Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μέρκελ: «Ο δρόμος της Τουρκίας για την ΕΕ περνά από την Κύπρο»

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, 2013
Δηλώσεις της Καγκελαρίου κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην Αγκυρα
Μέρκελ: «Ο δρόμος της Τουρκίας για την ΕΕ περνά από την Κύπρο»
Η γερμανίδα Καγκελάριος με τον τούρκο υπουργό Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ, κατά τη χθεσινή περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο του Γκόρεμε της Καππαδοκίας, όπου έκαναν στάση στην Παλαιά εκκλησία του Τοκαλί




Το βασικό εμπόδιο στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ είναι η άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της στην Κύπρο, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες από την Αγκυρα, όπου είχε συνομιλίες τόσο με τον τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ όσο και με τον τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ανγκελα Μέρκελ.
Η γερμανίδα Καγκελάριος, που προέκρινε επί χρόνια ως ιδανική λύση μια «προνομιακή εταιρική σχέση» της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης, επιβεβαίωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ερντογάν την άμβλυνση της στάσης της. «Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία, παρότι έχω δισταγμούς όσον αφορά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις το αποτέλεσμα των οποίων είναι ανοιχτό, που σημαίνει μη προδιαγεγραμμένο», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας λίγο-πολύ όσα είχε πει το Σάββατο από το Βερολίνο, λίγο προτού αναχωρήσει για τη διήμερη επίσκεψή της στην Τουρκία. «Είπα σήμερα πως πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις», συνέχισε. «Πρέπει να επισημάνω όμως πως όσο το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που έχει άμεση σχέση με την Κύπρο, δεν επιλύεται, θα δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε όσα κεφάλαια θα ήταν ενδεχομένως καλό και πρέπον».
Η Τουρκία έχει ανοίξει μόνο 13 από τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια και έχει ολοκληρώσει μόλις ένα, ενώ η ΕΕ έχει παγώσει τα οκτώ από αυτά εξαιτίας ακριβώς, της άρνησης της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της στην Κύπρο, εφαρμόζοντας τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ που έχει υπογράψει. Θέμα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας μπορεί να τεθεί μόνο ταυτόχρονα με τα θέματα που προτάσσει η τουρκική κυβέρνηση, επανέλαβε από την πλευρά του ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε θέματα όπως το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και το άνοιγμα, εκεί, του αεροδρομίου Ερτζάν.
Ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη τη στάση της Αγκυρας, έσπευσε να επισημάνει: «Κατ' αρχάς, να τα ξεχωρίσουμε. Δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο αλλά στη Νότια Κύπρο» - νωρίτερα ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς είχε χαρακτηρίσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας απλό «αρχηγό κοινότητας».
«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του νέου Προέδρου», δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως για παράδειγμα αυτό με την ευρωζώνη. Τις προσεχείς εβδομάδες θα τα δούμε όλα αυτά». Πέρα από το ακανθώδες ζήτημα της Ευρώπης, πάντως, Μέρκελ και Ερντογάν φρόντισαν να εξάρουν τη σημασία των διμερών εμπορικών τους σχέσεων, που φτάνουν, όπως δήλωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός, τα 35 δισ. δολάρια. Τη γερμανίδα Καγκελάριο συνόδευε άλλωστε στην Τουρκία μεγάλη αντιπροσωπεία γερμανών επιχειρηματιών.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου