Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στίβο Πενταρόβσκι ζητά Αυτοκεφαλία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

 

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στίβο Πενταρόβσκι και δίπλα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Φωτογραφία ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
    

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στίβο Πενταρόβσκι, με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ζητά την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας,σ σύμφωνα με το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ. Ο κ. Πενταρόβσκι ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να ασκήσει το Έκκλητον προσφυγής και να δώσει τον Τόμο της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία εν Βορείω Μακεδονία. Η είδηση αυτή εκπήγασε αρχικά από το Religija.mk.

Ολόκληρο το έγγραφο-επιστολή του κ. Πενταρόβσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει ως εξής:

«Παναγιώτατε,

Η ιστορία μας δείχνει ότι πρέπει να προσαρμόζουμε συνεχώς στον χρόνο και να τον χρησιμοποιούμε προς όφελος των ανθρώπων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένα παράδειγμα στο πώς να παραμείνετε συνεπείς με τις αξίες και ταυτόχρονα να είμαστε δυναμικοί στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Ως Πρόεδρος της χώρας μου, θα ήθελα να Σας ενημερώσω προσωπικά ότι, ως χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο προς όφελός μας και να αφήσουμε πίσω μας τις ιστορικές διαφορές (με την Ελλάδα – σ.σ.).

Σας απευθύνω εκ μέρους πολλών συμπολιτών μου που αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και των οποίων η μόνη επιθυμία τους και ανάγκη είναι να συμφιλιωθούν με τους γείτονές τους και να προχωρήσουν προς ένα κοινό μέλλον, σε συνύπαρξη και πραγματική ελευθερία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να στείλω ένα αίτημα προς την Παναγιότητά Σας να αποδεχτείτε το κάλεσμα των ευσεβών λαών μας και της Εκκλησίας μας για να ασκήσετε το Έκκλητον προσφυγής, έτσι ώστε οι πολίτες μας, μέσω της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης, να έχουν τελικά την ευκαιρία να έχουν ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλον τον κόσμο», γράφει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάλεσε την Εκκλησία της Σερβίας και την Εκκλησία των Σκοπίων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο εκκλησιαστικό πρόβλημα της Δημοκρατίας Βορείου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Δ’ και ΙΖ’ κανόνα της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το δικαίωμα να δέχεται Έκκλητον προσφυγής από τους κληρικούς όλης της οικουμένης και να παραχωρήσει αυτοκεφαλία.

Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι Μητέρα Εκκλησία της Εκκλησίας εν Βoρείω Μακεδονία.

Δεύτερον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε το αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα να δέχεται ή να απορρίπτει το υποβαλλόμενο Έκκλητον αρχιερέως από οποιοδήποτε πατριαρχικό θρόνο. Το Έκκλητον είναι το δικαίωμα που δίδεται σε Μητροπολίτες Εκκλησιών να προσφεύγουν στο Φανάρι, ως ένα είδος Αρείου Πάγου της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης διότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική και το κέντρο της είναι το Φανάρι. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν είναι 15, 16 κατά την αιρετική ορολογία της Μοσχοβίτικης Εκκλησίας. Η Εκκλησία είναι ΜΙΑ.

Τρίτον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως Προκαθήμενος τόσο του Πρώτου θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσο και της Μητρός Εκκλησίας, είχε και έχει πάντοτε το αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα να δέχεται το Έκκλητον αρχιερέων όχι μόνο της κανονικής δικαιοδοσίας του, αλλά και από την κανονική δικαιοδοσία των άλλων Πατριαρχικών θρόνων ή αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως αυτό συνάγεται από την ομόφωνη κανονική παράδοση και από τη διαχρονική εκκλησιαστική πράξη.

Όπως γράφει ο κ. Φειδάς: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε απαραμείωτο το κανονικό δικαίωμα όχι μόνο να μεριμνά οφειλετικώς για την υποστήριξη των εμπεριστάτων ή δοκιμαζομένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και τη δεσμία κανονική υποχρέωση να αναλαμβάνει εγκαίρως όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την πρόληψη, την αποτροπή ή τη θεραπεία των επικινδύνων απειλών ή δοκιμασιών του εκκλησιαστικού τους σώματος.

Άλλωστε, η όλη ιστορία του Οικουμενικού πατριαρχείου, ήτοι τόσο σε ευτυχείς, όσο και σε χαλεπούς καιρούς, αποτελεί πράγματι μία υπέροχη μαρτυρία της πάντοτε ανιδιοτελούς ή και θυσιαστικής προσφοράς του προς όλες τις εμπερίστατες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Συνεπώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε πάντοτε και έχει πολύ περισσότερο σήμερον το κανονικό δικαίωμα ή μάλλον την μητρική ευθύνη να αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, με ή και χωρίς την προηγούμενη συναίνεση όλων των άλλων αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε το κανονικό δικαίωμα να δεχθεί σε εκκλησιαστική κοινωνία όλους τους σχισματικούς αρχιερείς όχι μόνο από τη δική του εκκλησιαστική δικαιοδοσία, αλλά και από τη δικαιοδοσία των άλλων πατριαρχικών θρόνων, αν ο ηγέτης των σχισματικών αυτών αρχιερέων αποκαταστάθηκε κανονικώς στην εκκλησιαστική κοινωνία (Αρχιεπίσκοπος Στέφανος της εν Βορείω Μακεδονία Εκκλησίας – σ.σ.)».

 Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου