Παράνομη η αναστολή λειτουργίας της Βουλής έκρινε το ανώτατο εφετείο της Σκωτίας | tanea.gr
Παράνομη χαρακτήρισε το ανώτατο εφετείο της Σκωτίας την απόφαση του βρετανικού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει το κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες, την ώρα που οι πολιτικές διεργασίες στη Βρετανία βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, με τη χώρα να βιώνει πρωτόγνωρη πολιτική κρίση.
Η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη από την Δευτέρα έως τις 14 Οκτωβρίου, μια κίνηση στην οποία προέβη ο Τζόνσον προκειμένου να να αναχαιτίσει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν τα σχέδιά του για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους υποστηρικτές μας και στη φανταστική νομική ομάδα μας που πέτυχαν την ιστορική απόφαση ότι η διακοπή των εργασιών της Βουλής είναι παράνομη» έγραψε στο Twitter η βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Τζοάνα Τσέρι, η οποία ηγήθηκε της προσφυγής στο εν λόγω δικαστήριο.
Ο Τζο Μομ, δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση, δήλωσε πως την Τρίτη θα αρχίσει η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, το κορυφαίο δικαστικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από το γραφείο του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να ζητήσει νέα παράταση από την ΕΕ για το Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ημερομηνία που -σύμφωνα με τον ίδιο- η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάση θυσία.

Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις

Η απόφαση έρχεται σε αντιστροφή με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας που είχε κρίνει νόμιμη την κίνηση του Τζόνσον, αλλά όπως γράφει το BBC δεν επηρεάζει άμεσα την αναστολή. 
Κι αυτό, διότι το δικαστήριο δεν έδωσε εντολή να ακυρωθεί η αναστολή του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τους δικαστές «το δικαστήριο θα εκδώσει διάταγμα που θα δηλώνει ότι η κίνηση του Τζόνσον ήταν παράνομη και συνεπώς άκυρη και χωρίς αποτέλεσμα».
Η τελική απόφαση, ωστόσο, θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή.