Ο ποιοτικός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, να διατηρήσει τον εγκέφαλο υγιή και ακμαίο αλλά και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Συνιστάται σε γενικές γραμμές να κοιμάστε από επτά έως και εννέα ώρες, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είναι πάντα εύκολο, μιας και η αϋπνία είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Ωστόσο υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αλλαγών που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας διατροφή. Τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε πριν ξαπλώσετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, περιλαμβάνουν:

1. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα διαθέτουν πολλά οφέλη για την υγεία, αφού αποτελούν εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως ο φωσφόρος , η ριβοφλαβίνη και το μαγγάνιο. Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, γεγονός που αποδίδεται στα υγιή μονοακόρεστα λίπη, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από επιβλαβείς φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτές τις χρόνιες ασθένειες. Τα αμύγδαλα μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου, επειδή αποτελούν πηγή μελατονίνης, ορμόνης που ρυθμίζει το εσωτερικό σας ρολόι και μας ειδοποιεί για να προετοιμαστούμε για ύπνο.

2. Γαλοπούλα

Νόστιμη και θρεπτική, η γαλαπούλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ενίσχυση των μυών αλλά και για την ρύθμιση της όρεξης. Εκτός της ριβοφλαβίνης και του φωσφορόυ, η γαλοπούλα εμπεριέχει και το αμινοξύ τριπτοφάνη, το οποίο αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων πρωτεΐνης πριν να κοιμηθείτε σχετίζεται με την καλύτερη ποιότητα ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερων ενοχλήσεων καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας.

3. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και το σκουμπρί αποτελούν ιδανικές επιλογές, καθώς εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητες στην λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις. Ο συνδυασμός ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D στα λιπαρά ψάρια έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, καθώς και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης.

4. Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι αποτελεί μια αρκετά καλή επιλογή, καθώς εμπεριέχει φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη. Το λευκό ρύζι ταυτόχρονα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σύμφωνα με επιστημονική μελέτη φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου όταν καταναλώνεται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα.
vita.gr