Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Οι Ελληνες που αποκαλούν τον Ολυμπο πνευματικό τους σπίτι


Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2017



AP Photo/Giannis Papanikos.
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Οι γιορτές των Προμηθείων συμπληρώνουν 22 χρόνια σταθερής και γόνιμης παρουσίας στην προβολή και ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και φέτος το πρακτορείο «Associated Press» παρουσίασε σε όλο τον Κόσμο τις πενθήμερες εκδηλώσεις των Προμήθειων που λαμβάνουν χώρα στο φιλόξενο Λιτόχωρο, καθώς και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Αλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου.
Κι ενώ κάθε χρόνο μαζεύονται εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα το χθεσινό δημοσίευμα θα φέρει και πολλούς θιασώτες της αρχαίας ελληνικής θρησκείας κι από το εξωτερικό ή και «περίεργους», καθώς το αντάμωμα κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Ορους των Θεών είναι μία άλλη, διαφορετική εμπειρία.

AP Photo/Giannis Papanikos.

Εκεί άλλωστε μπορούν να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να μετάσχουν σ’ αυτά ως αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να νιώσουν με κατάνυξη την πατρώα ψυχή, να έρθουν σ’ επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας.
Φέτος οι τελετές ξεκίνησαν την Πέμπτη 6 Ιουλίου, ενώ το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιουλίου, με τη συνδρομή του Δήμου Δίου/Ολύμπου και των τοπικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης αρχαϊκή πομπή στους κεντρικούς δρόμους του Λιτοχώρου με τη συμμετοχή των ντόπιων φορέων, των επισκεπτών και όλων των ενδιαφερομένων, αναβιώνοντας έτσι τα ήθη των γιορταστικών εκδηλώσεων των προγόνων μας στη σημερινή εποχή. Η πομπή κατέληξε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Λιτοχώρου όπου έλαβαν χώρα αρχαϊκά πολιτισμικά δρώμενα.

AP Photo/Giannis Papanikos.

Αποκορύφωμα των 5ήμερων εορτών αποτελούσαν οι τελετουργίες του Σαββάτου που προσελκύουν χιλιάδες θεατών λόγω της υποβλητικής ατμόσφαιρας, της κατάνυξης και της έντονης συγκίνησης που προκαλούν, αποτελώντας το μυητικό προοίμιο για τις εκδηλώσεις της επόμενης ημέρας.
Οπως αναφέρουν οι οργανωτές, οι γιορτές των Προμηθείων επιχειρούν την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας τον οποίο προβάλλουν και αναδεικνύουν στις εκδηλώσεις. «Οχι σαν άγονη λατρεία ενός πεπερασμένου παρελθόντος αλλά ως έκφραση του ζωντανού και ρέοντος λόγου εκείνων στους οποίους αναγνωρίζει η σώφρων ανθρωπότητα ότι τους οφείλει τα πάντα. Ως έναυσμα επίκαιρου και γόνιμου προβληματισμού για διεξόδους στα αδιέξοδα του σήμερα, με άξονα σκέψης και πλαίσιο αναφορών την κοσμοαντίληψη εκείνων».

AP Photo/Giannis Papanikos.

Αυτό το κλίμα προσπάθησε να μεταφέρει διεθνώς το «ΑΡ» γνωρίζοντας τους ανθρώπους που συμμετέχουν:
Ο γκριζομάλλης και με απαλή φωνή Γιώργος Κλώνης εργάστηκε σαν οδηγός λεωφορείου και στα 60 του βρήκε το σκοπό της ζωής του στους πρόποδες του Ολύμπου.
Με τα χέρια του τεντωμένα και τα πόδια του να ακουμπάνε το κρύο νερό της πηγής, ο κ. Κλώνης προσφέρει αφοσίωση στους αρχαίους θεούς που η μυθολογία αναφέρει τον Ολυμπο σαν σπίτι τους: «Αιώνιε και παντοδύναμε Ζευ, σε καλούμε, σε επαινούμε και πάντα θα τιμούμε τη δύναμή σου».
Περί τους 50 άνδρες και γυναίκες, ορισμένοι με στεφάνια στα κεφάλια τους, ορισμένοι με αρχαίου στιλ ενδύματα, στέκονται στη σιωπή πίσω του με κλειστά μάτια. Μερικές εκατοντάδες ακόμη Ελληνες, όλοι τους αφοσιωμένοι στην αρχαία ελληνική θρησκεία, πάνε εκεί να προσευχηθούν, να τελετουργήσουν και να συμμετάσχουν σε ευρύ πεδίο εκδηλώσεων κάθε Ιούλιο στο μυθικό βουνό, το υψηλότερο της Ελλάδας.

AP Photo/Giannis Papanikos.

Το ετήσιο προσκύνημα ξεκίνησε το 1996, και προσελκύει ένα διαφορετικό πεδίο ανθρώπων, από θιασώτες της ιστορίας, μαραθωνοδρόμους, οπαδούς της φαντασίας, εθνικιστές και νέους ανθρώπους που αναζητούν μία αντικουλτούρα.
Αναμειγνύονται μεταξύ τους ενώ πηδούν σε μία παγωμένη λιμνούλα του ποταμιού και συμμετέχουν σε τελετουργίες που περιλαμβάνουν τελετές ευλογίας για πολιτικούς γάμους και τη συμβολική υιοθέτηση ενός αρχαίου ονόματος. Σε ένα μακρύ Σαββατοκύριακο, μπορούν να λάβουν μέρος σε εργαστήρια χειροτεχνίας και θεάτρου και συζητήσεις για θέματα της αρχαίας ζωής που κυμαίνονται από το μαγείρεμα μέχρι τη σεξουαλικότητα.
Για τον κ. Κλώνη, που είναι από τη Θεσσαλονίκη, το να είναι κοντά στη φύση ήταν ο κυριότερος παράγοντας για να συμμετάσχει και το κάνει εδώ και 14 χρόνια. «Θεωρούμε αυτά τα μέρη ιερά. Ο κόσμος που τα επισκέπτεται είναι αφυπνισμένος. Το να ακολουθούν τα βήματα των αρχαίων τους προκαλεί ευτυχία. Για μένα κάτι έκανε κλικ. Ανοιξε μία πόρτα», είπε στο «ΑΡ».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου