Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

«Πόλεμος» για δύο παραλίες στη Σκιάθο

26skiathosshutterstock_9

Σάββατο, 27 Ιουνίου, 2020


Αποψη από το λιμάνι της Σκιάθου. Την τελευταία διετία, ο δήμος και η ξενοδοχειακή επιχείρηση ανταλλάσσουν μηνύσεις και εξώδικα (φωτ. SHUTTERSTOCK).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Δήμο Σκιάθου και σε μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση του νησιού. Ο δήμος καταγγέλλει την εταιρεία για σειρά παραβάσεων της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ακόμα και για το «κλείσιμο» της πρόσβασης σε δύο γνωστές παραλίες του νησιού, ενώ οι καταγγελίες του έφθασαν πρόσφατα και στη Βουλή. Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επένδυση έχει στοχοποιηθεί από τη δημοτική αρχή και απορρίπτει τις κατηγορίες που της αποδίδονται.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία Elivi (ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΝΑ) μίσθωσε μέσω ΤΑΙΠΕΔ το παλαιό Ξενία της Σκιάθου, ενώ σε έτερη έκταση, σε μικρή απόσταση, έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τουριστικής επένδυσης με πολυτελείς κατοικίες, βασισμένη σε Προεδρικό Διάταγμα του 1979 (η έκταση ανήκε παλαιότερα στην οικογένεια Γουλανδρή). Την τελευταία διετία, ο δήμος και η ξενοδοχειακή επιχείρηση ανταλλάσσουν μηνύσεις και εξώδικα.
«Ηδη από το 2016, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες, υπήρχε μεγάλη αντίδραση από κατοίκους και τακτικούς επισκέπτες του νησιού», λέει ο δήμαρχος Σκιάθου, Θόδωρος Τζούμας. «Oταν αναλάβαμε, ξεκινήσαμε να δούμε τι συμβαίνει: τι ανήκει στον δήμο, αν τηρούνται οι όροι δόμησης και άλλα. Μέσα από επίπονη έρευνα ανακαλύψαμε ότι κομμάτι της έκτασης που έπρεπε να έχει αποδοθεί στον δήμο κατά κυριότητα ή σε κοινή χρήση δεν έχει, ότι η πρόσβαση στις παραλίες Αμπελάκια και Μπανάνα –από τις πιο γνωστές του νησιού– έχει κλείσει παράνομα, ότι έχουν ξεραθεί και αποψιλωθεί κουκουναριές, στη θέση των οποίων φυτεύονται ελιές, ότι έχουν γίνει παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό, για τις οποίες μάλιστα επιβλήθηκε και πρόστιμο. Δεν έχουμε εμμονή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία, την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και το δημόσιο συμφέρον και όφελος του κατοίκου και επισκέπτη. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, τμήμα της ανήκει στην περιοχή Natura της Σκιάθου και, όπως αποδεικνύεται, η εταιρεία δεν τη σεβάστηκε».
Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε ότι θα αφαιρέσει τις μπάρες που η εταιρεία τοποθέτησε εμποδίζοντας την πρόσβαση με αυτοκίνητο στις ακτές. Επίσης, έχει προχωρήσει σε καταγγελίες για την «ξήρανση» δέντρων σε συγκεκριμένα σημεία, υποστηρίζοντας ότι δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια.
Η «Κ» απευθύνθηκε στην Elivi, ζητώντας τη θέση της για τις καταγγελίες του δήμου. Επί της αρχής η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί από τη νέα δημοτική αρχή. «Ο δήμος μέσω του δημάρχου επιμένει να στοχοποιεί την επένδυση με αβάσιμα στοιχεία, προκαλώντας ηθική και οικονομική βλάβη στην εταιρεία. Τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε μια συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση εις βάρος μιας παραδειγματικής και επιτυχούς υλοποίησης μιας αειφορικής επένδυσης υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη Σκιάθο, τη Θεσσαλία αλλά και την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση όλων», αναφέρει.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι για τους μεν χώρους που έπρεπε να αποδοθούν σε κοινή χρήση (στην περιοχή του Ξενία), αυτό έχει συμβεί, ενώ για τους χώρους στην έτερη έκταση των οποίων ο δήμος ζητεί την κυριότητα, αναφέρει ότι δεν προκύπτουν σαφώς τα όριά τους, σημειώνοντας ότι «θα προβούμε άμεσα στις δέουσες ενέργειες ώστε να προσδιοριστεί η νόμιμη διαδικασία για την αντιμετώπιση και διευθέτηση όλων των τοπικών ατελειών/ασαφειών» του Προεδρικού Διατάγματος.
Oσον αφορά τα ξερά δέντρα, η εταιρεία αναφέρει ότι το δασαρχείο Σκοπέλου είναι ενήμερο και ζήτησε την κοπή των δέντρων για την αποφυγή εξάπλωσης κάποιας παθολογικής ή εντομολογικής αιτίας, ότι η έκταση του Ξενία είναι μη δασική και ότι η εταιρεία έχει φυτεύσει στα ίδια σημεία τριπλάσιο αριθμό κουκουναριών. Τέλος, για το θέμα της τοποθέτησης μπάρας στους δύο δρόμους που οδηγούν σε γνωστές παραλίες του νησιού, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η πρόσβαση πεζή είναι ελεύθερη και στις δύο περιοχές. Για τη δεύτερη έκταση, όπου η απόσταση πεζή είναι μεγάλη, η εταιρεία αναφέρει ότι δρομολογεί mini bus για την εξυπηρέτηση των λουομένων και ότι το κλείσιμο έγινε «για την προστασία της ιδιοκτησίας της και την πρόληψη αποφυγής δυσάρεστων ή επικίνδυνων καταστάσεων στην ευαίσθητη ευρύτερη περιοχή».
Το θέμα έφθασε στη Βουλή. Απαντώντας σε σχετική επερώτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις των υπηρεσιών είναι αντιφατικές και για τον λόγο αυτό θα διατάξει να επισκεφθεί το νησί κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος (κάτι που δεν έχει ακόμα συμβεί).
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου