Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ε.Ε.: «Μπλόκο» στις πτήσεις από ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία, Τουρκία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τρίτη, 30 Ιουνίου, 2020

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιβεβαιώνεται και επισήμως εντός ολίγου η «λευκή λίστα» των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων με τα οποία θα ανοίξουν από αύριο τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συστήνει να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα με την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, την Ουρουγουάη, καθώς και το Βατικανό, την Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και το Μονακό. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η υποδοχή Κινέζων στην Ε.Ε., υπό τον όρο της αμοιβαιότητας (με άλλα λόγια, ότι θα επιτρέψει και το Πεκίνο σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στην Κίνα).
Όπως αναμενόταν, εκτός λίστας έμειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ρωσία. Πρόκειται για τις χώρες με τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων διεθνώς και όπου η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση, με αριθμό κρουσμάτων πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (16 κρούσματα/100.000 στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου). Εκτός έμεινε και το Κατάρ, που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά και η Τουρκία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.
Η λίστα είχε ουσιαστικά συμφωνηθεί από το βράδυ της Παρασκευής, μετά από μία εξάωρη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών (την τρίτη μέσα σε πέντε μέρες). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπό την πίεση των εθνικών υγειονομικών τους αρχών, αρκετά κράτη-μέλη απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία την Παρασκευή και χρειάστηκε να φτάσουμε στη χθεσινή ημέρα για να επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε η αναγκαία ειδική πλειοψηφία για να υιοθετηθεί η λίστα, ως σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι το μέτρο δεν είναι νομικά δεσμευτικό – η τελική αρμοδιότητα για την πολιτική των συνόρων ανήκει στα κράτη-μέλη.
Η λίστα αναμένεται να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων τρίτων χωρών και άλλους παράγοντες (αμοιβαιότητα, επάρκεια αριθμού τεστ, δυνατότητες ιχνηλάτησης και περιορισμού νέων ξεσπασμάτων του ιού). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση αφορά μόνο τις μη αναγκαίες μετακινήσεις και ότι ακόμα και οι τουρίστες από ορισμένες από τις χώρες εκτός λίστας εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε. με ενδιάμεσες συνδέσεις (π.χ. από ΗΠΑ μέσω Ελβετίας) – γεγονός που θέτει επιπλέον δυσκολίες στην επιδημιολογική επιτήρηση των ροών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου