Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Απεργία την Τρίτη: Ομοσπονδίες, σωματεία, συνδικάτα αντιδρούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2019

Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς


Απεργία την Τρίτη: Ομοσπονδίες, σωματεία, συνδικάτα αντιδρούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο | tovima.grΣε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται αύριο Τρίτη η χώρα με ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα να αντιδρούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις και για τα εργασιακά.
Την απεργία έχουν προκηρύξει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και το ΠΑΜΕ.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δάσκαλοι και καθηγητές, τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στα δικαστήρια είναι μόνο μερικοί από τους κλάδους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Στο κέντρο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις. Η πρώτη του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια στις 10.30 και η δεύτερη της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00
Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Στην Αθήνα με απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στην 24ωρη απεργία.
Πιο συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της 24ης Σεπτεμβρίου στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τραίνα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

ΠΝΟ και ΠΕΝΕΝ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Η ΠΝΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Επίσης συγκέντρωση έξω από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» θα πραγματοποιήσουν στις 9.30 το πρωί, μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Η ΠΕΝΕΝ σε ανακοίνωσή της, καλεί τα μέλη της και όλους τους ναυτεργάτες σε όλα τα λιμάνια της χώρας να δώσουν μαχητικά το παρών και να περιφρουρήσουν με όλες τις δυνάμεις τους την απεργία.
«Η απεργία στις 24/9, είναι ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται την αμέσως επόμενη μέρα να υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, για να μη ψηφιστεί το αντεργατικό αυτό ανοσιούργημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
ΟΤΟΕ
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).
Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:
«- Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.
– Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.
– Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλούν νηπιαγωγούς, τους δασκάλους και τους καθηγητές να μετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 24 Σεπτεμβρίου. Βασικό αίτημα, αναφέρει η ΔΟΕ, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου.
«Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.
Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό και αντιαπεργιακό» και εκτιμά ότι «προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης”, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι». Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από το κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία, στις 27 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα σχολεία, καθώς είναι Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Όπως τονίζεται: «Αντιδρούμε έντονα σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων»

Κλειστά τα δικαστήρια

H Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ΟΔΥΕ καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή στην απεργία υποστηρίζοντας ότι “με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι καθώς σύμφωνα με τους δικαστικούς υπαλλήλους ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών”.
Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση του νομοσχεδίου και ψήφισή του θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου