Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Νέα παρέμβαση για τη φορολογία ομογενών

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, 2013

Του Γιάννη Σοφιανού

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις της Ομογένειας ανά τον Κόσμο, σχετικά με φορολογικά ζητήματα στην Ελλάδα που αφορούν κατοίκους εξωτερικού επί των οποίων λαμβάνονται αποφάσεις, χωρίς προηγουμένως, όπως φαίνεται, να υπάρχει διαβούλευση με τους άμεσα «ενδιαφερομένους».
Σε καμία περίπτωση οι ομογενείς δε ζητούν απαλλαγή από την καταβολή φόρων που τους αναλογούν. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν μπορούν οι νομοθέτες να αποφασίζουν άνευ διαβούλευσης ή σωστής προετοιμασίας φορολογικών σχεδίων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ως εκ τούτου πρόσθετη ταλαιπωρία, τόσο για τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, όσο και τους κατοίκους εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, λίγες μόνο μέρες μετά την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, για φορολογικά θέματα των κατοίκων εξωτερικού, παρέμβαση ζήτησε και η Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου, τέως Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Στην επιστολή της, η Δρ. Σαραντοπούλου ζητά να ανασταλεί η εφαρμογή των άρθρων ή και των παραγράφων του φορολογικού νόμου που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό.
Αλλωστε, όπως τονίζει, ουδεμία διαβούλευση είχε γίνει με την Ομογένεια πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ούτε υπήρξε γνωμάτευση εκ μέρους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού επί του συγκεκριμένου θέματος.
Η ίδια, αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περιφέρεια όπου ζουν ομογενείς. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν παντού διακρατικές συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολόγησης. Οπως στην Αυστραλία, για την οποία ζήτησε την άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών για να υπογραφεί διακρατική συμφωνία. Υπογράμμισε δε, ότι και τα πιστοποιητικά που ζητάει ο νόμος δεν εκδίδονται από όλες τις χώρες.
Ακόμη, εξέφρασε την ανάγκη ίδρυσης ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από άριστους γνώστες του θέματος, όπως εκπροσώπους της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, φοροτεχνικών, εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, και εκπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων και του ΣΑΕ για να μελετήσουν εις βάθος το θέμα της φορολογίας των αποδήμων.
Η Δρ. Σαραντοπούλου κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών όπως επιληφθεί άμεσα του άκρως σοβαρού ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία για την αποκατάσταση του αισθήματος του δικαίου στον Απόδημο Ελληνισμό.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας καλούσε τον κ. Σαμαρά, να παρέμβει προσωπικά και να αντιμετωπίσει το θέμα της φορολόγησης των ομογενών και ειδικότερα των Ελληνοαυστραλών.
Η Ομογένεια στην Αυστραλία, αντιδρά και κινητοποιείται για το θέμα αυτό, όπως προέκυψε και από μαζική, ανοιχτή συνάντηση που οργάνωσε πρόσφατα η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στη φορολογία ομογενών έχουν προκύψει κυρίως από το νόμο 3943/2011. Με αυτό το νόμο το φυσικό πρόσωπο θεωρείται ότι διατηρεί τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, εφόσον η παραμονή του υπερβαίνει συνολικά τις 183 ημέρες μέσα στο ίδιο έτος.
Σημαντική αλλαγή ήταν πως το βάρος της απόδειξης της φορολογικής κατοικίας μεταφέρθηκε πλέον στον φορολογούμενο, κάτοικο εξωτερικού, ο οποίος θα πρέπει να την τεκμηριώνει με συγκεκριμένα δικαιολογητικά.
Για την τεκμηρίωση της φορολογικής κατοικίας έκανε λόγο η υπουργική απόφαση πολ. 1145/2012 την οποία «ακολούθησε» η πολ. 1217 το Δεκέμβριο του 2012. Αυτή ανέφερε:
1. Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τόπο κατοικίας ή συνήθους διαμονής στην αλλοδαπή και υπόκεινται σε φόρο μόνο για το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται, ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012 (χρήση 2011) να υποβάλλουν:
α) εφόσον υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συνάψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) του εισοδήματος, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, το οποίο είναι ενσωματωμένο στις προβλεπόμενες Αιτήσεις Εφαρμογής των Σ.Α.Δ.Φ., με εξαίρεση τις ΗΠΑ και την Τουρκία, οι οποίες εκδίδουν το δικό τους πιστοποιητικό.
6:32 PM

β) εφόσον υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα δεν έχει συνάψει Σ.Α.Δ.Φ. (σ.σ. όπως με την Αυστραλία), τα κάτωθι:
Δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο στη χώρα προέλευσης ή βεβαίωση από δημόσια αρχή της χώρας προέλευσης (φορολογική αρχή, δήμος κ.λπ.), από την οποία να προκύπτει το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου, καθώς και η μόνιμη κατοικία του ιδίου, αλλά και των μελών της οικογένειάς του (σύζυγος, τέκνα), εφόσον αυτά υφίστανται, προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρός δεσμός του φυσικού προσώπου με τη χώρα προέλευσης.
Είναι γνωστή η ταλαιπωρία που υπέστησαν πολλοί ομογενείς στις ΗΠΑ, που υποχρεούνται να καταθέσουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, καθώς έχουν κάποιο εισόδημα στη χώρα, με το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από το IRS.
Επίσης, πρόσφατα προέκυψε ένα ακόμη ζήτημα με τις επιστολές-ειδοποιητήρια του υπουργείου Οικονομικών με τα οποία κάτοικοι εξωτερικού, καλούνταν να αποδείξουν πού βρήκαν χρήματα τα οποία απέσυραν από την Ελλάδα την τριετία 2009-2011, αλλά αυτά τα χρήματα δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις στην Ελλάδα.
«Δε γνωρίζει η αριστερά, τι ποιεί η δεξιά», ανέφερε στον «Ε.Κ.» σχετικά με τις επιστολές και το πρόβλημα που προέκυψε, άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει το «ιστορικό» της διαδικασίας χειρισμού της κατάστασης για τα εμβάσματα.
Τα ειδοποιητήρια «έφυγαν» από την αρμόδια Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ ήδη από το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, πριν, δεν έγινε το απαραίτητο «φιλτράρισμα» για το ποιοι παραλήπτες είναι κάτοικοι εξωτερικού και έχουν νομίμως, στις χώρες που ζουν, αποκτήσει και δηλώσει τα χρήματα, τα οποία είχαν στείλει στην Ελλάδα, αλλά τα μετέφεραν εκτός στο προαναφερόμενο διάστημα. Πλέον, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να το δικαιολογήσουν οι ίδιοι, σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, την οποία θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας www.ekirikas.com.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου