Για πολλούς ανθρώπους το πιο δύσκολο κομμάτι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι να καταφέρουν να αντισταθούν στην επιθυμία τους για γλυκά. Άλλωστε, σε έναν κόσμο με τόσο εύκολη πρόσβαση σε αμέτρητες λιχουδιές, πολλές φορές απαιτεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση να αντισταθείτε στον πειρασμό.

Αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε και να βγάλετε τα γλυκά από τη διατροφή σας, τότε γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να εξελιχθεί σε… μάχη. Ίσως θεωρείτε ότι είστε εθισμένοι στα γλυκά και η αλήθεια είναι πως μάλλον δεν πέφτετε και πολύ έξω. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στην ντοπαμίνη που εκκρίνεται κάθε φορά που τρώτε ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναζητείτε περισσότερη ζάχαρη για να φτάσετε στα ίδια επίπεδα ευφορίας.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν βλάπει μόνο τη σιλουέτα σας αλλά και τη συνολική υγεία σας, αφού βλάπτει την καρδιά, επιβαρύνει το δέρμα, καταστρέφει τα δόντια, ρίχνει τα επίπεδα ενέργειας, επιταχύνει την άνοια και υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, είτε θέλετε να αδυνατίσετε είτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, θα πρέπει να νικήσετε την επιθυμία σας για γλυκά.

Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να το καταφέρετε αυτό.

*Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη

Προσθέτοντας πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα σας περιορίζετε την όρεξή σας για φαγητό και μειώνετε τις λιγούρες σας για γλυκά. Το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, το φαγόπυρο, η βρώμη και οι σπόροι τσία είναι μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

*Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Οι φυτικές ίνες παίζουν διπλό ρόλο στο αδυνάτισμα. Αφενός σας χορταίνουν για περισσότερη ώρα και αφετέρου σας κρατούν μακριά από τα γλυκά. Συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ουσίες, δηλαδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τις χωνέψει και έτσι σας χορταίνουν περισσότερο. Παράλληλα, κατέχουν σημαντικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρό σας (και στη συνέχεια να μην «πέφτει» απότομα) όταν τις συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας.

Με λίγα λόγια, ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, θα είστε σε θέση να αποφύγετε την υπερφαγία και να περιορίσετε τις ξαφνικές λιγούρες που σας «σπρώχνουν» στα γλυκά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών ινών.

*Προτού αναζητήσετε ένα γλυκό, φάτε ένα φρούτο

Ζουμερά, υγιεινά και φυσικά γλυκά, τα φρούτα είναι ο καλύτερος τρόπος να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θέλετε να φάτε ένα γλυκό, προτιμήστε ένα εποχιακό φρούτο της αρεσκείας σας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα γλιτώσετε θερμίδες, αλλά θα αυξήσετε και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

*Κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα ενέργειάς σας αλλά και την όρεξή σας για φαγητό. Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός σας, καθιστώντας δυσκολότερη την επιλογή υγιεινών τροφών και σπρώχνοντάς σας σε παχυντικές, ανθυγιεινές τροφές, όπως τα γλυκά. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται περισσότερο από το φαγητό.

imommyanddaddy