Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Ηλεία: Ανάπτυξη Τουρισμού, αλλά πώς;…




Η Ηλεία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους  ίσως τουριστικούς  προορισμούς  σε ολόκληρη την Ελλάδα, εάν είχε καταφέρει να αξιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το  ερώτημα είναι αν η Ηλεία σήμερα εορτάζει…αφού  η 27η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού όπως αυτή καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 και εορτάζεται από το 1980.
Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019 είναι «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους». Ο ρόλος του τουρισμού στη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι σημαντικός. Δημιουργεί το 10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η συνολική συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση αγγίζει το 25,9%.
Ο φετινός εορτασμός όμως  επισκιάζεται από την κατάρρευση της Thomas Cook, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει  σοκ στην  Ελληνική ξενοδοχειακή αγορά η οποία προσπαθεί να αποτιμήσει το εύρος της ζημίας, η οποία, όπως φαίνεται, θα είναι πολύ μεγάλη και θα επηρεάζει τον κλάδο για πολύ καιρό.
Τα 250 έως 500 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει   ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι μια –προφανώς πρώτη και όχι ακριβής– εκτίμηση για τα οφειλόμενα από διανυκτερεύσεις που έγιναν και δεν θα εισπράξουν οι Ελληνες ξενοδόχοι που συνεργάζονται με τον πάλαι ποτέ παγκόσμιο ηγέτη των tour operators
Τουρισμός χωρίς δρόμο…
Επιστρέφοντας στα δικά μας όσο και να θέλουμε να εθελοτυφλούμε και να λέμε για τον  τουρισμό στην περιοχή μας  ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με τις δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στην περιοχή μας, μας προσγείωσε λίγο απότομα αφού όπως επισήμανε χαρακτηριστικά  « όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε μία περιοχή δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι η περιοχή   δεν  είχε ποτέ  ένα ολοκληρωμένο τουριστικό σχέδιο».
Λόγω της ημέρας όμως….ας κρατήσουμε τις θετικές τοποθετήσεις του Υπουργού που κάνουν λόγο για την βούληση  της Κυβέρνησης για αλλαγή όλων αυτών.
Κατάκολο και Αρχαία Ολυμπία
Το λιμάνι του Κατακόλου παραμένει στην πρώτη πεντάδα των αφίξεων της ελληνική κρουαζίερας, αυξάνοντας κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό το μερίδιό του στην αγορά. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είναι το μοναδικό λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας  με τόσο υψηλό αριθμό αφίξεων σε κρουαζιερόπλοια και επιβάτες, αφού πάνω από το επίνειο του Πύργου είναι μόνο ο Πειραιάς και δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Αυτό είναι το θετικό ανάγνωσμα για την σημερινή ημέρα, αφού αν θέλουμε να αναλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι θα απογοητευτούμε και πάλι.
Οδεύοντας προς την παγκόσμια πόλη την Αρχαία Ολυμπία τα γεγονότα προβληματίζουν και πάλι, αφού είναι κοινά αποδεκτό ότι σαν περιοχή δεν έχουμε έως τώρα καταφέρει να αξιοποιήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα brand name παγκοσμίως.
Αισιοδοξούμε όμως…
Το να είσαι κάτοικος αυτού του τόπου από μόνο του αποτελεί τιμή αλλά και ευτύχημα.
Δεν θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι αφού  είναι προτιμότερο  πολλές φορές το ποτήρι να το βλέπεις μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.
Αυτό τον συλλογισμό μας έρχεται να τον  ενισχύσει και το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επιλέγουν την περιοχή μας ως τουριστικό προορισμό.
Βέβαια η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυτούμε αντιθέτως πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για κοινή προσπάθεια όλων φορέων και επιχειρήσεων για  να αξιοποιήσουμε επιτέλους  τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα…του τόπου μας, της Ηλείας μας.
Νίκος Κοροβέσης – Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού
H θέσπιση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που θα συνεδριάζει ανά δίμηνο, έρχεται να καλύψει την ανάγκη για μακροχρόνιο σχεδιασμό ώστε να λειτουργήσει αναπτυξιακά ο τουρισμός για κάθε περιοχή και για τη Δυτική Ελλάδα. Επιδίωξή μας είναι να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στόχοι, πρόγραμμα και κανόνες προκειμένου να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, χρειάζεται  στρατηγική και επιμονή  για να αποκτήσει η περιοχή μας  συγκεκριμένη τουριστική ταυτότητα και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου