Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Aegean : Ο δυσκολότερος χειμώνας στην ιστορία του κλάδου και της εταιρείας

 Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Ζημίες 158,8 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2020 – Οι νέοι περιορισμοί μείωσαν κατά 50% το πτητικού έργου του Αυγούστου – Μειώνεται ο ρυθμός παραλαβής των νέων αεροσκαφών

Aegean : Ο δυσκολότερος χειμώνας στην ιστορία του κλάδου και της εταιρείας | tovima.gr

Καθαρές ζημιές 58,7 εκατ. ευρώ κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η Aegean. Η σχεδόν καθολική καθήλωση του στόλου, λόγω των περιορισμών που έφερε η πρώτη φάση του Covid-19, μείωσε τον κύκλο εργασιών της εταιρείας κατά 64% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι καθαρές ζημιές για το πρώτο εξάμηνο ανέρχονται σε 158,8 εκατ. ευρώ. Αναμένοντας τον πιο δύσκολο και απρόβλεπτο χειμώνα που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία, οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις τον περασμένο Αύγουστο, στην άλλοτε κορύφωση της τουριστικής σεζόν, έφεραν μείωση κατά 50% του προγραμματισμένου πτητικού έργου της Aegean.

Ειδικότερα, όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο συνολικός αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν μειώθηκε κατά 82%, με μείωση 95% και 92% τον Απρίλιο και τον Μάιο αντίστοιχα, ενώ η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 92%.

Ο κύκλος εργασιών, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ανήλθε μόλις σε 40,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 88% συγκριτικά με το 2019, ήτοι μείωση κατά 307 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές προ φόρων (εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων) ανήλθαν σε 58,7 εκατ. ευρώ από κέρδη 31,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Με την επίδραση και του δεύτερου τριμήνου, το πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μείωση 64% και ανήλθε σε 187,4 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε ζημιές 132,3 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα της εταιρείας επιβαρύνθηκε με επιπλέον έκτακτες ζημιές 68,5 εκατ. ευρώ από παράγωγα αντιστάθμισης κινδύνου, κυρίως ποσότητες καυσίμου, που λόγω του περιορισμένου έργου δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν. Συνολικά, το καθαρό αποτέλεσμα για το πρώτο εξάμηνο μετά από φόρους ανήλθε σε ζημιές ύψους 158,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 13 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

Όσον αφορά δε την μεγάλη παραγγελία των νέων αεροσκαφών, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η εταιρεία επαναπροσδιόρισε τους χρόνους παραλαβής και άφιξης των νέων Airbus A320/321 neo, διατηρώντας μεν ακέραιο τον αριθμό νέων αεροσκαφών που θα παραλάβει σε 46, αλλά μειώνοντας τον ρυθμό άφιξης για τα έτη 2021 και 2022. Σημειώνεται ότι έχει ήδη παραλάβει 5 νέα αεροσκάφη A320 neo, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2021 θα παραλάβει επιπρόσθετα 4 A321 neo.

Γερογιάννης: Συνεχής μάχη για προσαρμογή, αντοχή και επιβίωση

«Οι τελευταίοι 7 μήνες είναι για όλους μας στην Aegean μια συνεχής μάχη για προσαρμογή, αντοχή και επιβίωση απέναντι στη δυσκολότερη συγκυρία στην ιστορία της παγκόσμιας αερομεταφοράς.Το δεύτερο τρίμηνο ήταν, λόγω περιορισμών στην μετακίνηση, πρακτικά χωρίς δραστηριότητα. Οι προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν στη διαχείριση του κόστους, αλλά και στη διαμόρφωση και εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων για την προστασία των επιβατών και των πληρωμάτων μας» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, κ. Δημήτρης Γερογιάννης.

«Από τα τέλη Ιουνίου με την υποχώρηση του πρώτου κύματος και την μερική άρση των περιορισμών, κάναμε μεγάλη προσπάθεια για επαναδραστηριοποίηση καλύπτοντας 84 προορισμούς από Αθήνα και 52 από τις βάσεις της περιφέρειας, στηρίζοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Όμως πολλές αγορές έμειναν μη προσβάσιμες, ενώ και η διάθεση για ταξίδια υπό το βάρος της πανδημίας και από τις ανοιχτές αγορές ήταν χαμηλή, ακόμη και για την Ελλάδα που κέρδισε μερίδιο από τους ανταγωνιστές της.

Παράλληλα, ήδη από τις αρχές Αυγούστου η ενίσχυση της πανδημίας έφερε νέους περιορισμούς που σταδιακά μείωσαν και πάλι τόσο την πρόσβαση, όσο και τη ζήτηση. Έτσι και τον Αύγουστο εκτελέσαμε λιγότερο από το 50% του προγραμματισμένου πτητικού έργου μας με ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή πληρότητες.

Είναι προφανές, τόσο για τον κλάδο μας όσο και για την εταιρεία μας, ότι βρισκόμαστε μπροστά στον δυσκολότερο και λιγότερο προβλέψιμο χειμώνα της ιστορίας μας. Καθημερινή μας προσπάθεια είναι η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις διαφοροποιημένες προτεραιότητες των επιβατών μας, η κατά το δυνατόν ενίσχυση των αντοχών μας, αλλά και η διαμόρφωση ευέλικτων εναλλακτικών για το δίκτυο και το προϊόν μας για το 2021.

Ευχαριστούμε όλο μας το προσωπικό για την προσπάθεια στην μεγάλη μάχη που δίνουμε μαζί και φυσικά τους επιβάτες μας που μας εμπιστεύονται καθημερινά σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, με αφορμή την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Aegean, ο κ. Γερογιάννης αναφέρει τα εξής: «Τέλος, σε αυτό το περιβάλλον οφείλω να τονίσω, όπως κάνουν άλλωστε και όλοι οι φορείς του κλάδου, την αναγκαιότητα όλες οι χώρες να συμφωνήσουν σε κοινές διαδικασίες όπως για παράδειγμα το αρνητικό test πριν την πτήση, που θα επιτρέψουν στη συντονισμένη αποκατάσταση της προσβασιμότητας και της διασύνδεσης μεταξύ των χωρών, αντικαθιστώντας τα μέτρα καραντίνας και κλεισίματος των συνόρων. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σίγουρα προϋπόθεση για τη διασύνδεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών αλλά και ενδεχομένως για τη μετακίνηση εντός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον κριθεί απαραίτητο από την επιστημονική κοινότητα».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου