Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Οι ισραηλινοί εποικισμοί απειλούν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους λέει η Ε.Ε.


Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, 2013

Η ανέγερση ισραηλινών εποικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συνιστά την κυριώτερη απειλή στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, αναφέρει έκθεση των γενικών προξένων της Ε.Ε. που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το μη δεσμευτικό έγγραφο των διπλωματών της Ε.Ε. στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, εδάφη που κατακτήθηκαν στον πόλεμο του 1967, καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να εξασφαλίσουν επιμελώς την εξαίρεση των εποικισμών από τα εμπορικά οφέλη που απολαμβάνει το Ισραήλ.
«Η οικοδόμηση εποικισμών είναι η κυριώτερη απειλή για τη λύση των δύο κρατών. Είναι συστηματική, σκόπιμη και προκλητική» αναφέρει η έκθεση.
Οι ισραηλινοί ηγέτες περιφρονούν τις διεθνείς εκκλήσεις για τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας σε εδάφη που οι Παλαιστίνιοι προορίζουν για ένα μελλοντικό κράτος. Επικαλούμενο ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς με την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να οικοδομεί εκεί.
Η έκθεση ζητά τη σκληρή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστεί ότι προϊόντα προερχόμενα από εποικισμούς δεν θα απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης στο πλαίσιο του συμφώνου στις ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «να μην υποστηρίζουν ... την ερευνητική, εκπαιδευτική και τεχνολογική συνεργασία» και να αποθαρρύνουν τις οικονομικές επενδύσεις σε ισραηλινές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα εδάφη. Οι ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει επίσης η έκθεση, θα πρέπει να αναλογιστούν την απαγόρευση εισόδου στα εδάφη τους «γνωστών, βίαιων εποίκων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάρ Πάλμορ, δήλωσε ότι η έκθεση δεν βοηθάει τις προσπάθειες για περαιτέρω ειρήνευση στην περιοχή. «Η αποστολή ενός διπλωμάτη είναι να χτίζει γέφυρες και να ενώνει λαούς, όχι να προωθεί την αντιπαράθεση. Οι πρόξενοι της Ε.Ε. σίγουρα απέτυχαν στην αποστολή τους» είπε.
Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες διακόπηκαν το 2010, όταν το Ισραήλ έβαλε τέλος στη μερική αναστολή της οικοδόμησης εποικισμών.
Περίπου 325.000 εβραίοι έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη, των 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Άλλοι 200.000 Ισραηλινοί ζουν μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου διαμένουν 250.000 Παλαιστίνιοι.
Η έκθεση χαρακτηρίζει την οικοδόμηση σε μεγάλους αστικούς εποικισμούς που βρίσκονται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και την παλαιστινιακή πόλη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης ως «το πιο σημαντικό και προβληματικό σχέδιο» που προωθεί αυτή τη στιγμή το Ισραήλ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή της επέκτασης των εποικισμών, έχει επίσης εξαγγείλει την οικοδόμηση περίπου 3.000 κατοικιών εποίκων στον επονομαζόμενο διάδρομο Ε1 κοντά στην Ιερουσαλήμ.
Η έκθεση αναφέρει ότι η οικοδόμηση στον Ε1 «θα αποκόψει την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη». Το Ισραήλ, που ανακοίνωσε το σχέδιο μετά τη ντε φάκτο αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο, λέει ότι η οικοδόμηση στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μέσα σ' ένα χρόνο.
Πηγή:Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου