Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Τραμπ-Ζελένσκι: Η συνάντηση που περίμεναν όλοι στη Νέα Υόρκη, λόγω… Μπάιντεν (βίντεο)





Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2019
Ο πρόεδρος Donald Trump, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelenskiy (AP Photo/Evan Vucci)

Ηταν η συνάντηση που περίμεναν οι πάντες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και δεν τους απογοήτευσε.
Στα δεξιά ο Ντόναλντ Τραμπ, 73 ετών, πρώην κτηματομεσίτης. Στα αριστερά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 41 ετών, πρώην ηθοποιός. Στη μέση, ένα τεράστιο μπουκέτο λουλούδια, άσπρα και πράσινα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με πάνω από δέκα ηγέτες στο πέρασμά του από τη Νέα Υόρκη. Όμως η πλέον πολυαναμενόμενη χειραψία ήταν εκείνη με τον Ουκρανό ομόλογό του.
https://www.youtube.com/watch?v=00HTb44X3-Mnbsp;
Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το καλοκαίρι οι δύο ηγέτες προκαλεί πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον εδώ και μερικές ημέρες και ήταν η αφορμή για την έναρξη της διαδικασίας για την καθαίρεση του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.
Ντυμένος με το μπλε κουστούμι του και την κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ καθόταν στην άκρη της πολυθρόνας, εμφανώς σε υπερένταση. Ο Ζελένσκι, με μαύρο κοστούμι και γιλέκο, έδειχνε πολύ πιο χαλαρός.
Η ένταση ήταν προφανής, όμως η συζήτηση ξεκίνησε σε μάλλον ανάλαφρο τόνο, με κωμικά στοιχεία. «Με έκανε πιο διάσημο απ’ ότι τον έκανα εγώ», σχολίασε ο Τραμπ για τον συνομιλητή του, προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκόμενων.
«Είναι καλύτερο να συναντιόμαστε παρά να μιλάμε στο τηλέφωνο», απάντησε πειραχτικά ο Ζελένσκι, μιλώντας αγγλικά με σχετική άνεση, παρά τα λάθη του.
«Η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστιο δυναμικό», συνέχισε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που έχει ήδη χρησιμοποιήσει για τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και άλλες χώρες.
«Ναι, το ξέρω, από εκεί έρχομαι» απάντησε ο πρώην κωμικός ηθοποιός, που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο μόλις την περασμένη Πρωτοχονιά.
Μισομπερδεμένος με την απάντηση, ο Τραμπ χαμογέλασε.
Ο Ζελένσκι πίεσε στη συνέχεια τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία, υπενθυμίζοντάς του – προφανώς επειδή γνωρίζει ότι δεν αρέσει καθόλου να τον συγκρίνουν με τους προκατόχους του– ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πήγε ποτέ στο Κίεβο.
«Θα προσπαθήσω» απάντησε αόριστα ο Τραμπ. Αλλά ο Ζελένσκι συνέχισε την πίεση: «Ξεχάσατε να μου πείτε την ημερομηνία», του πέταξε.
Το ύφος άλλαξε όταν ο Ζελένσκι, που ήταν έφηβος όταν η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε, το 1991, έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του: «Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία.
«Καμία πίεση, τίποτα απολύτως»
Κατόπιν, μπήκαν στον χορό και οι δημοσιογράφοι, βομβαρδίζοντας τους δύο ηγέτες με ερωτήσεις. Και ο τόνος άλλαξε πάλι.
Άσκησε ή όχι πιέσεις ο Τραμπ στον ομόλογό του για να ξεκινήσει έρευνα για την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020;
Ο Ουκρανός πρόεδρος δίστασε, σκόνταψε κάπως στις λέξεις. «Νομίζω ότι τα διαβάσατε όλα. Δεν θέλω να εμπλακώ στις εκλογές των ΗΠΑ. Ήταν μια καλή τηλεφωνική συνομιλία, κανονική (…) Κανείς δεν μου άσκησε πιέσεις», απάντησε.
«Με άλλα λόγια, καμία πίεση», συνέχισε ο Τραμπ, αδράχνοντας την ευκαιρία. Και μετά ξέσπασε.
«Έχουμε κι εμείς προβλήματα διαφθοράς, αν δείτε τι συνέβη με τη Χίλαρι Κλίντον!», είπε.
Σε ερώτηση για την εμπλοκή του προσωπικού δικηγόρου του, του Ρούντι Τζουλιάνι, στις συνομιλίες με την Ουκρανία, απάντησε: «Ο Ρούντι Τζουλιάνι ήταν ένας θαυμάσιος δήμαρχος, χαίρει μεγάλου σεβασμού».
Για τη Νάνσι Πελόζι, τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι «έχει χάσει το μυαλό της, την καταβρόχθισε η ριζοσπαστική αριστερά» και πρόσθεσε: «Για μένα, δεν είναι πλέον πρόεδρος της Βουλής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου