ΗΠΑ: Η Βουλή προχωρά τη διαδικασία για παραπομπή του Τραμπ | tanea.gr
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα προχωρήσει σε μια επίσημη έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, δήλωσε απόψε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας, Ρίτσαρντ Νιλ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ο Νιλ είπε ότι εκείνη αποφάσισε πως ήρθε η ώρα για κάτι τέτοιο, μια θέση που συμμερίζονται και οι πρόεδροι άλλων Επιτροπών.
Η υπόθεση αφορά τις πιέσεις που άσκησε ο Τραμπ στον Ζελένσκι να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν.
Reuters Top News
@Reuters
LIVE: House Speaker Pelosi expected to announce the House will move forward with an impeachment inquiry on Trump https://twitter.com/i/broadcasts/1yNGapEEmWbKj 

LIVE: House Speaker Pelosi expected to announce the House will move forward with an impeachment inquiry on Trump

Reuters Top News @Reuters
189 people are talking about this

Οι πιέσεις από Μπάιντεν

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα να συμμορφωθεί πλήρως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Τραμπ φέρεται ότι άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του Δημοκρατικού πολιτικού, ο οποίος εργαζόταν από το 2014 για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου.
«Αν συνεχίσει να χλευάζει τον νόμο, κατά την άποψή μου, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αφήσει στο Κογκρέσο άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής του», ανέφερε σε μια λακωνική δήλωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

Απειλές από Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Μπάιντεν, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020. Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ έκανε γνωστό ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ζελένσκι.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είπε ότι θα ήταν «λάθος» αν ο πρόεδρος ζήτησε από την Ουκρανία να ερευνήσει έναν πολιτικό αντίπαλό του, ακόμη και αν δεν συνέδεσε αυτό το αίτημα με την αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας.

Οι επόμενες κινήσεις

«Δεν είναι προαπαιτούμενο να αναφέρεται κάποιο αντάλλαγμα στη συνομιλία», είπε η Πελόζι, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό The Atlantic. «Αν αναφέρει ο πρόεδρος ότι θέλει να ερευνήσουν (οι Ουκρανοί) κάτι, τον πολιτικό αντίπαλό του, είναι αυταπόδεικτο ότι αυτό δεν είναι σωστό. Δεν ζητάμε από τις ξένες κυβερνήσεις να μας βοηθήσουν στις εκλογές μας», τόνισε.
Η Πελόζι πρόκειται να συναντηθεί αργότερα απόψε με βουλευτές των Δημοκρατικών για να εξετάσουν πώς θα κινηθούν στο άμεσο μέλλον, αφού οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να παραδώσουν στο Κογκρέσο την καταγγελία ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Η καταγγελία αυτή υποβλήθηκε τον Αύγουστο και φέρεται ότι αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ζελένσκι.

Αμεσο αντίκτυπο στην οικονομία

Εν μέσω ανησυχιών για την πιθανότατα έναρξης της διαδικασίας καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και μετά τις σκληρές δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με πτώση τη σημερινή συνεδρίαση.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 26.807,77 μονάδες, μειωμένος κατά 142,22 μονάδες ή -0,53%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που έκλεισε στις 7.993,63 μονάδες, χάνοντας 118,84 μονάδες ή -1,46%.
Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.966,60 μονάδες, με πτώση 25,18 μονάδων ή -0,84%.
«Στο τέλος, οι αγορές μάλλον αντιστάθηκαν γερά στο μπαράζ των δυνητικά αρνητικών ειδήσεων», σχολίασε ο Γκρέγκορι Βολόκιν, της Meeschaert Financial Services. Η «λέξη της ημέρας είναι αναμφισβήτητα η καθαίρεση», πρόσθεσε.