Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ισχυροποιείται το ευρωπαϊκό μήνυμα στην Αγκυρα

Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2020ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2020
Η σημασία της προστασίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως τονίστηκε, στη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα. Παράλληλα, επισημάνθηκε  ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής όπως εκδηλώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο - σύμφωνα με την κυβέρνηση- και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ.
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στις Καστανιές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.
«Εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταδικάστηκε απερίφραστα η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης για πολιτικούς σκοπούς, κατά παράβαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016.
Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά δύο κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου, επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν αποτελούν απλώς διμερή ζητήματα, αλλά υπόθεση που επιβαρύνει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον συνομιλητή του τη βούληση της Ελλάδας για τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας.
Κατά την έναρξη της συνάντηση οι κ. Μητσοτάκης και Μπορέλ είχαν τον παρακάτω διάλογο:
Κυρ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σας υποδέχομαι στην Ελλάδα και στο πρωθυπουργικό γραφείο, και είμαι ικανοποιημένος που είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε σήμερα το πρωί τον Έβρο, τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στην προστασία και διασφάλιση των συνόρων μας και θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μία φορά την εκτίμησή μου προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που έχουμε λάβει στο πλαίσιο αυτού του περίπλοκου εγχειρήματος. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που είχατε την ευκαιρία να δείτε ιδίοις όμμασι τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και να επισκεφτείτε μια γωνιά της Ελλάδας, η οποία είναι πανέμορφη αλλά δεν δέχεται συχνά πολλούς επισκέπτες. Σας καλωσορίζω και πάλι και προσβλέπω σε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Μπορέλ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποτελεί χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Είχα ένα εξαιρετικό πρωινό σήμερα συνοδευόμενος από τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών. Αποτελεί χαρά, τιμή αλλά και καθήκον μου η παρουσία μου εδώ, καθώς στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήσασταν πολύ σαφής σχετικά με την κατάσταση. Από την πλευρά μας ήμασταν επίσης πολύ σαφείς, ελπίζω, εκφράζοντας όχι απλώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά τη δέσμευση προς την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτεί η κυριαρχία σας, τα εξωτερικά σας σύνορα, τα οποία -όπως είπα σήμερα το πρωί- αποτελούν εξωτερικά σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδράμαμε, στηρίξαμε την Ελλάδα στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Γνωρίζω ότι γίνονται πολλές υπερπτήσεις, κάποιες έγιναν ακόμη και σήμερα στα νησιά αλλά ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα, ότι είχαμε το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που θίγουν την κυριαρχία σας και ήθελα να έρθω αυτοπροσώπως -θα ερχόμουν ούτως ή άλλως, αλλά μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περισσότερους λόγους- για να εκφράσω αυτή τη δέσμευση και τη στήριξη.
Ταυτόχρονα όμως συζητήσαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών για την ανάγκη εδραίωσης ενός ελάχιστου επιπέδου εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση. Η Ελλάδα είναι ίσως το κράτος μέλος (της ΕΕ) που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον από οποιοδήποτε άλλο να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, και θεωρώ ότι πρέπει να συνεργαστούμε, για να επιτύχουμε τον σκοπό αυτό και να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα, όπως θα τη χαρακτηρίζαμε σήμερα, δηλαδή να επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα. Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι με μεγάλη χαρά θα συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και λέγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά πρωτίστως εννοώ την Ελλάδα και την Κύπρο.
Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και όπως τονίσατε, εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Επαναλαμβάνω ότι είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση και προσβλέπω πάντα στη δική σας συνεισφορά αναφορικά με την επίλυση μιας, αντικειμενικά, πολύπλοκης κατάστασης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Πολιτικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκος Λουκάκης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου