Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Αύριο, Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, η παράσταση που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο την Κυριακή 28 Αυγούστου στο Θέατρο Φλόκα

Σάββατο 27 Αυγούστου, 2016

Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, η παράσταση που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο την Κυριακή 28 Αυγούστου στο Θέατρο Φλόκα στις 9,30 το βράδυ, αποτελεί το πάντρεμα ετερόκλητων στοιχείων, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία και το παλιό συμφιλιώνεται με το σύγχρονο, δίνοντας ένα αισθητικό αποτέλεσμα μοναδικής αξίας. Το βαρύ ιστορικό φορτίο που κουβαλά το Εθνικό Θέατρο, ως θεματοφύλακας του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ως χώρος για την εξέλιξη της τέχνης, που ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις και προωθεί την καινοτομία, αναδεικνύεται στην παράσταση της Κυριακής που θα δούμε στο Διεθνές φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Μιχαήλ  Μαρμαρινός συναντά για πρώτη φορά με το μεγάλο κωμικό ποιητή, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Στη διάρκεια της παράβασης εμφανίζονται γυμνά σώματα.
Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη -εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική- έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας.
Η περίληψη του έργου
Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το στρατόπεδο των αντρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.
Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός                 
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής                                   
Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη                                
Φωτισμοί: Thomas Walgrave
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Έφη Θεοδώρου   
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου     

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Γιάννης Βογιατζής, Gemma Carbone,  Αθηνά Δημητρακοπούλου Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη,  Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Λενιώ Λιάτσου, Ειρήνη Μαρκή,  Αθηνά Μαξίμου,  Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου Θέμης Πάνου,  Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου,  Χάρης Τσιτσάκης Αιμίλιος Χειλάκης. 
Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 ευρώ τα κανονικά και 12 τα μειωμένα. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου