Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η μισθολογική κλίμακα των ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

 Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Εθνικός Κήρυξ

Τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο πλαισιώνουν οι ιερείς της Μητρόπολης. Φωτογραφία Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.

Στην πλέον πρόσφατη μισθολογική κλίμακα με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2019 για το έτος 2020 η οποία στάλθηκε στα κοινοτικά συμβούλια από την Πρωτοσυγκελία της Αρχιεπισκοπής εν συνεργασία με την Επιτροπή Ευεργετημάτων και την οποία δημοσιοποιεί σήμερα ο «Εθνικός Κήρυκας» για τον ετήσιο μισθό διαλαμβάνονται τα εξής:

Από 0 μέχρι 5 χρόνια υπηρεσίας, ο μισθός του ιερέα ορίζεται από $56.496 μέχρι $76.488. Από 6 μέχρι 10 χρόνια υπηρεσίας Από $76.488 μέχρι 485.200. Από 11 μέχρι 15 χρόνια από $85.200 μέχρι $97.656. Από 16 έως 20 χρόνια από $97.656 μέχρι $108.504. Από 21 μέχρι 25 χρόνια από $108.504 μέχρι $116.184. Από 26 έως 30 χρόνια από $116.184 μέχρι $123.672. Από 31 έως 35 χρόνια ο μισθός ορίζεται από $123.672 μέχρι $130.824 και πάνω από 35 χρόνια υπηρεσίας ο μισθός είναι $130.824 έως $138.096.

Επί πλέον, η μισθολογική κλίμακα ορίζει όπως δίνεται στον ιερέα ετήσια αύξηση κάθε 1η του Ιανουαρίου εκάστου έτους ανάλογα με την άνοδο του κόστους ζωής. Ακόμα, ορίζει πως σε περίπτωση που η κοινότητα παρέχει δική της οικία προς χρήση από τον ιερέα, τότε γίνεται μία «λογική προσαρμογή» του μισθού, βασισμένη στα ισχύοντα στην αγορά οικιών της συγκεκριμένης περιοχής.

Πάνω και πέρα από το μισθό και την ετήσια αύξηση, η μισθολογική κλίμακα αναφέρει και τα εξής: 1) Η κοινότητα πρέπει να παρέχει στον ιερέα αυτοκίνητο (το οποίο θα αγοράζει ή θα ενοικιάζει – lease) με όλα τα συνεπαγόμενα έξοδα συντήρησης και κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. 2) Καταβολή των προβλεπόμενων ποσών για το Social Security και το Medicare, γνωστά ευρύτερα ως FICA/SECA. 3) Την καταβολή της μηνιαίας δόσης για την ασφάλεια υγείας στο σύστημα που έχει υιοθετήσει η Αρχιεπισκοπή είτε ατομικώς, είτε οικογενειακώς. Ολοι οι κληρικοί της Αρχιεπισκοπής υποχρεούνται να συμμετέχουν στο Ορθόδοξο Σχέδιο Υγείας – OHP.

4) Ελάχιστες πληρωμένες διακοπές δύο εβδομάδων και ανώτερο όριο μέχρι πέντε εβδομάδων ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας στην Αρχιεπισκοπή.

5) Η κοινότητα οφείλει να καταβάλλει τα έξοδα στον ιερέα για τη συμμετοχή του σε Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις της Μητρόπολης και στις εκδηλώσεις Πνευματικής Περισυλλογής, στις ανά διετία συνερχόμενες Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις της Αρχιεπισκοπής, σε Προγράμματα Συνεχούς Επιμόρφωσης του Κλήρου, καθώς και στις Συνάξεις Πνευματικής Περισυλλογής του Κλήρου της Αρχιεπισκοπής.

6) Κάθε έξι χρόνια η κοινότητα υποχρεούται να δίνει τρεις μήνες πληρωμένη άδεια (sabbatical) στον ιερέα.

Κάθε κοινότητα, σύμφωνα με τη μισθολογική κλίμακα, υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 700 δολαρίων, γνωστό ως Συνεισφορά Ευεργετημάτων (Archdiocese Benefits Contribution). Την υποχρέωση αυτή έχουν ακόμα και οι κοινότητες εκείνες οι οποίες δεν διατηρούν ιερέα πλήρους απασχόλησης. Οι κοινότητες οι οποίες έχουν πέραν του ενός ιερέως, οφείλουν να καταβάλλουν κάθε μήνα από 700 δολάρια για κάθε ιερέα. Διευκρινίζεται ότι αυτά τα 700 δολάρια τον μήνα προς την Αρχιεπισκοπή από μέρους της κοινότητας δεν είναι μέρος του μισθού του ιερέα.

Υπογραμμίζεται ότι η μισθολογική κλίμακα δεν τηρείται ομοιόμορφα από τις κατά τόπους Μητροπόλεις, ενώ σε πλείστες όσες κοινότητες υπάρχει κραυγαλέα ανισοκατανομή μισθών και ευεργετημάτων. Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει πως υπάρχουν ιερείς με υπηρεσία πενήντα και πλέον ετών σε κοινότητες των οποίων ο μισθός δεν υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες δολάρια. Παράλληλα, υπήρξε περίπτωση ιερέα με υπηρεσία μόλις δύο ετών, ο οποίος όχι μόνο διορίσθηκε σε επιφανή και πολυάριθμη κοινότητα, αλλά και με μισθό ύψους 81 χιλιάδων δολαρίων και ο οποίος εντός επταμήνου ζήτησε αύξηση $10 χιλιάδων δολαρίων. Εξάλλου, υπήρξε ιερέας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης με μισθό 300.000 (τριακόσιες) χιλιάδες δολάρια και επί πλέον τα ευεργετήματα, ενώ υπάρχουν άλλοι κληρικοί παραγκωνισμένοι οι οποίοι πένονται στην κυριολεξία.

Τονίζεται ότι ουδείς γνωρίζει τους μισθούς των Μητροπολιτών και των Επισκόπων, αλλά ούτε και των πρωτοσυγκέλων τους, καθότι δεν δημοσιοποιούνται ποτέ και ουδέποτε εμφανίστηκαν λεπτομερώς στον γενικό οικονομικό προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής.

Οι διορισμοί των ιερέων στις κοινότητες γίνονται από τους κατά τόπους Μητροπολίτες. Μία από τις πιο βασικές αιτίες που προσήλυτοι έρχονται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αλλά και μεταγράφονται από άλλες Δικαιοδοσίες όπως Ρώσοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι κ.λπ. είναι επειδή οι κοινότητές μας πληρώνουν υψηλούς μισθούς και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θεωρείται το «χρυσόψαρο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τους ιερείς.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι ιερείς, όσο και οι Μητροπολίτες πάνω και πέρα από τον μισθό τους έχουν και τα λεγόμενα «τυχερά», δηλαδή τα φιλοδωρήματα, που τους δίνουν μέσα σε φάκελο σε ρευστό συνήθως οι ευσεβείς ενορίτες όταν τελούν μυστήρια γάμου, βάπτισης, ακόμα και κηδείες. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» από την περιοχή της Νέας Αγγλίας, πολλοί ιερείς έχουν συνεννοηθεί με τους διευθυντές των Γραφείων Κηδειών οι οποίοι προσθέτουν το «τυχερό» του ιερέα στα έξοδα της κηδείας.

Οι Μητροπολίτες έχουν και αυτοί τα «τυχερά» τους από μυστήρια και κηδείες και επί πλέον από τις κοινότητες όταν τις επισκέπτονται για Εσπερινούς ή Λειτουργίες. Κι αυτά βέβαια «τα τυχερά» που δίνονται συνήθως σε ρευστό δεν φορολογούνται.

Αναφορικά με τους μισθούς των δασκάλων των Ελληνικών Σχολείων, η διαφορά τους με τους μισθούς των ιερέων είναι χαοτική. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει καταρτισμένη μισθολογική κλίμακα όπως συμβαίνει με τους ιερείς. Ο μέσος μισθός δασκάλου της ελληνικής γλώσσας σε απογευματινό σχολείο εξακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις να κυμαίνεται από $350 μέχρι $450 δολάρια το μήνα, ενώ στα Ημερήσια διαφέρει από σχολείο σε σχολείο και κυμαίνεται από $15 μέχρι $30 χιλιάδες κατά μέσο όρο. Δεν υπάρχει Ασφάλεια Υγείας, ούτε Ταμείο συνταξιοδότησης ή κανενός άλλου ευεργετήματος για τους δασκάλους.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου