Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Η αποτίμηση της επίσκεψης Κυρ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2019

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

mitsotakisameriki--3Την επιχείρηση προβολής της νέας εικόνας της χώρας, που είχε ξεκινήσει με τα ταξίδια του σε Παρίσι, Βερολίνο, Χάγη, συνέχισε και πέραν του Ατλαντικού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με το πενθήμερο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός τόσο στις συναντήσεις του με διεθνείς επενδυτές, όσο και με την συμμετοχή του σε think tanks, αλλά και από το επίσημο βήμα του ΟΗΕ, έστειλε καθαρά το μήνυμα ότι «η Ελλάδα γύρισε σελίδα και χαράζει νέους δρόμους μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου».
Η Ελλάδα success story της Ευρωζώνης
Ο τριπλός στόχος του πρωθυπουργού στο πενθήμερο ταξίδι του ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, να προβάλει τις θέσεις της χώρας για όλα τα σημαντικά ζητήματα περιφερειακά και παγκόσμια, και να δείξει ότι συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις όπως για την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό που δεν είναι μόνο διμερές θέμα Ελλάδας Τουρκίας. Σε όλες του τις επαφές και τις ομιλίες ο πρωθυπουργός πρόβαλε το νέο αφήγημα της χώρας: "Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την δεκαετή κρίση, είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση και φιλοδοξεί να αποτελέσει το success story της Ευρωπαϊκής Ένωσης" που διανύει φάση στασιμότητα ή και ύφεσης. Στις επαφές που είχε με επενδυτές ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε την επιθετική αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική του, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την άρση των γραφειοκρατικών αλλά και πολιτικών εμποδίων που μπλοκάριζαν μέχρι τώρα τις επενδύσεις ακόμη και τις εμβληματικές όπως του Ελληνικού, και τις περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις που προωθεί με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση, σε συνεργασία και με το ΤΑΙΠΕΔ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι "παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν, ωστόσο η συγκυρία είναι πλέον διαφορετική, το θετικό κλίμα αντικατοπτρίζεται στην μείωση των αποδόσεων των ομολόγων που είναι σε ιστορικό χαμηλό με την βελτίωση του οικονομικού κλίματος και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση". Οι ίδιοι άνθρωποι σημείωναν ότι θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα και πολύ σύντομα.
Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα για το μεταναστευτικό
Στο πλαίσιο του τριπλού στόχου του ταξιδιού του, τόσο στις επαφές του όπως πχ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή στην συζήτηση στο Atlantic Counsil όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό. Η θέση του πρωθυπουργού είναι ότι «το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, ότι οι χώρες των συνόρων δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και η Ελλάδα δεν μπορεί και να αντέξει μόνη της το βάρος των μεταναστευτικών ροών». Ακολούθως και αυτό το είπε και στον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της από την Συμφωνία με τη ΕΕ, να σταματά τις κινήσεις των διακινητών στο έδαφός της ή στην θάλασσα, πριν φθάσουν στα ελληνικά παράλια, και να δέχεται τις επαναπροωθήσεις όπως προβλέπεται. Από την άλλη η Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά αλλά, όπως επίσης είπε στον κ. Ερντογάν, αυτό δεν μπορεί να γίνει με προκλήσεις και απειλές.
Επανάληψη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τόσο στην ομιλία του στον ΟΗΕ και στην συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και στην συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε η Τουρκία να σταματήσει την παραβατική συμπεριφορά της στην Κυπριακή ΑΟΖ όπως και τις δηλώσεις των κυβερνητικών της αξιωματούχων στα κατεχόμενα (όπως πχ για τα Βαρώσια) αλλά και τις παρουσίες τους που εμποδίζουν τις συζητήσεις των δύο πλευρών. Σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε ότι «η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια». Παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη «να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών "δικαιωμάτων" παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική πρωτοβουλία θα ξεκινήσει και θα προχωρήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων".
Νέα εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα
Η Ελλάδα συμμετέχει στην διεθνή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την συνδεόμενη με αυτή στροφή στη πράσινη οικονομία και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ αναπτύσσει και τις δικές της διεθνείς πρωτοβουλίες. Το ανέδειξε αυτό ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρουσία του στη Νέα Υόρκη με την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας για την κλιματική αλλαγή που είναι στην κορυφή της προσωπικής του ατζέντας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεχίσουμε το έργο της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, συγκαλώντας μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το έργο που ξεκίνησε στη διάσκεψη της Αθήνας.
Παράλληλα διατύπωσε και τους στόχους του για την διαμόρφωση μέχρι το τέλος του χρόνου της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι μέχρι το 2021 «θα απαγορεύσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου