Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ερευνα για παραπομπή Τραμπ: Η διαδικασία, οι αριθμοί και τα επόμενα βήματα

Μεγάλη «φασαρία» για το «τίποτα».
Μέγα πολιτικό λάθος της Πελόσι και…
βοήθεια για επανεκλογή Trump;
βοήθεια για επανεκλογή Trump;ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

download--26
Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με πρώτο στάδιο, την επισημοποίηση της έρευνας που διεξάγεται σε πολλά επίπεδα από τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Όπως παρατηρεί το ABC News πρόκειται για μία σημαντική πολιτική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Τραμπ να την χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στο Twitter, ως «προεδρική παρενόχληση». Ωστόσο, συνιστά κάτι πιο σοβαρό από αυτό κι έχει κεντρικό σημείο αναφοράς την πιθανή παραπομπή του.
Το σημείο αιχμής
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην δημοσιοποιήσει και να υποβαθμίσει την καταγγελία του πληροφοριοδότη σε βάρος του προέδρου Τραμπ, επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Οι ισχυρισμοί που έχουν γίνει γνωστοί και σύμφωνα με τους οποίους, ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την καθυστέρηση χορήγησης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ημέρες πριν συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας, για την διεξαγωγή έρευνας για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, αποτέλεσαν επίσης, το σημείο αιχμής για τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων που ήταν δισταχτικοί ως προς την παραπομπή του Τραμπ, για να προχωρήσουν στο επόμενο ιστορικό βήμα.

Οι αριθμοί
Περίπου 50 Δημοκρατικοί βουλευτές στην Βουλή των Αντιπροσώπων προστέθηκαν στους υποστηρικτές του αιτήματος της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, για την έναρξη της επίσημης έρευνας παραπομπής του προέδρου Τραμπ, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση της συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Ποσοστό περίπου 80% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσεται πλέον υπέρ της διεξαγωγής επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Το ABC News υποστηρίζει ότι 182 Δημοκρατικοί και ο Τζάστιν Αμάς (που πρόσφατα αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) υποστηρίζουν το αίτημα παραπομπής.

Η διαδικασία
Οι επιτροπές στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου Τραμπ θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Πελόζι, τώρα, οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.
Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ,το ζήτημα της παραπομπής του Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ. Για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης.
Η Πελόζι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται. Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Γερουσία, όπου κι απαιτούνται τα 2/3 των γερουσιαστών να ψηφίσουν θετικά. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί.

Η πολιτική σπουδαιότητα
Η παραπάνω αρνητική κοινοβουλευτική προοπτική για τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία έκανε δύσκολη την απόφαση που έπρεπε να λάβει η Πελόζι, η οποία (αρχικά) ήταν αρνητική στην έναρξη μιας διαδικασίας επίσης παραπομπής του Τραμπ. Η ίδια γνωρίζει ότι η κίνηση που έκανε μπορεί να μην επιφέρει ως τελικό αποτέλεσμα, την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, έχει χαρακτηριστεί ως μία σοβαρή πολιτική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον και καταγράφηκε πλέον στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Το τελικό αποτέλεσμα
Κανένας από τους προέδρους των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν δεν απομακρύνθηκαν από τον Λευκό Οίκο.
Οι πρόεδροι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον αθωώθηκαν από την Γερουσία.
Στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία, ο πρόεδρος Τραμπ απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο, ο ίδιος θα μπορεί και πάλι να είναι προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές του 2020.

Τα επόμενα βήματα
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σήμερα, στην δημοσιοποίηση ενός αυτούσιου αντίγραφου του επίμαχου τηλεφωνήματος.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης, σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Ο υπηρεσιακός Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζόζεφ Μαγκουάιρ αναμένεται να καταθέσει αύριο δημόσια ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και της αντίστοιχης επιτροπής στην Γερουσία. Η κατάθεσή του στην Γερουσία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ABC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου