Βοήθεια από τον Μητσοτάκη σκοπεύει να ζητήσει τώρα ο Ράμα | tanea.gr
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην έναρξη ο Έλληνας πρωθυπουργός ρώτησε πώς είναι η κατάσταση στη Αλβανία μετά τον σεισμό.Ο κ. Ράμα απάντησε ότι είναι δύσκολη αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να προσφύγει στην βοήθεια της χώρας μας. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η χώρα μας φυσικά θα βοηθήσει.

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.
Ειδικότερα συζητήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την εκπλήρωση των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ράμα δήλωσε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία ευρύτερη συζήτηση των διμερών μας σχέσεων, από κοντά, στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα στις 29-30 Οκτωβρίου 2019. 
TA NEA