Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Λονδίνο: Συνεδριάζει την Τετάρτη η Βουλή των Κοινοτήτων

«Παράνομη» η απόφαση Τζόνσον για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αποφάνθηκε στην ιστορική του απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κατέφερε ένα ακόμη ισχυρό ράπισμα στον Μπόρις Τζόνσον με την σημερινή ιστορική του απόφαση κρίνοντας, ομοφώνως, «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την απόφασή του για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ζητώντας την εκ νέου σύγκλησή του «το συντομότερο δυνατόν».
«Η λειτουργία του Κοινοβουλίου δεν ανεστάλη», δήλωσε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Λαίδη Χέιλι.
Οι ένδεκα δικαστές αποφάσισαν ομοφώνως ότι η ενέργεια του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες , μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit, ήταν «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη».
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβασθούμε, δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Άνοδο σημείωσε η στερλίνα
Η στερλίνα ενισχύθηκε σήμερα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε και πάλι λόγω της αβεβαιότητας για τις προοπτικές του Brexit.
Η λίρα ενισχύθηκε προσωρινά στο υψηλό ημέρας του 1,2491 δολαρίου αμέσως μετά την απόφαση, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,2457 δολάριο. Έχασε επίσης τα περισσότερα από τα κέρδη που σημείωσε έναντι του ευρώ, το οποίο νωρίτερα κινείτο στις 88,21 πένες.
Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν ύστερα από την απόφαση, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να ενισχύονται κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,585%.
Συνεδριάζει αύριο το πρωί η Βουλή των Κοινοτήτων
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνέλθει αύριο το πρωί. Προηγουμένως είχε χαιρετίσει την απόφαση του Δικαστηρίου και είχε δηλώσει ότι θα διεξαγάγει επείγουσες διαβουλεύσεις για την άμεση σύγκληση του σώματος.
«Χαιρετίζω την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου ήταν παράνομη. Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες αποτελεί απλώς συνηθισμένη πρακτική για να επιτραπεί η εκφώνηση της ομιλίας της Βασίλισσας. Με την απόφασή τους, οι δικαστές υπερασπίσθηκαν το δικαίωμα και το χρέος του κοινοβουλίου να συνεδριάζει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να καθιστά υπόλογους τους υπουργούς. Ως ενσάρκωση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συνέλθει χωρίς καθυστέρηση. Με τον σκοπό αυτόν, θα διαβουλευθώ τώρα επειγόντως με τους αρχηγούς των κομμάτων», δήλωσε ο Τζον Μπέρκοου.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ανακοίνωσε επίσης ότι το σώμα θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν.
«Αναμένω ότι η Βουλή των Λόρδων θα επαναλάβει τις συνεδριάσεις της το νωρίτερο δυνατόν και βρίσκομαι σε συζητήσεις με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Μεγαλειότητάς της και τους ηγέτες των άλλων κομμάτων επί της διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Νόρμαν Φάουλερ.
Οι ένδεκα δικαστές υιοθέτησαν την επιχειρηματολογία των αντιπάλων της βρετανικής κυβέρνησης, που προσήψαν στον Μπόρις Τζόνσον ότι έκλεισε το Κοινοβούλιο για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να μεθοδεύσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.
«Οι βουλευτές πρέπει να είναι θαρραλέοι και να ζητούν λογαριασμό από την αδίστακτη αυτή κυβέρνηση», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, ακτιβίστρια κατά του Brexit, που είχε την πρωτοβουλία της προσφυγής κατά της απόφασης Τζόνσον.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον
Ορισμένοι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου, μεταξύ τους και αποπεμφθέντες από τον Μπόρις Τζόνσον βουλευτές των Τόρις λόγω της στάσης τους απέναντι στα σχέδιά του για το Brexit, έχουν δηλώσει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί διότι παραπλάνησε την βασίλισσα Ελισάβετ στην απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον «να αναλογισθεί την θέση του» και να προκηρύξει νέες εκλογές.
Ανάμεσα σε ιαχές και συνθήματα «Εξω ο Τζόνσον», ο Κόρμπιν δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου των Εργατικών στο Μπράιτον: «Καλώ τον Μπόρις Τζόνσον, με τα ιστορικά λόγια, "να αναλογισθεί την θέση του".
«Δείχνει περιφρόνηση της δημοκρατίας και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του...Θα έλθω αμέσως σε επαφή με τον πρόεδρο (της Βουλής των Κοινοτήτων) για να ζητήσω την σύγκληση του Κοινοβουλίου, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να θέσουμε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, να του ζητήσουμε να υπακούσει τον νόμο που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο και να παραδεχθεί ότι το Κοινοβούλιό μας εξελέγη από τον λαό μας για να καθιστά υπόλογη την κυβέρνησή μας...Καλώ τον Μπόρις Τζόνσον με την ιστορική φράση "να αναλογισθεί την θέση του"», είπε.
Την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ζήτησε και η εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι.
«Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να σταθεί και θα πρέπει να έχει τα κότσια να παραιτηθεί», είπε.
«Πρόκειται για μία συνταρακτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σήμερα, κανείς από μας δεν είχε προβλέψει ότι θα είχαμε τέτοιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στο Ουέστμινστερ Ιαν Μπλάκφορντ. «Πρέπει να επιστρέψουμε αμέσως στο Κοινοβούλιο...θέλουμε να επιστρέψουμε στην δουλειά μας και ειλικρινά στο τέλος όλου αυτού, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί».
«Επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη ξέραμε - ο Μπόρις Τζόνσον δεν κάνει για πρωθυπουργός. Παραπλάνησε την Βασίλισσα και την χώρα και παρανόμως φίμωσε τους αντιπροσώπους του λαού. Πηγαίνω για να αναλάβω και πάλι τα καθήκοντά μου και να σταματήσω το Brexit συνολικά», δήλωσε η ηγέτις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε σαν «δευτεροκλασάτος δικτάτορας», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης του Εργατικού Κόμματος Σάμι Σακραμπάρτι. «Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να σκεφτεί την απόφασή του και να εξετάσει την θέση του».
«Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει αποφασιστικά ότι είμαστε μία χώρα με κράτος δικαίου, νόμους υπεράνω των οποίων δεν μπορεί να βρίσκεται κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Κόμματος του Brexit, ζήτησε επίσης μία παραίτηση. Αυτός όμως ζήτησε την παραίτηση του επίμαχου συμβούλου του Μπόριτς Τζόνσον, του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την σκληροπυρηνική και αδιάλλακτη γραμμή που τηρεί ο βρετανός πρωθυπουργός για το Brexit.
«Η επίκληση της ομιλίας της Βασίλισσας και η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι η χειρότερη πολιτική απόφαση στην Ιστορία. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πρέπει να φύγει», έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου