνο από τώρα, να δώσουμε ραντεβού σε αυτό τον ιερό τόπο, έχοντας ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας και έχοντας επιστρέψει όλοι στην καθημερινότητά μας, να είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ. Σας ευχαριστώ.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου