Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Πρωθυπουργός: Η Ελλάδα χρειάζεται το δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2019


Ασφυκτικά γεμάτο το Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.  Δεκάδες ήταν οι επώνυμοι που ήταν στην ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού.   Παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Αντιπρόεδρος κ. κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Αντώνης Διαματάρης,  Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Ανδριώτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Βασίλειος Καυκάς και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Κώστας Τραβαγιάκης...



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Αστόρια.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από το μόνιμο διαμονής σας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του προς την Ομογένεια στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης».
«Η Ελλάδα χρειάζεται το δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Εκανε δε ειδική μνεία στον κ. Αντώνη Διαματάρη, που ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα Εκκλησιαστικά Θέματα.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της Ομογένειας, ο Πρωθυπουργός, είπε ότι πολλές κουβέντες έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά «συχνά ήταν λόγια του αέρα, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα».


«Δεν θα σας απογοητεύσουμε», δήλωσε και είπε ότι προσωπικά θέλει συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία στα Προξενεία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Οσον αφορά δε στην ψήφο των αποδήμων, την χαρακτήρισε ως τη πιο σημαντική παρέβαση ως προς τη σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους ομογενείς.
Να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο κατοικίας σας, είπε. Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο, ώστε να μπορεί ο κάθε ένας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζει εξ αποστάσεως, να μην αναγκάζεται να γυρίζει στην πατρίδα και να επωμίζεται το κόστος, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Εκανε λόγο για ένα ζήτημα «κομβικής σημασίας, συνολικά για την ποιότητα της δημοκρατίας». Υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική αναφορά στο Σύνταγμα, αλλά χρειάζεται να νομοθετηθεί η ψήφος με κάλπες σε προξενεία ή επιστολική ψήφο, με την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.


Σύντομα, είπε, θα έχει γύρο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ψήφος των αποδήμων, τονίζοντας ότι επί της ουσίας είναι μία διευκόλυνση και όχι αλλαγή στους εκλογικούς καταλόγους, η χορήγηση ιθαγένειας.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ψήφος των αποδήμων, θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων στην Ελλάδα.
Εγιναν κάποιες προτάσεις να μην προσμετρώνται και να εκλέξετε δυο ή τρεις βουλευτές, είπε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι αυτό «είναι απάτη».
«Αυτό το οποίο θα κάνουμε», πρόσθεσε, «είναι να αυξήσουμε τον αριθμό βουλευτών Επικρατείας από τους 12 στους 15 και υποχρεωτικά να είναι κάποιοι εκπρόσωποι της Ομογένειας. Ετσι να ψηφίζετε τους δικούς σας εκπροσώπους, ώστε να έχει και η Ομογένεια μία εκλεγμένη φωνή εντός της Βουλής».
Πρέπει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές, όχι 200, συνέχισε, εκτιμώντας ότι «το 2023 όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από το μόνιμο διαμονής σας».
«Αισθάνομαι και εγώ ένας από εσάς», είπε, αναφερόμενος στα φοιτητικά του χρόνια στις ΗΠΑ. «Ενιωσα από την πρώτη στιγμή εδώ τον πατριωτισμό και το δυναμισμό του Ελληνισμού της Αμερικής», τόνισε.
«Θέλω νας σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω που πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας, πάνω από τα κόμματα», δήλωσε.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξέρουμε ότι έξω από τα σύνορα υπάρχει ακόμη μία Ελλάδα», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός. «Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν, έχουμε κάθε λόγο να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», συμπλήρωσε, καταχειροκροτούμενος.
Αλλάζει το κλίμα, η κυβέρνηση κινείται πολύ γρήγορα, μειώνει τους φόρους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για ανόρθωση της χώρας και της αξιοπρέπειάς της. Αυτή η κυβέρνηση, αυτά που είπε προεκλογικά θα τα κάνει, υπογράμμισε.
Για την κυβέρνηση γενικά επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω αυτή η καλή αρχή που έχουμε κάνει να οδηγήσει είτε σε αλαζονικές συμπεριφορές, είτε σε αυταρέσκεια, είτε να ρίξουμε τον πήχη. Εχουμε ένα πολύ τολμηρό σχέδιο, βαθιά εκσυγχρονιστικό και προοδευτικό.
Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον κ. Νίκο Ανδριώτη, πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη.
Ο κ. Μητσοτάκης έγινε θερμά δεκτός από τους ομογενείς κατά την άφιξή του.


Τις τελευταίες ημέρες είχε εκφραστεί τεράστιο ενδιαφέρον από τα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τα οποία συνέρευσαν και από γειτονικές περιοχές, καθώς επρόκειτο για την πρώτη ομιλία Ελληνα Πρωθυπουργού σε ανοικτή εκδήλωση στην Αστόρια από το μακρινό 2000, όταν είχε πράξει κάτι ανάλογο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Η εκδήλωση προγραμματίστηκε σε μια εβδομάδα με ιδιαίτερα βεβαρυμένο πρόγραμμα για τον Ελληνα Πρωθυπουργό.


Οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με την Ομογένεια θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, όταν και θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ θα επισκεφθεί τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου.
Τέλος, σημαντικό αναμένεται και το γεύμα με Ελληνοαμερικανούς επενδυτές και άλλους, με την κυβερνητική πλευρά να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις έως τώρα επαφές με τους Αμερικανούς επενδυτικούς παράγοντες.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου