Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again.

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2020

«Η πιο επικίνδυνη θάλασσα στον Κόσμο είναι η Μεσόγειος» γράφει ο Τζέιμς Σταυρίδης


Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, 2020
Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή επιχειρησιακή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).(EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg, ο κ. Σταυρίδης εκτιμά ότι «όσο κι αν ακούγεται μια αδιανόητα κακή εξέλιξη, πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να καταλήξουν να επιτεθούν το ένα στο άλλο, είναι δυστυχώς ένα σενάριο στη σφαίρα της πραγματικότητας».
Δηλώνοντας ότι, και λόγω καταγωγής και λόγω ιδιότητας γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι δεν έχει ξαναδεί την κατάσταση στην περιοχή πιο ρευστή, καταλήγοντας μάλιστα στο η Μεσόγειος αντικαθιστά τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τον Αραβικό Κόλπο ως η πλέον εκρηκτική θαλάσσια περιοχή παγκοσμίως.
Ο αρθρογράφος προσδιορίζει τρεις παράγοντες πίσω από την τρέχουσα ένταση:
Πρώτον την ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, στην εκμετάλλευση των οποίων επιθυμεί να έχει λόγο και η Τουρκία.
Δεύτερον, το γεγονός ότι η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ζώνη διέλευσης τουρκικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων που στέλνουν όπλα στις αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης και τρίτον τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για εδαφικές διαφορές στο Αιγαίο.
Ο αρθρογράφος εκφράζει την άποψη ότι η όλη ένταση εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα της Ρωσίας, κυρίως διότι προκαλεί σοβαρά ρήγματα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και με την όλο και πιο αποξενωμένη από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Τουρκία να έρχεται όλο και πιο κοντά με τη Ρωσία.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και λόγω της αίσθησης που υπάρχει σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεμπλακούν από την ευρύτερη περιοχή, σχολιάζει ο αρθρογράφος και καλεί τις ΗΠΑ να λειτουργήσουν διαμεσολαβητικά μεταξύ Τουρκίας και της τριάδας Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου.
Μεταξύ άλλων, ο Τζέιμς Σταυρίδης καταθέτει την άποψή του για τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον οποίο γνωρίζει προσωπικά, και τον οποίο περιγράφει ως σκεπτόμενο, λογικό ηγέτη που θα κάνει τα πάντα για την ειρήνη, προσθέτοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάθεση για διαπραγμάτευση.­

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου