Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Αμαλιάδα: Ανακοίνωσαν τα έργα Τζαβάρας - Λυμπέρης

tzavaras_liberis.JPG
 Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου, 2013
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, με αφορμή την έγκριση
της οριστικής μελέτης κατασκευής Δημοτικού Θεάτρου – Πινακοθήκης στην Αμαλιάδας και την έγκριση για την ολοκλήρωση στερέωσης και αποκατάστασης Καθολικού Ιεράς Μονής Φραγκαβίλλας, τα οποία ήταν έργα σε προτεραιότητα από τον δήμο Αμαλιάδας και σημερινό δήμο Ήλιδας.
Τον κ. Τζαβάρα, ο οποίος και υπέγραψε τις δύο αποφάσεις, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο κ. Λυμπέρης, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Απόστολου Λιώση, του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημήτρη Παναγιωτάρα και του προέδρου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης και του Εμπορικού Συλλόγου Πέτρου Παπαδάτου.
Το Δημοτικό Θέατρο θα κατασκευαστεί στο κτίριο του πρώην ΑΣΟ, που βρίσκεται στην είσοδο πόλης στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής και είχε λειτουργήσει ως φυλακές. Ο προϋπολογισμός το έργου ανέρχεται στο ποσό των 7 εκατ. ευρώ και η υλοποίηση του έργου εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης παλαιών κτιρίων. Τη μελέτη είχε εκπονήσει ο δήμος Αμαλιάδας κατά την περίοδο 2000- 2001
Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της στερέωσης και αποκατάστασης στην Μονή Φραγκαβίλλας, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 250.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και προβλέπεται να γίνουν εργασίες πεδίου και εργασίες προστασίας και ανάδειξης, εργασίες υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού κ.α. Ακόμη, προβλέπονται εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου, αλλά και τοποθέτηση περίφραξης περιμετρικά και κατασκευή ράμπας ασφαλείας. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2013.

Ένα μεγάλο δώρο…
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ήλιδας ανέφερε ότι η χθεσινή ημέρα είναι ξεχωριστή για την Αμαλιάδα και τον δήμο Ήλιδας γενικότερα, διότι ο Ηλείος υπουργός φέρει ένα μεγάλο δώρο.
«Εκτός από την Φραγκαβίλλα, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, με την εκ βάθρων αναπαλαίωση του μνημείου και την αποκατάστασή του στην αρχική του μορφή, έχουμε το μεγάλο δώρο που είναι το Δημοτικό Θέατρο. Η Αμαλιάδα δεν είχε ποτέ θέατρο και ο υπουργός χαρακτηρίζει την υπουργική του θητεία με το σημαντικό αυτό έργο. Τον ευχαριστώ. Εύχομαι γρήγορα να βρεθούμε στη θεμελίωση του έργου και τότε να πούμε και πάλι πολλά ευχαριστώ για το έργο που προσφέρει στην πόλη», είπε ο κ. Λυμπέρης.
Κοινές προσπάθειες, κοινός ο σκοπός
Ξεχωριστή χαρακτήρισε και για τον ίδιο τη χθεσινή ημέρα ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας, ο οποίος τόνισε ότι οι προσπάθειες είναι και θα πρέπει να είναι κοινές, με γνώμονα την ανάπτυξη του νομού και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Αναφερόμενος στον κ. Λυμπέρη, είπε ότι ήταν ο πρώτος δήμαρχος που τον επισκέφθηκε τον περασμένο Ιούνιο με την ανάληψη των καθηκόντων στο υπουργείο και από τότε είχαν τεθεί τα δύο μεγάλα έργα, για τα οποία τελικά ήρθε η έγκριση.
«Είναι σημαντικό που εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για το Δημοτικό Θέατρο. Είναι σημαντικό προκειμένου αυτό το παλαιό κτίσμα που υπάρχει τώρα, που είναι ένα άψυχο ερείπιο, να δοθεί εκεί η πνοή του Πολιτισμού.
Σε αυτή την προοδευτική κοινωνία της Αμαλιάδας, είναι σημαντικό να αποκτηθεί μια «στέγη» για την προαγωγή του πολιτιστικού επιπέδου της κοινωνίας, μέσα από την Τέχνη.
Είναι η πιο βασική και πιο θεμελιώδης απόφαση, η έγκριση αυτή, για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Προσπαθούμε και θα πετύχουμε και την ένταξη», επεσήμανε ο κ. Τζαβάρας.
Σχετικά με την Φραγκαβίλλα, είπε χαρακτηριστικά ότι για τον ίδιο αποτελεί ευτυχία η έγκριση της στερέωσης του σημαντικού βυζαντινού μνημείου αυτού και η ανάδειξή του, κάτι που έχει μεγάλη σημασία και για την τοπική κοινωνία.
«Διότι πολιτιστική κληρονομιά είναι να διατηρούμε την ιστορική μνήμη και να την παραδίδουμε στις επόμενες γενιές», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος συμπλήρωσε ότι με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου, στο τέλος θα βρούμε ένα «αντίδοτο» μέσα από τον Πολιτισμό, ώστε ο τόπος να γίνει πιο ελκυστικός και να υπάρχουν ευαίσθητοι πολίτες.
Ο κ. Τζαβάρας γνωστοποίησε ότι εντός των ημερών θα κάνει μια νέα ανακοίνωση για ένταξη ενός νέου έργου στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα «ενώνει» την Αρχαία Ολυμπία με την Αρχαία Ήλιδα και θα έχει σχέση με το θέατρο.
Ο ίδιος πάντως, έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας είχε εγκάρδια συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Απ. Λιώση, όπου θυμήθηκαν την κοινή προσπάθεια που είχαν κάνει για την συνένωση των δύο πόλεων στο κομμάτι του Πολιτισμού.
«Στην Αμαλιάδα νοιώθω ότι είμαι στον τόπο μου, όπως βέβαια σε όλη την Ηλεία. Είναι σημαντικό να αφήσουμε ένα ίχνος ότι αγωνιστήκαμε και κάναμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.
Ο κ. Λιώσης είπε ότι υπάρχει έλλειμμα από το γεγονός ότι η Αμαλιάδα δεν διαθέτει θέατρο, λέγοντας ότι με τέτοιες εύστοχες ενέργειες, όπως την υπογραφή της οριστική μελέτης, δημιουργείται η σχέση της ιστορικής συνείδησης στο τόπο.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου