Μεταναστευτικό : Επειγόντως μέτρα μετά τους δύο νεκρούς στη Μόρια | tanea.gr
Η ανάγκη άμεσων και ριζικών μέτρων για την αποσυμφόρηση της Μόριας καθώς και άλλων δομών όπου διαμένουν μετανάστες και πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες, έρχεται στο προσκήνιο μετά και τη σημερινή τραγωδία στη Μόρια όπου έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά μία γυναίκα και ένα μικρό παιδί.
Οι τριτοκοσμικές εικόνες στις δομές  στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο δημιουργούν «εκρήξεις» καθώς πλέον χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν να είναι εγκλωβισμένοι.
Το Προσφυγικό, μετά και την τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια, θα απασχολήσει αύριο το πρωί το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 10:30 . Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να ξεκινήσει την αποσυμφόρηση δομών προσφύγων και κυρίως αυτών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.

«Ασφυξία» στις δομές

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόρια αυτή τη στιγμή ζουν πάνω από 12.000 άτομα  – μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά – όταν η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.
Οργανώσεις, γιατροί καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριξαν ότι ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί μία τέτοια τραγωδία, καθώς η κατάσταση μέσα στο χώρο «φιλοξενίας» έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια, είναι ότι από τους 12.000, σχεδόν οι 5.000 ζουν μέσα στον  στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Εικόνες ντροπής και στη Σάμο

Στη Σάμο, σε ένα κέντρο χωρητικότητας 648 ατόμων έχουν βρει καταφύγιο περισσότερα από 5.600 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα 1.500 είναι παιδιά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, οι εικόνες που περιγράφουν οι άνθρωποι που κινούνται στο χώρο είναι αποκαρδιωτικές.
Παιδιά δαγκωμένα από αρουραίους, αφόρητη δυσωδία, άνθρωποι που κοιμούνται κατάχαμα, φυματικοί που ζουν μέσα στον συνωστισμό. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιγραφές που δεν τιμούν τη χώρα μας.

Ανάγκη άμεσων μέτρων

Η κυβέρνηση  παρακολουθεί σε αρκετές περιπτώσεις την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό χωρίς να μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά. Η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι έχει βάλει το… χεράκι της για την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να φτάνουν καθημερινά κατά δεκάδες σε νησιά του Αιγαίου στα οποία επικρατεί ήδη συνωστισμός.
Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται να παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες ενώ θα εξεταστεί και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια όπου τα μέτρα επείγουν, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε μία αντίστοιχη τραγωδία.
Υπενθυμίζεται ότι μέτρα για το προσφυγικό έχουν ήδη συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, καθώς και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, η αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά και η αύξηση των δυνάμεων ασφάλειας στα νησιά.
Σύμφωνα με το One Channel, «πηγές» από το Μαξίμου αναφέρουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για την πυρκαγιά στη Μόρια, ακόμη και το σενάριο της δολιοφθοράς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να μεταβεί στο νησί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εικόνες χάους στη Μόρια

Στο ΚΥΤ της Μόριας επικράτησε χάος το απόγευμα όταν μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών ξέσπασαν δύο διαφορετικές πυρκαγιές εκτός και εντός της Δομής.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ξέσπασαν δύο διαφορετικές πυρκαγιές με διαφορά λίγων λεπτών. Η πρώτη εκδηλώθηκε στον ελαιώνα που περιβάλλει τη Δομή και η οποία σβήστηκε σχετικά άμεσα. Είκοσι λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά σε κοντέινερ εντός της Δομής.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ξεκίνησαν και επεισόδια καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – πρόσφυγες εξαγριωμένοι από τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών δυνάμεων, με την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Μέσα σε λίγα λεπτά επικράτησε πανδαιμόνιο με μικρά προσφυγόπουλα να τρέχουν ψάχνοντας τους γονείς ενώ ενήλικες προσπαθούσαν να σώσουν συμπατριώτες τους από τις φλόγες.

Τραυματίες

Από την πυρκαγιά εκτός από τους δύο νεκρούς υπήρξαν και 6 τραυματίες ενώ ορισμένοι πρόσφυγες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.
Μετά τη δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες – σύμφωνα με πληροφορίες –  επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στη Μόρια.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,   επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.
Περί τις 7.30 το βράδυ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ,  και ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.

Απανθρακωμένο πτώμα στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης

Μετά την εκδήλωση της φωτιάς, απανθρακωμένο πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης .
Ανακοινώθηκε ότι η μεταφορά της σορού έγινε από ιδιώτη, από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. 
TA NEA