Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, 2013

  • Προτροπή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να βοηθήσει την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με κείμενο του στην επιθεώρηση Foreign Policy. Το πρώτο βήμα, γράφει, πρέπει να είναι η σωτηρία της Ελλάδας, ενώ προτείνει στον Ομπάμα να επισκεφθεί την Ελλάδα.
  • Υλικές προκλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου, από επίθεση περίπου 25 ατόμων που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης. Ζημιές προκλήθηκαν σε ένα περιπολικό και στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα.
  • Για εμπαιγμό των ανέργων και των εργαζομένων μιλά η Αντιπολίτευση με σκληρές δηλώσεις και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το πού κατέληξαν τα χρήματα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Παρά το γεγονός ότι ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλ.Κικίλιας, διαψεύδει ότι υπήρξε ανεπίσημη έκθεση του Οργανισμού, η οποία ανέφερε ότι ούτε ένα ευρώ από την εισφορά δεν έχει φτάσει στον ΟΑΕΔ, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στήνουν στο τοίχο την κυβέρνηση και μιλώντας για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» ζητούν αποδείξεις και στοιχεία.
  • Οι δράσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του φαινομένου των «μαϊμού» συντάξεων βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το απόγευμα της Πέμπτης.
  • Το καθήκον που θέτει το ΚΚΕ είναι η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας που θα είναι ο φορέας της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση. Ταυτόχρονα τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε αστική διακυβέρνηση, ενώ θα συμμετέχει διατηρώντας την οργανωτική του αυτοτέλεια στην λαϊκή συμμαχία.

Κόσμος

  • Προς εκλογές, που θα αρχίσουν στις 27 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν σε τέσσερα στάδια οδεύει η Αίγυπτος, καθώς ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι εξέδωσε το σχετικό διάταγμα, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Νωρίτερα την Πέμπτη το Συμβούλια της Σούρα, δηλαδή η Άνω Βουλή της χώρας, ενέκρινε τον εκλογικό νόμο όπως τον τροποποίησε το συνταγματικό δικαστήριο, ανοίγοντας και τυπικά τον δρόμο για τις εκλογές.
  • Όταν ασυνόδευτος ανήλικος έχει υποβάλει αιτήσεις ασύλου σε πάνω από ένα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι υπεύθυνο να την εξετάσει το κράτος-μέλος στο οποίο υποβλήθηκε η τελευταία αίτηση, έκρινε σε σχετική απόφασή του ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κρουζ Βιγιαλόν. Παράλληλα, ο δικαστής τονίζει πως απαιτείται κανένα μέλος της οικογένειάς του να μην ευρίσκεται νομίμως σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και το συμφέρον του ανηλίκου να μην υπαγορεύει άλλη λύση.
  • Την προσοχή του στην προεκλογική αντιπαράθεση, η οποία ολοκληρώνεται εντός των ημερών, προσπαθεί να ρίξει ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αποφεύγοντας παράλληλα να δώσει συνέχεια σε πληροφορίες και δηλώσεις που θέλουν το Βερολίνο να μην τον προτιμά.
  • Περισσότερα βήματα προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων –στόχο που φοβάται η Δύση και αρνείται το Ιράν– πραγματοποιεί η Τεχεράνη, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ με την υπηρεσία εκτιμά ότι εγκαθίστανται πλέον φυγοκεντριστές υψηλής τεχνολογίας και ότι ίσως γίνονται δοκιμές με εκρηκτικά. Η έκθεση της IAEA σημειώνει ότι, παρά τον διάλογο δεν έχει υπάρξει πρόοδος από την πλευρά του Ιράν στο αίτημα να ξεκαθαρίσουν ορισμένα ασαφή σημεία σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
  • Τον παλμό των ιταλικών εκλογών καταγράφει το sansimera.gr με ένα εκτενές αφιέρωμα για την αναμέτρηση που σηματοδοτεί το τέλος του δικομματισμού και θα κρατήσει ξάγρυπνες τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τις αγορές. Η πρόκληση της Αριστεράς, η μεγάλη μπερλουσκονική παράσταση, το «πείραμα» του νέου Μόντι και ένα μπλογκο-κίνημα φαινόμενο της κρίσης. Η «ακτινογραφία» των εκλογών σε INFOGRAPHIC -πρωταγωνιστές, συμμαχίες, θέσεις, εκλογικό σύστημα. Η κατάσταση της οικονομίας. Οι σκέψεις των Ιταλών που μας μίλησαν. Το ιταλικό πολιτικό σινεμά...

Οικονομία

  • Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν την Πέμπτη οι αγορές στην Ευρώπη και σε μικρότερο βαθμό και στις ΗΠΑ οδηγώντας τους δείκτες χαμηλά.
  • Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι το 2012 αποκόμισε κέρδη 555 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, σε συνδυασμό με την συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου για μεταβίβαση από το 2013 και εξής των κερδών του Ευρωσυστήματος, -δηλαδή όχι μόνο της ΕΚΤ αλλά και των 17 Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης- από το χαρτοφυλάκιο του σε ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα δημιουργούν την ελπίδα ότι τελικά το ποσό που θα «επιστραφεί» στην Ελλάδα μπορεί να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Σε συμφωνία για τις ευθύνες των εταιρειών που προχωρούν σε δραστηριότητες για την ανόρυξη και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέληξαν το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι μόνο οι εταιρείες που θα μπορούν να αποδεικνύουν την ικανότητά τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιβαλλοντικών καταστροφών θα λαμβάνουν άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου