Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.



Unmute
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
Stream TypeLIVE
Remaining Time -0:00
Playback Rate
1
    Chapters
    • Chapters
    Subtitles
    • subtitles off
    Captions
    • captions settings
    • captions off
    Advertisement
    Πώς κλείστηκε η τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν | tanea.grΣύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.
    Παράλληλα, όπως αναφέρεται, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

    Πώς κλείστηκε η επαφή των δύο ηγετών

    Η επικοινωνία έγινε αφού πρώτα κανονίστηκε σε διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, την επικοινωνία κανόνισε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου, πρέσβης Ελένη Σουρανή.
    Κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας ήρθαν σε επαφή κι έγιναν συνομιλίες με τούρκους διπλωμάτες και στη συνέχεια τηλεφωνήθηκαν Μητσοτάκης και Ερντογάν.
    Συνάγεται έτσι το συμπέρασμα ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πέσουν οι τόνοι που τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει επικίνδυνα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μένουν αναπάντητες οι προκλήσεις από την Αγκυρα, η Αθήνα επιδιώκει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

    Ο διάλογος που πήγε... περίπατο

    Η επικοινωνία των δύο ανδρών έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Άγκυρα προχωρά σε συντονισμένες ενέργειες που στοχεύουν στη συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμμένοντας στις προκλήσεις και στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η Άγκυρα διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιχειρεί να δικαιολογήσει την παραβατική συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
    Παράλληλα, κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική κατά της χώρας μας -καταδεικνύοντας την ενόχληση και τον εκνευρισμό από την επίσκεψη Μπορέλ στην Ελλάδα που έστειλε ηχηρό μήνυμα προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων- με τον δήθεν διάλογο που επεδίωκε να παραχωρεί τη θέση του εκ νέου στις απειλές.
    Στην αντίπερα όχθη, στον απόηχο της κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και της όξυνσης των σχέσεων Άγκυρας – Παρισιού, με φόντο όσα λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη.
    Αθήνα και Παρίσι συμμερίζονται την ίδια ανησυχία για την τουρκική επεκτατική πολιτική, με τρανταχτό παράδειγμα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι ανυπόστατο και για τις δυο χώρες. Οι δύο πλευρές, λοιπόν, φαίνεται πως συντονίζουν όλο και πιο εντατικά τις κινήσεις τους για την στάση που θα κρατήσουν στο επερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής, στις 17 και 18 Ιουλίου.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για τη στάση των χωρών – μελών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου».