Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Οι τρεις «πληγές» του ΕΚΑΒ - Εξαντλημένο προσωπικό με ασθενοφόρα… αντίκες

 Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2016

Μόνιμη «πληγή» αποτελούν για το ΕΚΑΒ Ηλείας οι διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία της Πάτρας, με συνέπεια όλος ο νομός να καλύπτεται πρακτικά με δύο ή ακόμα και ένα ασθενοφόρο καθ’όλο το 24ωρο!
Ο μέσος όρος των δρομολογίων των ασθενοφόρων είτε προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείοτου Ρίου είτε προς τον «Άγιο Ανδρέα» ή το Καραμανδάνειο, είναι περίπου 5, ενώ υπάρχουν και μέρες που έχουν εκτελεστεί ακόμα και 10 διακομιδές ασθενών στην Πάτρα!
Σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα, στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια υπάρχουν τρία ασθενοφόρα και στη νυχτερινή δύο.
Δεδομένου και του οδικού δικτύου Πάτρα-Πύργος, κάθε φορά που ένα ασθενοφόρο μετακινείται προς την Πάτρα, αυτό σημαίνει ότι θα λείπει από την Ηλεία για τουλάχιστον τρεις ώρες, επομένως η μισή βάρδια χάνεται χωρίς το κενό να αναπληρώνεται, με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεπαρκούς αντιμετώπισης ενός σοβαρού έκτακτου περιστατικού.
«Δυστυχώς, πάντα είμαστε ένα ασθενοφόρο μείον. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τοΕΚΑΒ στην περιοχή της Ηλείας είναι οι διακομιδές που κάνει σε καθημερινή βάση από τα νοσοκομεία του νομού προς την Πάτρα. Καθημερινά τα ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση μπορεί να πάνε και 5 φορές προς την Πάτρα, πράγμα που σημαίνει ότι για τρεις ώρες το ασθενοφόρο χάνεται από την περιοχή. Δεν μπορούν να φύγουν δύο ασθενοφόρα μαζί για την Πάτρα, εκτός αν είναι υπερεπείγον το περιστατικό», τονίζει σε δηλώσεις του στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας πως το ΕΚΑΒ έχει επωμιστεί επί της ουσίας τις συνέπειες της υποστελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ηλείας.
«Χρειάζεται ένα ασθενοφόρο, μόνο για να κάνει τις διακομιδές για την Πάτρα, ενώ αν προσθέσουμε και τα εξιτήρια και τις επανεξετάσεις, διαπιστώνετε τι πρόβλημα δημιουργείται. Ο πρωτεύων ρόλος του ΕΚΑΒ είναι να αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά, πόσο μάλλον το καλοκαίρι που ο πληθυσμός στην Ηλεία αυξάνεται κατά πολύ. Αν αναλώνουμε τις δυνάμεις μας και την ενέργειά μας στις διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, καταλαβαίνετε πόσο σοβαρό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί», υπογράμμισε ο κ.Θεοδωρόπουλος.
Εξαντλημένο προσωπικό με ασθενοφόρα… αντίκες
Εκτός από τα προβλήματα που προκύπτουν από το ελλιπές ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Ηλείας, το ΕΚΑΒ έχει να αντιμετωπίσει ζέοντα και χρονίζοντα προβλήματα στο εσωτερικό του, τόσο στο προσωπικό όσο και στον στόλο.
Αυτή τη στιγμή στην Ηλεία είναι διαθέσιμα 4 ασθενοφόρα «γηρασμένα», αφού έχουν διανύσει πάνω από 600.000 χλμ και συχνά πυκνά εμφανίζουν βλάβες, με συνέπεια το ΕΚΑΒ να είναι διαρκώς στα «κόκκινα».
Σε επίπεδο προσωπικού, καταγράφεται αποδυνάμωση αντί για ενίσχυση, κάτι που οδηγεί τους διασώστες στα όρια εξάντλησης. Όπως τονίζει ο κ.Θεοδωρόπουλος, ένα ασθενοφόρο χρειάζεται 11 διασώστες σε 24ωρη βάση για να λειτουργήσει, άρα στην Ηλεία θα έπρεπε να είναι 40-45 άτομα, ενώ τώρα είναι 32.
«Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν ακόμα χρωστούμενη άδεια από πέρσι και πάρα πολλά ρεπό που δεν τα έχουν πάρει. Κάθε μέρα υπερβαίνουμε τα όριά μας για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά και οι αντοχές μας εξαντλούνται. Όσο καλές προθέσεις και να έχουμε, ο ρυθμός είναι εξοντωτικός, ειδικά τους θερινούς μήνες που ο πληθυσμός είναι αυξημένος. Πρέπει να αντιληφθεί η πολιτεία τις συνθήκες και την ιδιαιτερότητα όσων εργάζονται στον τομέα παροχής πρώτων βοηθειών, διότι δεν έχει κάνει τίποτα από τις δεσμεύσεις που μας έχει εξαγγείλει», σημείωσε ο κ.Θεοδωρόπουλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου