Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ετσι δημιουργήθηκε το σοβαρό πρόβλημα στο Ταμείο Συντάξεων των Κληρικών

 Του Θεοδώρου Καλμούκου 


Ο κ. Τζέρι Δημητρίου σε παλαιότερη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία αρχείου: GOA/Δημήτριος Πανάγου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το πρόβλημα της μη χρηματοδότησης του Ταμείου Συντάξεων των Κληρικών από μέρους της Αρχιεπισκοπής επί πολλά χρόνια κατά την εικοσαετή Αρχιεπισκοπία του πρώην Αμερικής Δημητρίου και της περί αυτόν Επαρχιακής Συνόδου, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και της Επιτροπής των Οικονομικών διογκώθηκε στο ποσό των 65 εκατομμυρίων δολαρίων χαρακτηρισθέν ως underfunded και το οποίο κληρονόμησε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Ο «Ε.Κ.» είχε πολλές φορές αναφερθεί στο θέμα στη διάρκεια των ετών. Το δημοσίευμα που ακολουθεί από τον Δεκέμβριο του 2014 είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε:

«Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με το Ταμείο Συντάξεως των Ιερέων.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Του ανταποκριτή μας Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα έχει ανακύψει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής σχετιζόμενο με το Ταμείο Συντάξεως των Ιερέων. Συγκεκριμένα, η Αρχιεπισκοπή κατά τα περασμένα τρία χρόνια δεν συνέβαλλε, ως όφειλε, στο Ταμείο τη συνεισφορά των 600 δολαρίων μηνιαίως για τους υπαλλήλους της, κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι κυμαίνονται μεταξύ ογδόντα και ενενήντα, με αποτέλεσμα να οφείλει η Αρχιεπισκοπή στο Ταμείο πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκ των έσω. Γνώστες της υπόθεσης μίλησαν στον 'Εθνικό Κήρυκα' υπό τον όρο να μην αποκαλυφθεί το όνομά τους για ευνόητους λόγους.

Το Ταμείο Συντάξεως των Ιερέων ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου και με την πρωτοβουλία του τότε διευθυντή των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Χρίστου Δημητριάδη, ο οποίος έγινε στη συνέχεια εργολάβος ανοικοδόμησης ακριβών κατοικιών στην περιοχή του Ράι της Νέας Υόρκης.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών Γεώργιος Βουρβούλιας, ομιλεί στην Κληρικολαϊκή της Αρχιεπισκοπής στη Φιλαδέλφεια το 2014. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Θεόδωρος Καλμούκος.

Τονίζεται ότι η κάθε κοινότητα υποχρεούται να καταβάλλει στην Αρχιεπισκοπή 600 δολάρια το μήνα για το Ταμείο Συντάξεως για κάθε ιερέα. Εάν μία κοινότητα έχει δύο ιερείς θα πρέπει να καταβάλλει 1.200 το μήνα. Κι αν ακόμα η κοινότητα έχει ιερέα μερικής απασχόλησης, δηλαδή part time ή κι ακόμα επισκέπτη, δηλαδή αναπληρωματικό ιερέα ανά Κυριακή είναι και πάλι υποχρεωμένη να καταβάλλει το ποσό των 600 δολαρίων κάθε μήνα.

Επίσης, ο κάθε ιερέας οφείλει να καταβάλλει μεταξύ 3,5% και 5% από τον μισθό του κάθε μήνα προς το Ταμείο. Σήμερα υπολογίζεται ότι το Ταμείο έχει περί τα 53 εκατομμύρια δολάρια. Πριν από ένα χρόνο είχε περί τα 48 εκατομμύρια.

Ερωτήματα που υπέβαλαν κατά καιρούς οι ιερείς παρέμειναν αναπάντητα από τους αξιωματούχους του τμήματος των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής. Πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών έχει διοριστεί ο Γεώργιος Βουρβούλιας από το Σικάγο, ενώ γενικός διευθυντής και του Τμήματος των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής είναι ο Ιερώνυμος γνωστός εν πολλοίς ως Τζέρη Δημητρίου.

Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του 'Ε.Κ.' στον Ιερώνυμο Δημητρίου παρέμειναν αναπάντητα μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.

Το ζήτημα ανακινήθηκε και αποκαλύφθηκε τελικά στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής στη Φιλαδέλφεια τον περασμένο Ιούλιο. Το θέμα ανακίνησε με ερώτησή του στη διάρκεια της ολομέλειας της Συνέλευσης ο π. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Χαγιάνις του Κέιπ-Κοτ Μασαχουσέτης. Υπέβαλε ερώτηση γιατί η Αρχιεπισκοπή δεν έχει συνεισφέρει τα 600 δολάρια το μήνα για τον κάθε υπάλληλό της κατά τα περασμένα τρία χρόνια.

Υπογραμμίζεται ότι το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια.

Ο γενικός διευθυντής διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και συνάμα οικονομικός διευθυντής Ιερώνυμος (Τζέρη) Δημητρίου προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποφύγει την ερώτηση λέγοντας πως δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, ότι έπρεπε να έλθει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή, πλην όμως του ελέχθη ότι στην περίοδο της ανοικτής συζήτησης της ολομέλειας οποιοδήποτε θέμα μπορεί να έλθει προς συζήτηση.

Τελικά ο κ. Δημητρίου παραδέχθηκε ότι η Αρχιεπισκοπή λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν έχει συνεισφέρει τα αναλογούντα ποσά στο Ταμείο Συντάξεως των Ιερέων. Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Δημητρίου έχει αυξημένες διοικητικές και οικονομικές αρμοδιότητες, ουσιαστικά αυτός διοικεί την Αρχιεπισκοπή, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απλώς παίζει τον ρόλο του παρατηρητή.

Ο Ιερώνυμος Δημητρίου, λοιπόν, απαίτησε την απομάκρυνση του ιερέα Γιαννακόπουλου από την επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων των Ιερέων με το αιτιολογικό ότι επέμενε να φέρει το θέμα προς συζήτηση δημοσίως και ότι κατ' αυτόν τον τρόπο προσέβαλλε την Αρχιεπισκοπή στην ολομέλειά της, πλην όμως παρενέβη ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος ο οποίος αρνήθηκε να αποπέμψει τον π. Γιαννακόπουλο από την Επιτροπή Συντάξεως του Κλήρου.

Σε επικοινωνία του 'Ε.Κ.' με τον ιερέα Παναγιώτη Γιαννακόπουλο αρνήθηκε να μιλήσει για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, συγκλήθηκε σε συνεδρίαση η Επιτροπή Συντάξεως κατά την οποία ο Ιερώνυμος Δημητρίου είπε, ανάμεσα στα άλλα, ότι δεν ήταν στις προθέσεις μας να μην τα πληρώσουμε, ξέρουμε ότι τα οφείλουμε, υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά και υποσχέθηκε, προφορικώς πάντοτε, ότι η Αρχιεπισκοπή θα αρχίσει να βάζει στο Ταμείο τα οφειλόμενα χρήματα.

Το θέμα ήλθε ξανά προς συζήτηση πριν από ένα μήνα σε συνεδρίαση στο Ράι της Νέας Υόρκης όπου ελέχθη και πάλι ότι η Αρχιεπισκοπή θα αρχίσει να καταβάλλει τα οφειλόμενα χρήματα τα οποία ανέρχονται σε πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, πρωτοσυγκελεύων της Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης και ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός Αρχιγραμματέας της Ιερής Επαρχιακής Συνόδου και πνευματικός σύμβουλος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πριν μερικές εβδομάδες έγινε κι άλλη συνεδρίαση στη Φλόριδα όπου δόθηκε η υπόσχεση (προφορικώς όλα αυτά) πως μέχρι το τέλος του 2015 η Αρχιεπισκοπή θα καταβάλλει τα οφειλόμενα εκατομμύρια και επί πλέον τον τόκο. Κατέστη γνωστό ότι ήδη έδωσε περί τις 120 χιλιάδες δολάρια, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταβάλλει άλλες 140 χιλιάδες.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε πρόβλημα και με την ιατροφαρμακευτική ασφάλεια, η οποία είχε διακοπεί για λίγο διάστημα επειδή η Αρχιεπισκοπή δεν είχε πληρώσει, αλλά τώρα επανήλθε.

Δύο αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής υπενθύμισαν στον 'Ε.Κ.' ότι οι ιεράρχες ψήφισαν προ δεκαπενταετίας σε Κληρικολαϊκή Συνέλευση ότι όταν συνταξιοδοτηθούν θα λαμβάνουν το 80% του μισθού τους, πράγμα το οποίο το χαρακτήρισε 'απίστευτο'.

Αλλος αξιωματούχος της Αρχιεπισκοπής είπε στον 'Ε.Κ.' πως 'οι ναοί μας είναι αδειανοί. Οι άνθρωποι δεν δίνουν πια χρήματα στις κοινότητες. Στους Εσπερινούς η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Οταν πεις για παράδειγμα να βγουν έξω από το ναό οι εξ' Ελλάδος είναι ζήτημα αν θα απομείνουν μέσα στο ναό δέκα άτομα κι αυτοί θα είναι προχωρημένης ηλικίας'».

Το ερώτημα μας είναι.  Γιατί δεν πήγε κανένας στη δικαιοσύνη;  Μα και μία ενορία/κοινότητα, ένας ιερέας, ένας ενορίτης μπορεί να καταφύγη στη δικαιοσύνη.  Εκτός και εάν δεν τους ενδιαφέρει γιατί ακόμα υπάρχουν... πρόβατα. paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου