Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

«WSJ»: Ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, τους Ελληνες

Τετάρτη, 12 Ιουλίου, 2017

ΑΘΗΝΑ. Η Ελλάδα έχει ψηφίσει νόμο για απαγόρευση του καπνίσματος εντός εστιατορίων και γραφείων από το 2009, αλλά οι πολίτες της, νιώθουν περήφανοι να καπνίζουν όπου τους ευχαριστεί, επεσήμανε η «Wall Street Journal».
Ειδικότερα, η δημοσιογράφος, Νεκταρία Σταμούλη, ανέφερε:
Οταν η Κατερίνα Δεβερνιώτη αποφάσισε το 2013 να ανοίξει ένα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, ήταν σίγουρη για ένα πράγμα. Δεν θα υπήρχε κάπνισμα. Το αντιπαθούσε πάντα και στην τελική η κυβέρνηση είχε ψηφίσει το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους από το 2009.
Λίγες μόνο ώρες μετά το άνοιγμα του μπαρ σε μία μοντέρνα γειτονιά της Αθήνας για να σιγουρευτεί για ένα δεύτερο πράγμα. Οι Ελληνες πιστεύουν πως οι κανόνες έχουν ψηφιστεί για να παραβιάζονται.
Παρά το νόμο, οι πελάτες στο κατάστημά της άναβαν τσιγάρο χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ίδια απομάκρυνε τα τασάκια, πρόσθεσε επιγραφές και μίλησε απευθείας στους πελάτες, αλλά ήταν μάταιο. Οι πελάτες πλέον καπνίζουν όσο θέλουν, αρχίζοντας από νωρίς το πρωί με τον καφέ, μέχρι αργά το βράδυ με κοκτέιλς.
Στην Ελλάδα διάσημοι αθλητές γιορτάζουν τα πρωταθλήματα με τσιγάρα να κρέμονται από τα χείλη της. Οδηγοί ταξί καπνίζουν ενώ οδηγούν, κρατώντας το τσιγάρο έξω από το παράθυρο μόνο όταν έχουν επιβάτες.
Σε άλλη μαρτυρία διαπιστώνεται ότι ο αντικαπνιστικός νόμος δεν ισχύει ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες.  Τα παραδείγματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Συνεχίζονται και στους πολιτικούς, με τη δημοσιογράφο να υπενθυμίζει την περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος τον περασμένο χρόνο παραβίασε το νόμο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τον Οκτώβριο σε ένα γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη μετά το πέρας της παρέλασης της εθνικής επετείου, ο πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος άναψε ένα μικρό πούρο. Τον συντρόφευσε ο δήμαρχος της πόλης και σε λίγο όλη σχεδόν η αίθουσα.
Περί το 37% των Ελλήνων καπνίζουν, από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 26% σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα το 2016. Στη δημοσκόπηση, επτά χρόνια μετά την απαγόρευση το 87% των Ελλήνων είπαν ότι έχουν εκτεθεί σε κάπνισμα εντός κλειστών χώρων.
Πέρυσι, το ελληνικό Κοινοβούλιο πρόσθεσε και νέες ρυθμίσεις απαγορεύοντας και το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε δημόσιους χώρους. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ορισμένοι νομοθέτες επισήμαναν την ειρωνεία να περνούν νέο νόμο όταν η αίθουσα αγνοεί τον πρώτο.
Δηλαδή ότι αξιωματούχοι, γραμματείς, κόμματα σε αίθουσες, διαδρόμους και τουαλέτες καπνίζουν παντού, όπως είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως προσθέτοντας: Εάν δεν δώσουμε εμείς το παράδειγμα πώς θα ακολουθήσουν οι πολίτες.
«Οι Έλληνες βλέπουν το κράτος ως διεφθαρμένο και αναξιόπιστο», σημειώνει το άρθρο, εξηγώντας ότι αυτό αποδεικνύεται από την ευρεία άρνηση να πληρώσουν τους φόρους.  Οσον αφορά στα πρόστιμα, τα οποία για τις επιχειρήσεις έφταναν τα 10.000 ευρώ, το δημοσίευμα εξηγεί ότι δεν έδρασαν αποτρεπτικά για τους επιχειρηματίες και ότι είναι δύσκολή η συλλογή τους.
Στην αρχή της οικονομικής ύφεσης, όταν η απαγόρευση πέρασε για πρώτη φορά και οι επιθεωρήσεις ήταν πιο συχνές, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έγιναν δημιουργικοί. Τα τασάκια εξαφανίστηκαν από τα τραπέζια. Αντίθετα, τοποθετήθηκαν μικρά κύπελλα ή βάζα δίπλα σε σήματα για μη καπνιστές. Εάν οι επιθεωρητές παρατηρούσαν ότι οι πελάτες έσβηναν τσιγάρα σε αυτά, τα άτομα αυτά απλώς παραβίαζαν τους κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου