Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Τρία καυτά μέτωπα δοκιμάζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

 Κρουστάλλη Δήμητρα

Οι αντοχές του ΕΣΥ στην επέλαση της πανδημίας, η ύφεση της οικονομίας και τα ελληνοτουρκικά προβληματίζουν το Μαξίμου – Στοίχημα η αποφυγή ενός νέου lockdown

Τρία καυτά μέτωπα δοκιμάζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη | tovima.gr
Το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του ήταν «αυτοπροστασία ή καραντίνα»

Στην πιο δύσκολη περίοδο της διακυβέρνησής του εισέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι μήνες που ακολουθούν θα δοκιμάσουν τις αντοχές του ΕΣΥ αλλά και την ανθεκτικότητα της κυβέρνησης στην επίθεση του κορωνοϊού, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αποτρέψει τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και να διαχειριστεί την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και τα τρία προβλήματα έρχονται από την προηγούμενη περίοδο, ωστόσο και τα τρία εξελίσσονται μέσα σε νέες συνθήκες, οι οποίες καθιστούν όλο και πιο απαιτητική τη διαχείρισή τους. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στον λαό με το έκτο διάγγελμά του από την έναρξη της πανδημικής κρίσης υπέβαλε το ερώτημα αν η επιτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κορωνοϊού την έχει εγκλωβίσει στην επαναχρησιμοποίηση των ίδιων μεθόδων αντίδρασης σαν ένα «επικοινωνιακό εμβόλιο». Η διαφορά φάσης όμως δημιούργησε χάσμα.

Ο απόηχος του διαγγέλματος

Οι περισσότεροι περίμεναν να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πρόσθετα μέτρα για την πανδημία. Εκείνος ήθελε να σταματήσει τη φημολογία για νέο lockdown. Το δίλημμα που έθεσε «αυτοπροστασία ή καραντίνα» ακούστηκε, στα αφτιά της αντιπολίτευσης τουλάχιστον, ως απειλή προς τους πολίτες· «σας λέει “αν ο έλεγχος χαθεί, η ευθύνη είναι δική σας”» μετέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το χάσμα έγινε χασμωδία, και μάλλον παράπεσαν τα τρία κεντρικά μηνύματα του διαγγέλματός του: ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης – εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, οικονομία, φυσικές καταστροφές –, όμως μόνο «στον πόλεμο για την υγεία» ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών. Επισήμανε ότι μια γενικευμένη καραντίνα σημαίνει κοινωνική μεροληψία. «Η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες» τόνισε. Εκανε ειδική αναφορά στα σχολεία, στα οποία έχει συμπέσει ένα κύμα καταλήψεων με την άρνηση του κορωνοϊού – «τα κλεστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά». 

«Ακραία μέτρα μόνο σε ακραίες καταστάσεις»

Ο Πρωθυπουργός, μεταδίδουν οι συνεργάτες του, θέλησε απευθυνόμενος στους πολίτες να επανακαθορίσει τον διάλογο μαζί τους. Να τους εξηγήσει ότι η καραντίνα αναχαιτίζει αλλά δεν εξαφανίζει τον ιό, με τον οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, ότι τα ισχύοντα μέτρα είναι επαρκή αν εφαρμοστούν με συνέπεια από όλους, ότι το ΕΣΥ αντέχει και ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις ελλείψεις, με κυριότερες αυτές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και θα φροντίσει να καλύψει τα κενά. Στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι καθολικό lockdown δεν έχουν επιβάλει ούτε χώρες με πολλά κρούσματα, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, και ότι η Ελλάδα, παρότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, δεν μπορεί να μείνει απρόσβλητη από τον ιό. Δέχονται ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι με τις ιώσεις σε έξαρση, αλλά τα μέτρα που θα λαμβάνονται, επιμένουν, θα είναι τοπικά σε εστίες μετάδοσης του ιού. «Ακραία μέτρα θα ληφθούν μόνο σε πολύ ακραίες καταστάσεις» σημειώνουν. Η έμφαση λοιπόν θα δοθεί στο τρίπτυχο: μάσκες και τήρηση αποστάσεων – στοχευμένα περιοριστικά μέτρα – ενίσχυση του συστήματος υγείας. 

Η ελληνική ομάδα των διερευνητικών

Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση όχι μόνο για να επανεκκινήσουν αλλά και για να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, ο 61ος γύρος θα ξεκινήσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στην Κωνσταντινούπολη. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και στην ομάδα θα συμμετέχουν επίσης ο πρέσβης Αλ. Κουγιού και η Ιφιγένεια Καναρά, διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ. Μοναδικό αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει και την ευρωπαϊκή πίεση προς την Τουρκία, με τον κατάλογο κυρώσεων που θα ενεργοποιηθούν αν η Αγκυρα επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου