Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Αναβάθμιση Ειδικών Δυνάμεων με αμερικανικά πρότυπα

05s1eidΦωτ. INTIME NEWS
Ειδικές Δυνάμεις στα αμερικανικά πρότυπα αποκτά πλέον η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), κάνοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο βήμα μετεξέλιξής τους σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας, όπως αναφέρουν ενδεικτικά ανώτατες στρατιωτικές πηγές, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας.
Συγκεκριμένα, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), το μεγαλύτερο τμήμα των Ε.Δ. τίθεται υπό μια ενιαία διοίκηση, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ). Η ΔΕΠ θα προικισθεί και με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με πρότυπο τις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group). Πρακτικά οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού. Αυτή η ξεχωριστή δομή πρακτικά δίνει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ανάδυσης ολοένα και πιο περίπλοκων κρίσεων (Εβρος, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος).
Η δημιουργία της ΔΕΠ αποτελεί υλοποίηση μιας παλιάς ιδέας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ήδη από την εποχή που ήταν διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και είχε προωθήσει το συγκεκριμένο σχέδιο από όλες τις επιτελικές θέσεις στις οποίες βρέθηκε τα τελευταία χρόνια. Πρακτικά, επαυξάνεται η διακλαδικότητα και εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία σε προσωπικό και εναέρια και πλωτά μέσα με σκοπό τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων. Οι τέσσερις βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ είναι οι άμεσες επιθετικές ενέργειες, η ειδική επιτήρηση και αναγνώριση, ο ανορθόδοξος πόλεμος και η στρατιωτική υποβοήθηση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις. Η ΔΕΠ θα διοικείται από αντιστράτηγο, ο οποίος θα αποτελεί σύμβουλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τα θέματα ειδικών επιχειρήσεων και θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: μια μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές) και ένα δεύτερο παρακλάδι που θα συγκεντρώνει Ζ΄ ΜΑΚ, τμήματα της ΔΥΚ, το ΤΕΝΕΦ και όλες τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών.
Σε βάθος χρόνου σε αυτή τη νέα δομή θα υπάρχουν ενιαίες διαδικασίες ως προς την εκπαίδευση, τις προμήθειες μέσων, υλικών και οπλισμού και την επιχειρησιακή σχεδίαση. Επίσης, η ομπρέλα της ΔΕΠ θα επιτρέπει την ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση και την κοινή αντίληψη ως προς την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Αν και το μοντέλο (προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα) είναι το αμερικανικό, η συγκρότηση της ΔΕΠ συνιστά αποτέλεσμα εφαρμογής των πιο εξελιγμένων νατοϊκών προτύπων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου