Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Λίβυoς ΥΠΕΞ: Θα διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα

  Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Στο σημείο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ από τον πρωθυπουργικό θώκο, με αναλυτές να εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν διάγουν περίοδο κρίσης

Λίβυoς ΥΠΕΞ: Θα διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα | tovima.gr

Έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και τη Μάλτα δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (Muhammad Sayala) για τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων.

Σύμφωνα με το Aljazeera, το υπουργείο του θα έχει επικοινωνία με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μάλτας, ώστε να διαπραγματευτεί μαζί τους τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων και να φτάσουν σε τελικές λύσεις, υπό την προϋπόθεση πως αυτές θα είναι «διαφανείς και ρεαλιστικές και δεν θα βλάπτουν τα συμφέροντα της Λιβύης».

Στο σημείο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ από τον πρωθυπουργικό θώκο, με αναλυτές να εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν διάγουν περίοδο κρίσης.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης απέστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας σε Αίγυπτο, Ιταλία και Ελλάδα με φόντο τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ τους, την ώρα που η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες να «παγώσουν» τις ερευνητικές δραστηριότητές τους για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του λίβυου υπουργού με τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου στην Τρίπολη. 

Αναστολή δραστηριοτήτων

Από την πλευρά του, ο τελευταίο επεσήμανε πως θα απαιτήσει από τις εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές να αναστείλουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες, καθώς αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενης διαμάχης, έως ότου επιτευχθεί νομικός διακανονισμός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την ασφάλεια και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου του 2019, κίνηση η οποία πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου