Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ουρική Αρθρίτιδα, (ποδάγρα), Gout & Uric Acid

Δευτέρα, 29 Αυγούστου, 2016

Η ουρική αρθρίτιδα (γνωστή επίσης ως ποδάγρα όταν εντοπίζεται και στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού) είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται συνήθως από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας φλεγμονώδους αρθρίτιδας - διογκωμένες αρθρώσεις που παρουσιάζουν ευαισθησία, ερυθρότητα και αίσθηση θερμότητας. 
Προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Το ουρικό οξύ κρυσταλλώνεται και οι κρύσταλλοι εναποτίθενται σε αρθρώσεις, τένοντες, όπως και σε παρακείμενους ιστούς. Η κλινική διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη διαπίστωση των χαρακτηριστικών κρυστάλλων στο αρθρικό υγρό.
Η πάθηση είναι συχνότερη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Ο αριθμός των νέων περιστατικών ποδάγρας κάθε χρόνο παρουσιάζει σημαντική αύξηση. 
Στις τελευταίες δεκαετίες, λόγω ευμάρειας, αφθονίας και υπερφαγίας, τα περιστατικά ποδάγρας αυξάνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η ουρική αρθρίτιδα παρουσιάζει διάφορους τρόπους εκδήλωσης. Ο πιο κοινός, όμως, είναι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας φλεγμονώδους αρθρίτιδας
H μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού είναι το σημείο στο οποίο εντοπίζεται συχνότερα και αφορά το 50% των περιπτώσεων. Άλλες αρθρώσεις, όπως αυτές της πτέρνας, του γονάτου, του καρπού και των δακτύλων ενδέχεται επίσης να προσβληθούν. 
Ο πόνος στις αρθρώσεις διαρκεί συνήθως από 2-4 ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τη νύχτα μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος. Εκτός του πόνου στις αρθρώσεις μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης και του υψηλού πυρετού
Τα αυξημένα για μεγάλο διάστημα επίπεδα ουρικού οξέως μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον συμπτώματα, που περιλαμβάνουν και την εναπόθεση ανώδυνων σκληρών κρυστάλλων ουρικού οξέος, των λεγόμενων τόφων
Οι μεγάλοι τόφοι μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αρθρίτιδα, λόγω της διάβρωσης των οστών. 
Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε καθίζηση των κρυστάλλων στους νεφρούς με αποτέλεσμα το σχηματισμό νεφρικών λίθων και στη συνέχεια την εκδήλωση ουρικής νεφροπάθειας.
Τα σημεία και συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την ουρική αρθρίτιδα είναι τα ακόλουθα:

  1. Ξαφνική έναρξη δυνατού πόνου, συνήθως τη νύκτα σε μια άρθρωση χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα από πριν
  2. Η άρθρωση που προσβάλλεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι αυτή του πρώτου δάκτυλου των ποδιών. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άλλες αρθρώσεις των ποδιών, στα γόνατα, στους καρπούς και στα χέρια
     
  3. Η άρθρωση που προσβάλλεται παρουσιάζει εκτός από τον πόνο και άλλα σημεία φλεγμονής, κοκκίνισμα, πρήξιμο και γίνεται πιο θερμή
  4. Εάν δεν δοθεί θεραπεία, ο πόνος διαρκεί για 10 περίπου μέρες και μετά υποχωρεί.

Η διάγνωση της νόσου στηρίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση που θα κάνει ο γιατρός. Οι αναλύσεις αίματος γίνονται για να αξιολογηθούν τα επίπεδα αίματος του ουρικού οξέος και άλλοι παράμετροι όπως η νεφρική λειτουργία, τα λιπίδια αίματος (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια).
Τα επίπεδα του ουρικού οξέος δεν σχετίζονται πάντοτε με την ποδάγρα. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με χαμηλό ουρικό οξύ που έχουν ποδάγρα και ασθενών με ψηλό ουρικό οξύ που δεν παρουσιάζουν ποδάγρα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι δεν είναι μόνο το ουρικό οξύ που παίζει ρόλο στη γένεση της ποδάγρας αλλά ότι πρόκειται για πολύπλοκη νόσο στην οποία εμπλέκονται και άλλοι προδιαθεσικοί η κληρονομικοί παράγοντες. Σε αριθμό περιπτώσεων ο γιατρός δυνατόν να πάρει υγρό από την άρθρωση που πάσχει. Η εξέταση του υγρού στο μικροσκόπιο, μπορεί να δείξει τα κρύσταλλα του ουρικού οξέος.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου