Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η πρώτη συνέντευξη του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου στον «Ε.Κ.»

Τετάρτη, 31 Αυγούστου, 2016

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος υπογράφει πάνω στην Αγία Τράπεζα του Πατριαρχικού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι το έγγραφο της εκλογής του. ΦΩΤΟ: Νίκος Μαγγίνας
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου Σαμαρά θα γίνει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και θα συμμετάσχουν πολλοί αρχιερείς από το Φανάρι, την Ελλάδα και αλλού. Η ενθρόνιση θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντα του Αρχιγραμματεύοντος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ συνάμα θα έχει και την ποιμαντική ευθύνη της Μητρόπολης Σμύρνης. Στην κοινότητα της Σμύρνης θα συνεχίσει τη διακονία του ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος Συκής, ο οποίος θα είναι βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Στο επίσημο ανακοινωθέν αναγράφονται τα εξής: «Κατά την σημερινή συνεδρίαν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προτάσει και εισηγήσει του Προέδρου αυτής Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικών γενομένων εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ ο Αρχιγραμματεύς αυτής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Σμύρνης.
Ομοίως, σεπτή Πατριαρχική εισηγήσει, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Συκής, εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος Ερυθρών, Βοηθός της Α.Θ. Παναγιότητος του Πατριάρχου, ο Οποίος και θέτει αυτόν, το γε νυν έχον, εις την διάθεσιν του νέου ποιμενάρχου της πρωτευούσης της Ιωνίας».

Από την τελετή του Μεγάλου Μηνύματος μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Σμώρνης  κ. Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. ΦΩΤΟ. Νίκος Μαγγίνας
Από την τελετή του Μεγάλου Μηνύματος μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Σμώρνης κ. Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
ΦΩΤΟ. Νίκος Μαγγίνας
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον εψηφισμένο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο και στην ερώτηση εάν ήταν η εκλογή του κάτι που το περίμενε, είπε «όχι δεν περίμενα να γίνω Μητροπολίτης Σμύρνης» και συμπλήρωσε ότι «είναι δυνατόν ο εκάστοτε Αρχιγραμματεύς, εάν διαθέτει προϋπηρεσία και την κατάλληλη ηλικία να σκεφθεί κάποια στιγμή πως με την Χάριν του Θεού θα έλθει η ώρα της αρχιερατικής προαγωγής. Η συγκεκριμένη όμως αρχιερατική προαγωγή ουδέποτε διήλθεν από την σκέψη μου».
Η προαγωγή και ιδιαίτερα η επιλογή της Μητρόπολης Σμύρνης με την βαρύνουσα εκκλησιαστική, πνευματική, πολιτιστική και ακαδημαϊκή κληρονομιά, η οποία συνδέεται ιδιαιτέρως με την ιστορία του Γένους μας δεν είχε περάσει ποτέ από τον νου του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν είχε πει ούτε στον ίδιον, ούτε και σε κανέναν άλλον τα προγραμματιζόμενα.
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος Φωτο: Οικουμενικό ΠατριαρχείοΟταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνθηκε όταν έγινε η ανακοίνωση της λαχούσης Μητροπόλεως Σμύρνης, είπε: «ξαφνιάστηκα πάρα πολύ, ήταν κάτι που δεν είχα σκεφθεί. Ο Πατριάρχης δεν μου είχε πει απολύτως τίποτε». Συμπλήρωσε πως «ήμουν εντελώς ανυποψίαστος, δεν περίμενα ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο και μάλιστα τώρα, παραμονή της εορτής της Ινδίκτου».
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος
Φωτο: Οικουμενικό Πατριαρχείο
Στην ερώτηση πώς αισθάνεται που διαδέχεται τον εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο, είπε ότι «είμαι βαθύτατα συγκεκινημένος από την τιμητική αυτή προαγωγή και δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα τα γεγονότα». Τόνισε πως «συνέχομαι κυριολεκτικά από δέος ως εκ του γεγονότος ότι ο Παναγιότατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης με καθιστά λίαν τιμητικώς ιεράρχη του Θρόνου, σε μία πολύ σημαντική έπαλξη, στη Μητρόπολη Σμύρνης η οποία συνδέεται με το ευσεβές Γένος μας, τα Γράμματα και τις Τέχνες, την Παιδεία και τον Πολιτισμό από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε και την πνευματική και εκκλησιαστική διάσταση της Μητροπόλεως Σμύρνης. Είναι μία από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως. Είναι η Εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου, του Αγίου Βουκόλου, των Αγίων Αποστόλων. Πλησίον της είναι ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Εφεσο» και συμπλήρωσε «είναι μεγάλη η πνευματική κληρονομία της Μητροπόλεως αυτής και ήταν έντονη η παρουσία του Γένους μας σ’ αυτές τις περιοχές, είναι τόσο βαρεία η πνευματική κληρονομία που δεν έχω ακόμη συνειδητοποιήσει αυτό που συμβαίνει. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον Οικουμενικό Πατριάρχη και ζητώ τις προς Κύριον μεσιτείες του Αγίου Πολυκάρπου, του Αγίου Βουκόλου και της Αγίας Φωτεινής στην αρχιερατική μου διακονία ως Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου