Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Πώς αντέδρασε η Μόσχα στο ενδεχόμενο να αγοράσουν οι ΗΠΑ S-400 από την Τουρκία


Πώς αντέδρασε η Μόσχα στο ενδεχόμενο να αγοράσουν οι ΗΠΑ S-400 από την ΤουρκίαΟ Ρώσος κοινοβουλευτικός Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ υπέθεσε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο οι Αμερικανοί στρατιωτικοί «θα κάνουν βίδες» τα αντιαεροπορικά αυτά αμυντικά συστήματα για να δημιουργήσουν στη βάση τους κάποιο δικό τους σύστημα.

Η πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον Τιούν να αγοράσουν οι ΗΠΑ τα αμυντικά συστήματα S-400 από την Τουρκία για να επιλυθεί κατ' αυτόν τον τρόπο η διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας που έχει ανακύψει με την αγορά των ρωσικών S-400, προκάλεσε την αντίδραση Ρώσων κοινοβουλευτικών που εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πουλήσει στις ΗΠΑ S-400. 


Ο Ρώσος κοινοβουλευτικός Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ υπέθεσε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο οι Αμερικανοί στρατιωτικοί «θα κάνουν βίδες» τα αντιαεροπορικά αυτά αμυντικά συστήματα για να δημιουργήσουν στη βάση τους κάποιο δικό τους σύστημα.

«Προς το παρόν δεν διαθέτουν ένα τέτοιο οπλικό σύστημα» δήλωσε ο Τζαμπάροφ μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Govorit Moskva». Κατά την άποψη του η Άγκυρα δεν θα κάνει μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον, αφού αν παραδώσει τα συστήματα στις ΗΠΑ, αμέσως θα πάψει να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος. 

«Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο τρόπο θα βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, εάν οι ΗΠΑ αποκτήσουν κάποιο τέτοιο σύστημα S-400. Κατά την άποψη μου, θα το κάνουν αποκλειστικά για να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους ή, για να μιλήσουμε με σαφήνεια, για να κλέψουν απλώς τα στρατιωτικά μας μυστικά», δήλωσε ο Τζαμπάροφ. 

Ο Ρώσος κοινοβουλευτικός Όλεγκ Μαρόζοφ, με τη σειρά του χαρακτήρισε την πρόταση του Τιούν τρόλ. «Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και είναι κατανοητό ότι έχει στο έδαφος της S-400, τότε και οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολλά γι αυτό το σύστημα», δήλωσε ο Μορόζοφ.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι υπέθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα εξετάσει την πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή. «Η πρόταση αυτή είναι άνευ αρχών κυνική, αλλά ελπίζω ότι είναι αμφίβολο να γίνει αποδεκτή ώστε νε εξεταστεί από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Σλούτσκι και προσέθεσε : «νομίζω ότι στην Τουρκία συνειδητοποιούν επίσης ότι ακόμη και μια υποθετική συζήτηση μιας παρόμοιας επανεξαγωγής μπορεί να περιπλέξει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Μαρία Βαραμπιόβα, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επανεξάγει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 χωρίς την συγκατάθεση της Μόσχας.

Επίσης σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, αναφέρει ότι η «παράδοση (οπλικών συστημάτων ) ή η επανεξαγωγή σε τρίτες χώρες δεν είναι δυνατές χωρίς την έγκριση της ρωσικής πλευράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου