Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

«Το Λιμάνι Κατακόλου ανήκει στον τόπο του» – Διαφωνούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι φορείς του νομού με την πρόταση Τζαβάρα

  Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το λιμάνι του Κατακόλου τα τελευταία –περίπου 20- χρόνια έχει αναρριχηθεί ως ένα από τα κορυφαία της χώρας όσον αφορά τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων.

Η γειτνίαση του με την Αρχαία Ολυμπία είναι ο λόγος που χιλιάδες επιβατών επιλέγουν τις κρουαζιέρες που έχουν ως σταθμό τους το λιμάνι που τα τελευταία χρόνια κατέχει σταθερά την 5η θέση σε αφίξεις και φιγουράρει στον πίνακα των κορυφαίων λιμανιών της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει συμβάλλει ώστε το λιμάνι του Κατακόλου να προσφέρει απλόχερα οικονομική άνθιση όχι μόνο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κατάκολο αλλά και πολλές άλλες σε διάφορα σημεία του νομού και φυσικά στην Αρχαία Ολυμπία…

Φορέας διαχείρισης του λιμανιού είναι –ως γνωστό- το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου οι Διοικήσεις του οποίου έχουν «χαράξει» την έως τώρα πορεία του παρά τα όποια προβλήματα. Το λιμάνι παραμένει σε τοπικά χέρια έχοντας αποφύγει μέχρι σήμερα να ενταχθεί σε προοπτικές ιδιωτικοποίησης του.

Ενάντια σε μια τέτοια προοπτική είχαν ταχθεί πριν μερικά χρόνια, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηλείας (παρουσία του τότε πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα), σύσσωμοι εκπρόσωποι φορέων, πολιτικοί Α` και Β` βαθμού Αυτοδιοίκησης, βουλευτές του νομού και πολλοί άλλοι… μπροστά στο ενδεχόμενο παραχώρησης του λιμανιού σε ιδιωτικά συμφέροντα όλοι είχαν πει… «μολών λαβέ»…

O βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας πρόσφατα κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο την πρόταση για παραχώρηση/αξιοποίηση/πώληση του λιμανιού…

Πως όμως αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο, σήμερα, εκπρόσωποι φορέων και το πολιτικό προσωπικό της Ηλείας;

Η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ έκανε την σχετική ερώτηση και οι απαντήσεις καταγράφηκαν… 

Φρατζής Κολόσακας (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κατακόλου)

«Έτσι όπως πάει το λιμάνι θα πουληθεί και θα γίνει παράρτημα της Πάτρας. Τα τελευταία χρόνια η πορεία είναι καθοδική. Τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν, το λιμάνι και η κρουαζιέρα αναπτυχθήκαν.

Δεν συμφωνώ με την πρόταση Τζαβάρα υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα λυθούν βασικά προβλήματα λειτουργίας. Η παραχώρηση εγκυμονεί κινδύνους. Σύντομα θα τοποθετηθούμε ειδικότερα με σχετική ανακοίνωση».

Κατά το παρελθόν, ΟΛΟΙ, είχαν υπερασπιστεί, την αξιοποίηση του τουριστικού λιμένα του Κατακόλου, από τον Δήμο Πύργου και το Δ.Λ.Τ.Π..

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: «Δεν αποφασίζεται από έναν βουλευτή…»

«Το πώς πρέπει να διοικούνται οι λιμένες είναι θέμα κεντρικής κυβέρνησης. Δεν θα ληφθεί ούτε από τον έναν βουλευτή, ούτε από τον άλλον. Εμένα με ενδιαφέρουν δυο πράγματα.

Πρώτον να έχει έσοδα η τοπική κοινωνία, όποια μορφή διακυβέρνησης και αν επιλεχθεί. Και δεύτερον ο λόγος που επισκεφτήκαμε τον γενικό γραμματέα εμπορικής ναυτιλίας, μαζί με τον δήμο Πύργου. Θα πρέπει να υπάρχουν και να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας και περιβαλλοντολογικής διαχείρισης, καθώς και δημόσιας υγείας σε έναν λιμένα».

Διονύσης Καλαματιανός – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: «Να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών μας»

«Είναι επιβεβλημένο να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των λιμανιών μας, καθώς αυτά έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα. Αποτελούν και μπορούν να εξελιχθούν σε ακόμα πιο ισχυρές μηχανές ανάπτυξης για τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες, δίνοντας το απαραίτητο βάρος στην καινοτομία και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, κυματική). Στην Ευρώπη επικρατεί το μοντέλο της διατήρησης από το κράτος της κεντρικής διαχείρισης τους και η κατ΄ επιλογή υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων τους. Κάθε κράτος μέσα από τις λιμενικές εγκαταστάσεις εξυπηρετεί το δικό του σχεδιασμό και διαμορφώνει την εθνική λιμενική του πολιτική και την πολιτική των μεταφορών. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρξει αναβάθμιση των λιμανιών μας, ώστε να επιτελέσουν με επιτυχία τον πολυδιάστατο ρόλο τους.

Ειδικότερα για το λιμάνι του Κατακόλου, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου (ΔΛΤΠ),  δεν μπορούν να υποστηρίξουν το επιχειρήματα υπέρ της μετάβασής του σε ιδιωτικό έλεγχο. Μια τέτοια επιλογή δε θα λύσει τα προβλήματα του. Απεναντίας θα δημιουργήσει νέα πιο σημαντικά. Είναι αναγκαίο το ΔΛΤΠ να ενισχυθεί σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να καλύψει τις υπηρεσιακές του ανάγκες και να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του. Θα πρέπει να συνεχίσει, παράλληλα, να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής κοινωνίας και οικονομίας, προς όφελος των πολιτών, με χρηστή διοίκηση και όχι να μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία, που ως μόνο στόχο θα έχει το κέρδος των ιδιωτών».

Τάκης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου & πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

«Σημασία έχει πότε λέγεται κάτι, από ποιόν και γιατί λέγεται. Ο κ. Τζαβάρας πριν δυο χρόνια ήταν κατά της παραχώρησης του λιμανιού του Κατακόλου, τώρα δεν ξέρω τι έχει αλλάξει. Αυτό που ξέρω είναι πως το Λιμενικό Ταμείο βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση, δίνουμε μόνοι μας μάχη για να το επαναφέρουμε στην πραγματικότητα, χωρίς βοήθεια από κανέναν. Θα μπορούσαν κάποιοι βουλευτές να βοηθήσουν σε αυτή τη κατεύθυνση αλλά υπάρχει ηχηρή απουσία πολλών από αυτή τη προσπάθεια. Το λιμάνι προσφέρει πόρους στην περιοχή και δεν ξέρω αν μια τέτοια πρόταση έχει επικοινωνιακή αξία μόνο, ουσιαστική δεν νομίζω πως έχει γιατί έχουν αξιολογηθεί ήδη τα λιμάνια που αποδόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα καθώς και αυτά που έμειναν στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Εμείς ολοκληρώνουμε όλες τις διαδικασίες κανονικά σε σχέση με την ασφάλεια, τον ΥΑΛΕ, τις υπηρεσίες αποβλήτων των πλοίων, τα ISO, απομακρύναμε καταπατητές της χερσαίας ζώνης και ξεκινούν και τα έργα.

Επειδή δεν έχουμε κρουαζιέρα φέτος, ενώ απ` ότι φαίνεται και το 2021 θα είναι χαμηλά τα πράγματα, βάση των όσων μαθαίνουμε από τον χώρο, έχουμε το χρόνο να οργανώσουμε πολύ καλά αυτό το λιμάνι. Τόνισα και στην προ ημερών σύσκεψη, στο υπουργείο Ναυτιλίας, πως εάν ήταν πιο φιλικές κι άλλες υπηρεσίες, όπως του υπουργείου και του Λιμεναρχείου, που παρουσιάζουν άκρως γραφειοκρατική προσέγγιση και δεν βοηθούν την κατάσταση. Επίσης η επιδίωξη της τελειότητας της γραφειοκρατικής κατάστασης στο λιμάνι του Κατακόλου όταν αυτό του Πειραιά πχ δεν διαθέτει σχέδιο απομάκρυνσης αποβλήτων, ή ότι τα περισσότερα λιμάνια στο Αιγαίο δεν διαθέτουν καθόλου φύλαξη και ISPS, δεν μπορεί να έρχονται κάποιοι με εισαγγελικό λόγο, ενώ διοικούσαν, ήταν βουλευτές τόσα χρόνια στην περιοχή και ουδέν έχουν πράξει.

Κάποιοι γενικά παριστάνουν τους δικαστές που ίσως πηγάζει από την επαγγελματική τους ιδιότητα αλλά το να μην έχουν βοηθήσει πουθενά την κατάσταση και να έρχονται με εισαγγελικό λόγο, δεν νομίζω να τους προσφέρει αξιοπιστία. Έχουν ευκαιρίες πολλές να δείξουν πόσο αγαπούν, το λιμάνι, τον Πύργο, τον δήμο. Η ηχηρή τους απουσία απ` όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης καταγράφεται και –ουσιαστικά- συκοφαντούν και λίγο την εικόνα του λιμανιού με όλα αυτά που λένε, ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Και η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν πιο φίλια σε μερικούς σημερινούς βουλευτές αλλά κι εκεί δεν επέδειξαν συγκεκριμένοι κάποια θέρμη για να βοηθήσουν τα πράγματα στο τόπο… μας είπαν κάποια στιγμή ότι δεν είναι καν συνοδοί δημάρχων σε υπουργεία σε αντίθεση με άλλους βουλευτές που δείχνουν ενδιαφέρον για τα προβλήματα του τόπου.

Η κοινωνία που μας εκλέγει μας υποχρεώνει να συνεργαστούμε με όλους τους εκλεγμένους, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία, κι όχι όπως αυτάρεσκα την αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι κατέχει εξ αποκαλύψεως την αλήθεια.  Δεν έχουν βοηθήσει καθόλου κάποιοι, απέχουν συστηματικά από τα προβλήματα του Πύργου χρόνια τώρα, όχι μόνο στη δική μας θητεία, κι έρχονται τώρα, ως εισαγγελείς, να ζητήσουν την κεφαλή κάποιου επειδή δεν εξυπηρετούνται κάποιες προσωπικές τους στρατηγικές να υποθέσω;

Εμείς συνεχίζουμε δουλεύουμε, υπογράψαμε και τις συμβάσεις για την διαμόρφωση του σχεδίου που αφορά την διαχείριση των αποβλήτων. Ξεχνούν ορισμένοι ότι έξι μήνες είμαστε σε ένα πλαίσιο που επηρεάζεται από την επιδημία του Covid – 19.

Βρήκαμε το Λιμενικό Ταμείο χωρίς υπαλλήλους, μπορέσαμε και προσθέσαμε δυο, και μόλις τον περασμένο Απρίλιο πήρε υπόσταση οικονομικής λειτουργίας. Μέχρι τότε δεν μπορούσαμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Με αυτά όμως δεν ήρθε να μας βοηθήσει κανείς που αγαπάει τον Πύργο και τον τόπο του… έγινε μόνο μια ενέργεια όπου παρενέβη βουλευτής για να ξεφορτώσει χώμα ένα καράβι στο λιμάνι. Αυτό ήταν το θέμα για το οποίο απασχολήθηκε τοπικός βουλευτής για το Κατάκολο… αν μπορεί ένας φίλος του να ξεφορτώσει χώμα διότι δεν επιτρεπόταν. Φανταστείτε να είχε και κρουαζιέρα εκείνη την ημέρα και να υπήρχαν τριάντα φορτηγά που κουβαλούσαν χώμα.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν θα έχει καμία σοβαρή αντιμετώπιση. Στη σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου παρουσία και κυβερνητικού βουλευτή συμφωνήσαμε σε ένα πλάνο άμεσης αποκατάστασης πλήρους λειτουργία του λιμανιού του Κατακόλου. Και βεβαίως κινούμαστε στο μέσο όρο λειτουργίας των ελληνικών λιμένων. Λιμάνια με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από αυτή του Κατακόλου δεν έχουν καν σεκιούριτι… αυτή είναι η μέση εικόνα στη χώρα. Απαιτούν κάποιοι εδώ την υποδειγματική, την ακέραιη, την μέγιστη εικόνα; Γιατί; Δεν το ήξεραν, δεν το γνώριζαν; Που ζουν; Δεν ζουν εδώ; Κι αφού ζουν εδώ γιατί δεν ασχολούνται με αυτά;».

Κώστας Νικολούτσος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Το επιμελητήριο Ηλείας δεν είναι ικανοποιημένο από την λειτουργία -διαχρονικά- του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου. Μελετά το θέμα και θα καταθέσει σύντομα συγκεκριμένη πρόταση επ` αυτού».

Νίκος Ζαρόκωστας – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας

«Με εκπλήσσει δυσάρεστα η άποψη ενός τοπικού βουλευτή για το θέμα της παραχώρησης του λιμανιού μας από τον τόπο, ακόμα και ας μην ήταν παραγωγικό. Αυτό μου δημιουργεί αρνητική εντύπωση. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της άποψης να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε όσον αφορά τα προβλήματα που έχει, παρά να το παραχωρήσουμε αλλού. Σίγουρα μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει τον τόπο και την ευρύτερη περιοχή, μιας και τα έσοδα θα διαχειρίζονται διαφορετικά και δεν θα καταλήγουν σε όλη την Ηλεία. Η ντόπια οικονομία ουσιαστικά θα παίρνει ψίχουλα. Αυτό είναι που ζητάμε;»

Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου

«Βλέποντας τα τελευταία χρόνια αρκετά προβλήματα που έχει το λιμάνι του Κατακόλου και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του, πιστεύω ότι μία πρόταση σαν και αυτή του βουλευτή Ηλείας κ. Τζαβάρα είναι μόνο προς όφελος. Το να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός Λιμένα είναι κάτι που στηρίζω, καθώς από ότι βλέπω και σε άλλα λιμάνια υπάρχουν Οργανισμοί Λιμένα και πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο σωστό για την ανάπτυξή του, όντας μέσα στα πέντε πρώτα λιμάνια πανελλαδικά. Δε νομίζω ότι οι ανάλογες τοπικές κοινωνίες στα άλλα λιμάνια που έχουν Οργανισμό Λιμένων έχουν αδικηθεί. Δεν θα είναι το πρώτο λιμάνι που θα γίνει Οργανισμός Λιμένων, αν γίνει. Πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να βγει κερδισμένοι από αυτή την κίνηση».

Γιάννης Μαμούσης – Αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Αρχαίας Ολύμπιας

«Θα έπρεπε να αναλάβει ένας σοβαρός Οργανισμός Διαχείρισης Λιμένων, διότι το Κατάκολο βρίσκεται στο νούμερο 3 των αφίξεων πανελλαδικά. Πρέπει να έχει ανθρώπους με το ανάλογο «know-how», που να μην κοιτούν να ξαναφέρουν μετά τον ιό μόνο αυτούς που διαχειριστήκαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά να έχουν κάνει τα κουμάντα τους για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια. Δεν νοείται εγώ σαν επιχειρηματίας να πηγαίνω δέκα φορές το χρόνο σε εκθέσεις τουρισμού και το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου να έχει πάει στο Mαϊάμι, την έδρα της κρουαζιέρας, τουλάχιστον πέντε φορές μέχρι σήμερα. Αυτά δεν μπορεί να τα κάνει ένας άνθρωπος που δεν είναι γνώστης. Θέλει ειδικό άνθρωπο με ανάλογες σπουδές, τις ανάλογες γλώσσες και τη διεθνή εμβέλεια. Δεν μπορεί ένας τυχαίος να στηρίξει κάτι τέτοιο. Καλούς ανθρώπους και άριστους έχουμε πολλούς στο νομό μας, δεν κάνουν όλοι όμως για αυτά τα πράγματα. Το λιμάνι πρέπει να αναπτυχθεί και να βρούμε όλοι μαζί οι φορείς ένα τρόπο με τη βοήθεια της περιφέρειας, του δήμου και οποιουδήποτε άλλου ώστε να στηριχθεί ο τόπος με σύγχρονο τρόπο. Κάποτε όλα έρχονταν στην Ελλάδα μόνα τους. Σήμερα οι συνθήκες και η οικονομική κρίση μας έφερε δύσκολα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλιώς δε θα υπάρχει επόμενη μέρα για κανέναν μας. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό».

Δεν θέλησαν να μιλήσουν

Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος δεν θέλησε να εκφέρει γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, και Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Μιχάλης Κατρίνης δεν θέλησε να εκφέρει γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου