ΚΤΕΟ: Χαμός με τα αυτοκίνητα που έχουν... γυρισμένα χιλιόμετρα | tanea.gr
Χιλιάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα πρόκειται να «κοπούν» στα KTEO όλης της χώρας καθώς ενεργοποιείται το μέτρο ελέγχου των χιλιομέτρων και σε όποιο διαπιστωθεί ανακολουθία χιλιομέτρων θα κόβεται με την ένδειξη «Σοβαρή Έλλειψη».
Το μέτρο θα ελέγχει την ιστορικότητα των ελέγχων και τα διανυθέντα χιλιόμετρα της τελευταίας 5ετίας θέλοντας με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Μεταφορών να περιορίσει το φαινόμενο καθώς αν το μέτρο επεκτείνονταν σε όλο το ιστορικό των ελέγχων τότε θα κάναμε λόγο για εκατομμύρια «κομμένα» οχήματα.

Τα γυρισμένα χιλιόμετρα

Αν τώρα ο ιδιοκτήτης του οχήματος, όπως αναφέρει το newsauto, με τα διαπιστωμένα γυρισμένα χιλιόμετρα επιθυμεί την ενεργοποίηση των ποινικών κυρώσεων τότε θα προσκομίζει στο ΚΤΕΟ μια Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνει πως το επιθυμεί και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μεταφορών ώστε να ενεργοποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις.
Ειδικότερα η εγκύκλιος του ΥΜΕ αναφέρει ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι υπεγράφη από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και έχει αποσταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η με αριθμ. πρωτ. οικ. 70959/767/24-09-2019 Υ.Α. με θέμα:
«Τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. οικ. 19111/192/2019 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκουσίου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ)» (Β΄ 1003)».
Με την εν λόγω τροποποιητική υπουργική απόφαση αναπροσαρμόζεται το άρθρο 12 της Υ.Α. του θέματος που αφορά τη διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, ως εξής:
1) Αφαιρείται η υποπαράγραφος της παρ. 1 η οποία μεταφέρεται στην παρ. 10 και αφορά τις ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στην παρ.6 του άρθρου 9 και στην παρ.2 του άρθρου 17 της αριθμ. πρωτ. οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία όταν διαπιστώνεται στο ΚΤΕΟ παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, το ΚΤΕΟ αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του ΔΤΕ.
2) Προστίθεται η παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Όταν κατά τον τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ διαπιστώνεται εμφανής παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή με εξουσιοδότησή του ο προσκομίζων το όχημα, υποβάλει στο ΚΤΕΟ Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 επικυρωμένη με το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Υπηρεσία, στην οποία δηλώνει αν επιθυμεί ή όχι τις ποινικές κυρώσεις που αφορούν την παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων.
Η Υπεύθυνη Δήλωση και η εξουσιοδότηση διατηρούνται στο αρχείο του ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Στην περίπτωση που από την ανωτέρω διαδικασία προκύπτει η επιθυμία για επιβολή ποινικών κυρώσεων, το ΚΤΕΟ αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών αντίγραφο της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης και ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του ΔΤΕ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα οριζόμενα στην παρ.6 του άρθρου 9 και στην παρ.2 του άρθρου 17 της αριθμ. πρωτ. οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) ΚΥΑ που αφορούν τις ποινικές κυρώσεις.
Οποιαδήποτε ενέργεια προκύπτει από την ανωτέρω Υπηρεσία κοινοποιείται στη Δ/νση Εποπτείας και Ελέγχου (Δ36) του ΥΠ.Υ.ΜΕ.
Τα ανωτέρω οριζόμενα της παρούσας παραγράφου έχουν εφαρμογή για τις περιπτώσεις που στα ΚΤΕΟ κατά τον τεχνικό έλεγχο οχήματος διαπιστώνεται εμφανής παραποίηση μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, η οποία σύμφωνα με την διερεύνηση του ιστορικού διανυθέντων χιλιομέτρων ανά τεχνικό έλεγχο, έχει συντελεστεί την προηγούμενη 5ετία από την ισχύ της παρούσας απόφασης.»
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει στις 26 Σεπτεμβρίου 2019.
Μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης θα ακολουθήσει σχετική ενημερωτική εγκύκλιος.
O Προϊστάμενος της Δ/νσης
Α. Σκυλλάκος.»

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα

Σε περίπτωση που το ΚΤΕΟ διαπιστώσει ανακολουθία χιλιομέτρων σε κάποιο όχημα, όπως αναφέρει το newsauto, αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του δελτίου ελέγχου προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Η αποκατάσταση της έλλειψης πραγματοποιείται µε διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων µε την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων που υπολογίζονται ανά μήνα σε:
  • 500 χιλιόμετρα για τις μοτοσικλέτες,
  • 1.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Ι.Χ. οχήματα,
  • 3.000 χιλιόμετρα για φορτηγά και λεωφορεία οχήματα και
  • 5.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Δ.Χ. οχήματα.
Ο τεκμαρτός αριθμός χιλιομέτρων καλύπτει όλο τον μήνα, εντός του οποίου πραγματοποιείται ή είχε πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος.
Η διορθωμένη ένδειξη που πρέπει να φαίνεται στον μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων προκύπτει όταν, στην ένδειξη του μετρητή που αναγράφεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που εκδόθηκε από το ΚΤΕΟ κατά τον αμέσως προηγούμενο έλεγχο (πριν την παραποίηση) προστεθούν:
  • τα τεκμαρτά χιλιόμετρα του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ελέγχων (πριν και μετά την παραποίηση) και
  •  το σύνολο των χιλιομέτρων που έχει καταγράψει ο μετρητής από τον έλεγχο μετά την παραποίηση μέχρι τον τελευταίο χρονικά έλεγχο που αυτή διαπιστώθηκε.
Αν τώρα ο ιδιοκτήτης του οχήματος με τα διαπιστωμένα γυρισμένα χιλιόμετρα επιθυμεί την ενεργοποίηση των ποινικών κυρώσεων τότε θα προσκομίζει στο ΚΤΕΟ μια Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνει πως το επιθυμεί και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μεταφορών ώστε να ενεργοποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις.
Παράλληλα οι τελευταίοι ιδιοκτήτες των κομμένων από τα ΚΤΕΟ οχημάτων με γυρισμένα χιλιόμετρα θα πρέπει να κινηθούν νομικά εναντίον των εμπόρων ή ιδιωτών καταναλωτών που έχουν αγοράσει τα οχήματα.
Αν τώρα η ανακολουθία χιλιομέτρων διαπιστωθεί ότι έχει γίνει από πολύ παλαιότερους ιδιοκτήτες, δηλαδή το όχημα πριν τον τελευταίο κάτοχο έχει μεταβιβαστεί πάνω από 3-4 φορές τότε τα πράγματα περιπλέκονται και θα είναι δύσκολο να βρεθεί η άκρη του νήματος. 
TA NEA