Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Καλίν: Πότε και πώς θα διεξαχθούν οι διερευνητικές

  Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν και πάλι μετά από τέσσερα χρόνια, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διερευνητικές είχαν ξεκινήσει το 2002 μεταξύ των δύο χωρών και αφορούσαν κυρίως τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ καθώς και άλλα παρεμφερή θέματα.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι μέχρι το 2016, είχαν πραγματοποιηθεί 60 συναντήσεις στο διάστημα 14 ετών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε επικαλεστεί αδυναμία συνέχισης αυτών των συνομιλιών, ενώ ο Ερντογάν δήλωνε «έτοιμος να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις».

«Οι συνομιλίες θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα ως αποτέλεσμα των διεργασιών του (τουρκικού) υπουργείου Εξωτερικών και κυρίως, της ισχυρής διπλωματικής κινητικότητας μεταξύ του Τούρκου προέδρου, των ηγετών της Ε.Ε., της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων. Φτάσαμε σε μια συμφωνία. Τώρα ο 61ος γύρος των συνομιλιών θα συνεχίσει ακριβώς από εκεί που τελείωσε ο προηγούμενος. Όποια θέματα υπήρχαν προηγουμένως, θα συζητηθούν», δήλωσε ο Καλίν.

«Τρία επίπεδα διαλόγου»

Ο Καλίν επισήμανε ότι παράλληλα με τις διερευνητικές συνομιλίες, θα υπάρξουν και «ακόμη δύο» σημαντικά επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα από αυτά είναι οι «πολιτικές διαβουλεύσεις», μια διαδικασία που, όπως είπε, θα αφορά τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό και από την ασφάλεια των συνόρων μέχρι το ζήτημα των μειονοτήτων.

Επιπλέον, ο Καλίν έκανε λόγο και για σειρά επαφών μεταξύ των δύο μερών, υπό τον τίτλο «Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ (Ελλήνων και Τούρκων) στρατιωτών». Όπως είπε, αυτές θα έχουν στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας σε θάλασσα, ξηρά και αέρα αλλά και στα σύνορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ακριβής ημερομηνία της επόμενης διερευνητικής συνομιλίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν έχει ακόμη οριστεί, ενώ τόνισε πως ο Ερντογάν έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον διάλογο, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να «εκτιμηθεί» τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ε.Ε..

Ανέφερε, μάλιστα, ότι πριν από 1,5 μήνα, η Τουρκία και η Ελλάδα ήταν έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με τη συνάντηση να αναβάλλεται με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.

«Ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε και πάλι κάτι παρόμοιο», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από Anadolu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου