Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ, η διάσταση με τον Ν. Παππά και οι νέες συμμαχίες


 Τρίτη, 30 Ιουνίου, 2020

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ 

Οι καβγάδες Σκουρλέτη - Τζουμάκα και Σκορίνη - Τσακαλώτου (στη φωτ. φτάνει στο Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης) δείχνουν ότι η πορεία προς την ενοποίηση δεν θα είναι ανέφελη. (Φωτ. INTIME NEWS)


Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνηθίσει να αλλάζουν τα πλάνα τους εξαιτίας εσωκομματικών αναταράξεων. Η προσπάθεια της Ν.Δ. να εκμεταλλευθεί τις αποκαλύψεις και τα ηχητικά ντοκουμέντα Παππά - Μιωνή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, εκτιμήθηκε το μέγεθος της ζημιάς που κινδυνεύει να υποστεί το κόμμα σε μια δύσκολη δημοσκοπικά περίοδο.
Ο Ν. Παππάς φαίνεται πως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Πέμπτης οδηγείται σε μια «διακριτική απόσυρση» από την πρώτη γραμμή. Κορυφαίο στέλεχος που μίλησε στην «Κ» σχολίασε πως «είναι πρόωρο να πούμε κάτι τέτοιο», αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο για έναν εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, που συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη του 2015, να καθίσει στον «πάγκο». Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει το επόμενο βήμα και θα αποφασίσει στον «ανασχηματισμό», που σκέφτεται να υλοποιήσει, την αντικατάστασή του από τομεάρχη Οικονομίας. Oλοι αναγνωρίζουν ότι είναι η πιο δύσκολα διαχειρίσιμη περίπτωση που είχε να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία χρόνια στο εσωκομματικό πεδίο. Και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως το επόμενο επεισόδιο δεν θα πέσει στα «μαλακά» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται αποφασισμένος να μη δεχθεί άλλα «παραστρατήματα».
Οι «ουρές» οι οποίες προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση απασχολούν αυτή τη στιγμή την Κουμουνδούρου. Περιμένουν πως η Ν.Δ. θα «αναζητήσει» τον Ν. Παππά και ενδεχομένως με το «μαρτύριο της σταγόνας» να δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα και νέα αποσπάσματα συνομιλιών, που θα φέρουν και πάλι σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η ανησυχία αρκετών στελεχών, εκτιμώντας πως το Μαξίμου έχει την ευχέρεια με το συγκεκριμένο θέμα να αλλάζει σε κάθε δύσκολη στιγμή την ατζέντα.
Διπλή γραμμή άμυνας
Βλέποντας πως στην κυβέρνηση ακολουθούν μια συγκεκριμένη στρατηγική, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν οργανώσει μια διπλή γραμμή άμυνας – αντεπίθεσης:
• Συγκρίνουν τις κασέτες Μιωνή με την περίοδο Μαυρίκη, κατηγορώντας τη Ν.Δ. πως, όπως και πριν από περίπου 30 χρόνια, είναι ένα κόμμα που μπορεί πολύ εύκολα να έχει στην κατοχή του υλικά υποκλοπών. Δεν αποκλείουν ο Κυρ. Μητσοτάκης να έχει στο συρτάρι του το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού, γνωρίζοντας πόσο ευάλωτος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες. Η στροφή στο πεδίο της οικονομίας είναι η βασική επιλογή της Κουμουνδούρου, εκτιμώντας πως από τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός θα πιεστεί πολύ και η καθημερινότητα θα προσπεράσει ακόμα και νέα ηχητικά ντοκουμέντα. Τα πιο αισιόδοξα στελέχη, ανατρέχοντας και αυτά στην περίοδο διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θυμίζουν ότι μετά τη σκανδαλολογία του 1989, το ειδικό δικαστήριο και την επικράτηση της Ν.Δ. το 1990, ήρθε η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1993 με τον Ανδρέα Παπανδρέου να επιστρέφει στην εξουσία.
• Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όπου σε μεγάλο βαθμό αναμενόταν να αποτυπωθούν οι νέες συμμαχίες, φαίνεται πως υπήρχε η διάθεση αρκετών στελεχών να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο, που θα ξεπερνά τις τάσεις και θα προχωρήσει σε μια προγραμματική συζήτηση υπερβαίνοντας εσωκομματικά ζητήματα που «πληγώνουν». Αρκετοί από τους γηγενείς αριστερόστροφους της Κουμουνδούρου μαζί με τους παλιούς Ρηγάδες, τους προεδρικούς, το νέο αίμα στελεχών και τους συμμάχους Κεντροαριστερούς φαίνεται πως ψάχνουν μια κοινή αφετηρία. Για τον Αλέξη Τσίπρα τα κριτήρια είναι οριζόντια, αδιαφορώντας για το αν κάποια τάση «λαβωθεί» από την ενοποίηση. Το εγχείρημα, αν προχωρήσει, δεν θα είναι εύκολο και σε πρώτη φάση θα φανεί πώς θα αντιμετωπιστούν τα στελέχη που αποτελούν το «alter ego» του Ν. Παππά. Διαφορετικά ρεύματα και αντιλήψεις υπάρχουν και ενδεχομένως οι απώλειες στον δρόμο να είναι αρκετές. Οι καβγάδες της Πέμπτης, που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», διημείφθησαν μεταξύ του Π. Σκουρλέτη και του Σ. Τζουμάκα για τη θητεία της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και του Ευκλ. Τσακαλώτου με τον Ν. Σκορίνη για τις μικροπιστώσεις, κάνουν φανερό πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. «Συγκολλητική ουσία» σε κάθε περίπτωση αποτελεί η στήριξη προς τον αρχηγό. Η προσθήκη στην τελευταία απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού ρεύματος των Μπίστη, Θεοχαρόπουλου, Δανέλλη, Χατζησωκράτη κ.ά., που αναφέρει πως «το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή στην πράξη», δείχνει πως υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου