Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Ζόραν Ζάεφ: Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων

Κάνει την ανάγκη... καθήκον
«H Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων» ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο IBNA απαντώντας σε ερώτηση για την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
zaevvouliiiΠρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει «γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ».
«Για εμένα είναι πάντα χαρά μου να συναντώ εκπροσώπους μια φιλικής χώρας και η Ελλάδα είναι φιλική προς την χώρα μας. Μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η μόνη μας διάθεση είναι να οικοδομήσουμε μια φιλία, να προχωρήσουμε προς την ευημερία και για τις δύο χώρες και βέβαια πάντα δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ ευημερία, χαρά, ικανοποίηση, καλή ζωή και συνεργασία με τους πολίτες της Β. Μακεδονίας. Συζητήσαμε για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές, καθώς μέσω αυτής αυτό θα είναι ορατό και για τις δύο πλευρές. Έχουμε υποχρεώσεις να εκπληρώσουμε, ορισμένες έχουν εκπληρωθεί νωρίτερα απ’ ότι υποχρεούμασταν, ώστε να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας και να δείξουμε στους πολίτες της Ελλάδας την ειλικρινή μας φιλία».
Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι οι δυο τους συζήτησαν για την οικονομική συνεργασία, λέγοντας ότι η χώρα του μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση πολύ σύντομα. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στα Σκόπια και άλλες πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας. 
«Γιατί να έρχονται μόνο εταιρείες από την Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία στην Β. Μακεδονία εξαιτίας του χαμηλού οικονομικού επιπέδου; Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι κερδοφόρες και πολύ χρήσιμες για την ελληνική οικονομία, και έχουν παρουσία τώρα στα Σκόπια και όλες τις άλλες πόλεις της Β. Μακεδονίας, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να επενδύσουν και να αυξήσουν τις εμπορικές ροές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Στο τέλος του 2018 είχαμε άνοδο άνω του 20% στις εμπορικές σχέσεις των χωρών μας. Είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους υποστηρικτές του τουρισμού εφέτος στην Ελλάδα. Αυτό είναι φιλία και γνωρίζω ότι κάθε καλοκαίρι γεννώνται νέες φιλίες ανάμεσα στους πολίτες μας και αυτούς της Ελλάδας. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητήσαμε για όλες τις προοπτικές που έχουμε μπροστά μας. Εκτιμώ πολύ την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Νοιάζεται για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία έχει ανοικτά ζητήματα με την Τουρκία και την Αλβανία. Βέβαια, μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας γιατί είμαστε μια πολύ φιλική χώρα».
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.
«Είναι και η πρόθεση μιας φίλης χώρας να υποστηρίξει τον βόρειο γείτονα, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε αυτή την κατεύθυνση η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη και αφοσιωμένη να μας υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Με την ευκαιρία αυτή συμμερίζομαι την αίσθηση ότι η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει αυτή την ευκαιρία και κανονικά θα αναπτύξει τις δικές του πολιτικές. Αλλά το αίσθημα από εμένα, ως πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, και από άλλους πρωθυπουργούς και ηγέτες της περιοχής, είναι ότι αναμένουμε ηγεσία από την Ελλάδα, καθώς η ατζέντα της Θεσσαλονίκης από το 2003 μας έδωσε αυτή την ενθάρρυνση και για μια ευρωπαϊκή πορεία.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου