Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κρίσιμος εταίρος η Ελλάδα

 Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ενημερωτικό του δελτίο, με φόντο την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Όπως τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και κρίσιμης σημασίας εταίρο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή.

Παράλληλα, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, ενώ τονίζεται εκ νέου πως η σχέση Αθήνας – Ουάσιγκτον είναι στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Πυλώνα σταθερότητας χαρακτήρισε την Ελλάδα και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρεϊ Πάιατ, δημοσιεύοντας στο Twitter το ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επικοινωνία Πομπέο – Στόλτενμπεργκ

Νωρίτερα, η Ανατολική Μεσόγειος βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Πομπέο χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των εντάσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο κ. Πομπέο δήλωσε πως με τον κ. Στόλτενμπεργκ συζήτησαν «για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επανέλαβαν «τη σημασία της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Η επικοινωνία των Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Στόλτενμπεργκ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των επαφών του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βρεθούν η βάση της Σούδας και η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, με αφορμή και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η Αθήνα.

Πέρα από το αμιγώς διμερές μενού, στις επαφές του κ. Πομπέο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περιλαμβάνεται και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη –όπου θα συναντηθεί στις 10 το πρωί της Δευτέρας με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια- και τα Χανιά, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις των κ.κ. Δένδια και Πομπέο θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου