Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Ημερήσιο Σχολείο της κοινότητας Τιμίου Σταυρού Whitestone – «Αδύνατη» η λειτουργία


Κυριακή, 2 Ιουλίου, 2017



Το σχολείο της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού Whitestone Νέας Υόρκης.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλεισε το Ημερήσιο Σχολείο της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στους γονείς στην αγγλική γλώσσα με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2017. Την επιστολή υπογράφουν η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Φωτεινή Καραλέκα και ο διευθυντής του σχολείου Θεόδωρος Κούσουλας.
Υπογραμμίζεται ότι είναι το έκτο κατά σειρά Ημερήσιο Σχολείο το οποίο κλείνει κατά τα τελευταία λίγα χρόνια και επί Αρχιεπισκοπίας του σημερινού Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου. Επί συνόλου δώδεκα Ημερήσιων Σχολείων στη Νέα Υόρκη, έκλεισαν τα μισά, και συγκεκριμένα στις εξής κοινότητες: Μεταμόρφωσης Κορώνας, Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα, Τριών Ιεραρχών Μπρούκλιν, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπρούκλιν, Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσιγκτον Χάιτς και Τιμίου Σταυρού Γουάιτστόουν.
Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, δήλωσε πως «δεν έχω τα απαραίτητα δεδομένα για να κρίνω την περίπτωση».
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Αναγνωστόπουλος, δεν ανταποκρίθηκε σε αλλεπάλληλα τηλεφωνικά μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα». Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι βρισκόταν στις Κατασκηνώσεις της Πρώτης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, όπου συμβούλευε και εξομολογούσε τα παιδιά.
Ο Διευθυντής Παιδείας Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος είπε ότι «το μαθαίνω από εσάς» και τόνισε ότι «το σχολείο αυτό ανθούσε». Δηλώσεις του παρατίθενται στο τέλος του παρόντος κειμένου.
Ο «Ε.Κ.» άφησε μηνύματα με την γραμματέα της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού, αλλά επίσης και στα κινητά τους τηλέφωνα στην πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου κυρία Φωτεινή Καραλέκα, καθώς και στον διευθυντή του σχολείου κ. Θεόδωρο Κούσουλα, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν. Ο κ. Κούσουλας ανέλαβε φέτος τη Διεύθυνση του σχολείου, ενώ πριν ήταν στο σχολείο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Μανχάταν.
Η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας κυρία Μαρία Μακεδών δεν απάντησε σε αλλεπάλληλα τηλεφωνικά μας μηνύματα.
Οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται στην επιστολή τους η κ. Καραλέκα και ο κ. Κούσουλας είναι ο χαμηλός αριθμός των μαθητών που έχουν εγγραφεί για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «με βαθιά λύπη και μεγάλη θλίψη επικοινωνούμε μαζί σας εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου και της σχολικής επιτροπής για να σας πληροφορήσουμε πως λόγω οικονομικών περιορισμών που εγείρονται από μείωση των εγγραφών των μαθητών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 (έχουν εγγραφεί μόνο 45 μαθητές που έχουν πληρώσει), η σχολική επιτροπή και το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισαν να τερματίσουν όλα τα συμβόλαια των διδασκάλων, με ισχύ από το τέλος της παρούσης ακαδημαϊκής χρονιάς, συγκεκριμένα 28 Ιουνίου 2017».
Αναφέρουν ακόμα στην επιστολή πως «η απόφαση αυτή ήταν η πιο δύσκολη που ελήφθη. Ωστόσο, είναι αυτονόητα οδυνηρό πως είναι αδύνατη η λειτουργία του σχολείου με περιορισμένο αριθμό εγγραφών από οικονομικής πλευράς, καθώς επίσης και επιζήμια για τη δέουσα λειτουργία και εκπαίδευση των αγαπητών μας παιδιών τα οποία θα παραμείνουν με ελάχιστη αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους».
Στην επιστολή αναγράφεται επίσης ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την αύξηση των εγγραφών απέτυχαν και τονίζουν πως «ο περιορισμένος αριθμός των εγγραφών απλώς δεν μπορεί να δικαιολογήσει το κόστος λειτουργίας του σχολείου». Αναφέρουν ακόμα πως ο ιερεύς τους, ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Αναγνωστόπουλος «δεν πληρώθηκε τον μισθό του επί έξι μήνες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων».
Η κοινότητα έχει περιέλθει σε τέτοια δεινή οικονομική κατάσταση που η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Φωτεινή Καραλέκα και ο διευθυντής του σχολείου Θεόδωρος Κούσουλας αποκαλύπτουν στην επιστολή τους ότι «δανεισθήκαμε χρήματα για να καταβάλλουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις προς την Αρχιεπισκοπή ή τους καθημερινούς λογαριασμούς των κοινοχρήστων (utility bills) οι οποίοι καθυστερούσαν με αποτέλεσμα τα διαρκή πρόστιμα. Το κοινοτικό συμβούλιο ακατάπαυστα αναζητούσε δωρεές και γενικά η κοινότητά μας βρισκόταν κυριολεκτικά σε οικονομική αναπηρία κάθε χρόνο».
Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρουν πως «σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι συνεχείς οι προσπάθειες του π. Διονυσίου, του κ. Κούσουλα, του κοινοτικού συμβουλίου και της σχολικής επιτροπής να αυξηθεί ο αριθμός των εγγραφών σε υποστηρικτικά επίπεδα και θα συνεχίσουν στο άμεσο μέλλον. Αν υποθέσουμε ότι θα αυξηθούν οι εγγραφές στις τάξεις ώστε να δικαιολογείται το οικονομικό κόστος, είναι πρόθεσή μας να ανανεώσουμε τα συμβόλαια των δασκάλων όχι αργότερα από τις 15 Αυγούστου 2017. Ωστόσο, για τώρα θα ανοίξουμε τον Σεπτέμβριο του 2017 ως σχολείο για νήπια (Early Childhood School) για τις τάξεις Προνηπιαγωγείου και Νηπιαγωγείου».
Αφού ευχαριστούν τους γονείς που τους εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους όλα αυτά τα χρόνια, τελειώνουν την επιστολή τους λέγοντας πως «παρακαλούμε δεχθείτε τις ειλικρινείς μας απολογίες για οποιαδήποτε στενοχώρια έχει φέρει στο σπίτι σας αυτό το ατυχές κλείσιμο του σχολείου μας».
Σε επικοινωνία μας με τον Διευθυντή Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ Ιωάννη Ευθυμιόπουλο και στην ερώτηση αν έχει κάποιο σχόλιο για το κλείσιμο του Ημερήσιου Σχολείου της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone, είπε ότι «το μαθαίνω από σας» και συμπλήρωσε «ήταν ένα σχολείο το οποίο είχε εξαιρετική άνοδο και θαυμάσια παιδαγωγική πρακτική».
Συμπλήρωσε ακόμη, πως «είχα την ευκαιρία να το επισκεφτώ πάρα πολλές φορές και το θεωρούσα από τα πρότυπα σχολεία. Λυπάμαι ειλικρινά, δεν ξέρω για ποιο λόγο, πώς, τι και πότε έγινε αυτό το πράγμα» και τόνισε «το σχολείο αυτό ανθούσε».
Στην ερώτηση πότε το επισκέφθηκε τελευταία φορά, είπε «την περασμένη χρονιά πριν αλλάξει η διευθύντρια όπου είχαμε δύο αλλεπάλληλες αλλαγές διευθυντών χωρίς να το γνωρίζουμε και το μαθαίναμε από τον ‘Εθνικό Κήρυκα’, τώρα μαθαίνουμε κι αυτό για το κλείσιμο».
«Δεν σας ενημέρωσε κανείς ότι επρόκειτο να κλείσει;» τον ρωτήσαμε. «Οχι, απολύτως κανένας, λυπάμαι διότι κατ’ αρχήν δεν το περίμενα ότι αυτό το σχολείο μπορεί να κλείσει, διότι ήταν από τα εξαιρετικά σχολεία και επιτρέψτε μου να σας πω ότι ήταν στην κορυφή της πυραμίδας των σχολείων αυτού του τύπου» απάντησε.
Στην ερώτηση μήπως θυμάται πόσα Ημερήσια Σχολεία έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, είπε «να μην επαναλαμβάνομε πάλι τα ίδια γιατί με στενοχωρούν αυτά τα πράγματα».
Οταν τον ρωτήσαμε αν αισθάνεται κάποια ευθύνη ως Διευθυντής Παιδείας, απάντησε ότι «η ευθύνη που μου αναλογεί όχι για το κλείσιμο των Σχολείων, διότι θα μου αναλογούσε ευθύνη για το κλείσιμο των Σχολείων εάν είχαν τη δυνατότητα να έρχονται να συνδιαλέγονται μαζί μας, να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και να μην το μαθαίνουμε την τελευταία στιγμή από τον ‘Εθνικό Κήρυκα’, αυτό είναι το παράπονό μας» και συμπλήρωσε «επομένως γιατί να αισθάνομαι ευθύνη για κάτι για το οποίο δεν μου εζητήθη να συνεισφέρω, να συμβάλλω, να προσπαθήσω να βοηθήσω».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου