Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι από τα πιο ακριβά και επικίνδυνα οικονομικά εγχειρήματα στον κόσμο"

Ένας από τους λόγους που οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν στο τόπο καταγωγής τους όπου το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο αφού θα υπάρχουν μόνιμες εγκαταστάσεις

Τετάρτη, 24 Αυγούστου, 2016
Διαβάστε τι υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ολυμπιακή φλόγα έσβησε από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πανό, αφίσες, σημαίες, ότι στοιχείο διακόσμισης είχε σχέση με τους Αγώνες καιμεταμόρφωσε το πρόσωπο της πόλης του Ρίο, άρχισε νωρίς να αποσύρεται. Τα κιόσκια στα στάδια και στο Ολυμπιακό πάρκο, τόσο κοντά στους κατοίκους του Ρίο, σχεδόν κολλημένα στα σπίτια τους, ξηλώνονται. Το στάδιο του Στίβου, ο καθεδρικός ναός των Αγώνων, παίρνει πάλι την παλιά του μορφή.
Κι αν ακόμα στις καθημερινές συζητήσεις κυριαρχούν οι πρωταγωνιστές των Αγώνων, στους κατοίκους του Ρίο, όπως άλλωστε και κάθε άλλης πόλης που στο παρελθόν φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της El Pais, επιστρέφουν αυτονόητα ερωτήματα. Αξιζε; Ποιο τελικά ήταν το κόστος; Πόσο θα είναι το χρέος; Πώς θα πληρωθεί; Τι συνέπειες θα υποστούν οι δημόσιες υπηρεσίες, η υγεία, η εκπαίδευση; Είναι το Ρίο μια καλύτερη πόλη από ό, τι πριν από ένα χρόνο;
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που θα πρέπει να αρχίσουν σε λίγες μέρες, επίσης, στο Ρίο, φαίνεται πάντως ότι είναι το πρώτο θύμα του χρέους, αφού θα χρειαστεί να γίνουν με ένα αρκετά μειωμένο προϋπολογισμό.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα από τα πιο ακριβά και πιο επικίνδυνα οικονομικά μέγα-εγχειρήματα στον κόσμο. Ορισμένες πόλεις το έχουν μάθει στη σάρκα τους», αναφέρει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπογραμμίζοντας το αναπόφευκτο επιπλέον κόστος που συνεπάγεται από την διοργάνωση των Αγώνων. Σημειώνει μάλιστα πως μόνο η ΔΟΕ και οι μεγάλες εταιρείες κατασκευών και real estate στην πόλη υποδοχής, μπορούν να αντλούν οικονομικό όφελος από τους Αγώνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα Δήμαρχος της Ρώμης, που διεκδικεί τους Αγώνες του 2024, μαζί με Παρίσι, Λος Άντζελες και Βουδαπέστη, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα.
Ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμα Μπαχ, να μην ανέφερε τους Αγώνες του Ρίο σαν τους καλύτερους της ιστορίας, μία φράση που «δημιούργησε» ο Σάμαρανκ στη Βαρκελώνη το 1992, αλλά μίλησε «τα υπέροχους Αγώνες σε μία υπέροχη πόλη».
Όμως το Ρίο θα μείνει στην ιστορία, σαν η σκηνή των τελευταίων Ολυμπιακών κατορθωμάτων του Μάικλ Φελπς, που έφτασε τα 23 χρυσά μετάλλια στις πισίνες και του Γιουσέιν Μπολτ, που για τρίτη συνεχόμενη φορά πανηγύρισε καιτα τρία χρυσά μετάλλια που διεκδίκησε.
Για πολλά ακόμα, αλλά επίσης κυρίως για τη νέα βασίλισσα, το πιο πρόσφατο φαινόμενο, την Αμερικανίδα Σιμόν Μπάιλς, που κυριάρχησε στην γυμναστική, παίρνοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια στην πρώτη της εμφάνιση.
Οι Βραζιλιάνοι κατάφεραν να πάρουν εκδίκηση από τους Γερμανούς για την ταπείνωση στο Μουντιάλ του 2014 (1-7), με το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο.
Η «χρυσή» ανάμνηση που δεν θα ξεχάσει το Ρίο. Η Βραζιλία είναι η χώρα του ποδοσφαίρου και ίσως να είναι η εικόνα των Αγώνων, αυτή με τον Νειμάρ να γιορτάζει τη νίκη χρησιμοποιώντας τον «κεραυνό» του Μπολτ έχει γίνει καθολική, συμβολίζοντας πως το ολυμπιακό πνεύμα δεν έχει όρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου