Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ξέχειλη από οργή η Μεγαλόπολη και 4 υπουργεία το ΧΔΒΑ τους

Οι Αρκάδες σταμάτησαν τον ταινιόδρομο της ΔΕΗ στα ορυχεία της Μεγαλόπολης, ως δείγμα αποφασιστικότητας
Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2011
«Η κυβέρνηση είναι ανάλγητη απέναντι στο μέλλον του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης. Δεν εκτιμά όσα αυτό έχει προσφέρει, περισσότερα από 40 χρόνια, στην εθνική οικονομία, με τη λειτουργία του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ, με αντίτιμο την καταστροφή του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων. Επιχειρεί τώρα την ολοκληρωτική εξαφάνιση κάθε πιθανότητας μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ύστερα από λίγα χρόνια που προβλέπεται η λήξη της λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής».
Οι Αρκάδες σταμάτησαν τον ταινιόδρομο της ΔΕΗ στα ορυχεία της Μεγαλόπολης, ως δείγμα αποφασιστικότητας Τα ως άνω θυμόσοφα μας είπε ογδοντάχρονος Μεγαλοπολίτης, που επιθυμεί την ανωνυμία του. Συμμετείχε στη χθεσινή πρώτη κινητοποίηση των Μεγαλοπολιτών κατά του ενδεχόμενου κατασκευής Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων, σε παλιό ορυχείο της ΔΕΗ, κίνηση που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη γη και τον αέρα του «πληγωμένου» Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.
Η αγανάκτηση ξεχείλισε στη Μεγαλόπολη, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της απελθούσας υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, που μία μέρα πριν εγκαταλείψει το υπουργείο της, υπέγραψε, μαζί με τους συναδέλφους της, της Υγείας, Α. Λοβέρδο, του Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο και της Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία του ΧΔΒΑ της ΔΕΗ, σε μια έκταση -κατ' αρχήν- 291 στρεμμάτων του εξαντλημένου ορυχείου της Θωκνίας.
Η έκταση βρίσκεται δίπλα στον οικισμό, 3,5 χιλ. από την πόλη της Μεγαλόπολης, προκλητικά κοντά στον ποταμό Αλφειό και σίγουρα πάνω από την επιβεβαιωμένη από μελέτες του ΙΓΜΕ υπόγεια λιμνοδεξαμενή γλυκού νερού, που βρίσκεται στο υπέδαφος του Λεκανοπεδίου και σίγουρα τροφοδοτεί πηγές της Πελοποννήσου και όχι μόνο της περιοχής του! *
Ο δήμαρχος μαζί με τη μειοψηφία
«Η Μεγαλόπολη καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, ακυρώνοντας την ΚΥΑ, ώστε να μη δημιουργηθεί στο κέντρο της Πελοποννήσου, σε μια ιστορική και ιδιαίτερα σημαντική αρχαιολογική περιοχή, που έχει ήδη δώσει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού της πλούτου για την ανάπτυξη της χώρας και που οι κάτοικοί της έχουν, για πολλά χρόνια, επιδείξει τεράστια ανοχή στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της υγείας τους και της ποιότητας ζωής τους, ένας χώρος, που θα καταστρέψει τις όποιες ελπίδες για καλύτερη διαβίωση και προοπτική», τόνισε ο ιατρός-δήμαρχος Μεγαλόπολης, Παναγιώτης Μπούρας. Πλαισιωνόταν από τους επικεφαλής των μειοψηφουσών παρατάξεων του Δ.Σ., Γιάννη Φουσέκη και Σπ. Τσιριγώτη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και εκπροσώπους της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ Μεγαλόπολης και της Συντονιστικής Επιτροπής.
«Θέλουμε σε όλους τους τόνους να πούμε στη ΔΕΗ, στην κυβέρνηση, στην πολιτεία ότι είμαστε παρόντες», δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καθόλου ανοχή, αντιθέτως είναι μηδενική η ανοχή μας. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποτροπή της καταδικαστικής για την περιοχή μας απόφασης, που προήλθε από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή ΧΔΒΑ. Η πολιτεία με τις παλινωδίες, τις ανακολουθίες και τους αιφνιδιασμούς, χάνει τελείως την αξιοπιστία της, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε αυτούς τους δρόμους. Η προστασία της υγείας των παιδιών μας, των μελλοντικών γενιών, είναι μονόδρομος. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να υποθηκευτεί το μέλλον αυτού του τόπου με τέτοιες προχειρότητες και βιασύνες».
»Η απόφαση της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και του επιτρόπου Περιβάλλοντος, όπως και η απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την προσφυγή του δήμου μας, είναι καταπέλτης για όσους επιβουλεύονται το μέλλον της Μεγαλόπολης. Δυστυχώς η κυβέρνηση γνωρίζει τις αποφάσεις αυτές. Αλλά σημασία... γι' αυτούς είναι να γλιτώσουν μόνο από τα πρόστιμα που απειλεί να επιβάλει η Ε.Ε. Και -ενώ οι ίδιοι έχουν προκηρύξει πανελλαδική μελέτη για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, η οποία ολοκληρώνεται τον Αύγουστο- έδειξαν τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν και ενέκριναν αυτούς τους όρους, πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης! Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει η ζωή η δική μας, εμάς όμως μας ενδιαφέρει και γι' αυτό δεν θα τους περάσει!».
«Πρώτη του Εφαρμοστικού»
Για την πρώτη εφαρμογή του Εφαρμοστικού νόμου της κυβέρνησης, που θέλει να πουλήσει εδάφη της ΔΕΗ κάνει λόγο ο Χρ. Κασελούρης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεγαλόπολης και υπογραμμίζει:
«Θέλουν τα 291 στρέμματα στη Θωκνία, δίπλα στον οικισμό, να τα μετατρέψουν σε ΧΔΒΑ. Εγκρίνανε σε μια νύχτα τους περιβαλλοντικούς όρους και καλούνε τώρα τον Μπόμπολα ή όποιον άλλον ξένο επενδυτή θέλει, να θάψει βιομηχανικά απόβλητα στη Μεγαλόπολη. Δεν μας ρώτησαν. Θα μας βρουν μπροστά τους. Εδώ θα γίνει της Κερατέας. Το λέμε και το πιστεύουμε».
«Η κυβέρνησή μας θα περιμέναμε η μεταλιγνιτική περίοδος να σχεδιαστεί ορθολογικά, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας από μια ήπια ανάπτυξη. Επιπόλαια και πρόχειρα η κυβέρνηση, χωρίς να έχει την κοινωνική συνοχή, θέλει να καταδικάσει για τα επόμενα 100 χρόνια ίσως πάλι αυτή την περιοχή που ήδη είναι τόσο επιβαρημένη. Οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους. Αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να περάσει. Θα πολεμήσουμε όλοι ενωμένοι για να αποτρέψουμε αυτή την ερήμωση της περιοχής και να δώσουμε στο κοινωνικό σύνολο την ανάπτυξη που δικαιούται», προϊδεάζει ο Αριστείδης Μπρουμάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.
Οι κινητοποιήσεις
Ετσι, το δημοτικό συμβούλιο, συνεδριάζοντας προ ημερών, αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει επιτροπή συντονισμού των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν, η οποία αποτελείται από τον δήμαρχο, τους επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες, με συμβολικό για μία ώρα σταμάτημα της λειτουργίας των ταινιοδρόμων μεταφοράς του λιγνίτη στους ΑΗΣ και συγκέντρωση πολλών δεκάδων πολιτών, που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, με το σύνθημα «Εδώ θα γίνει της Κερατέας», που κάποιοι το άλλαξαν, θέλοντας να δείξουν την αποφασιστικότητα του λαού της Μεγαλόπολης, σε «Εδώ θα γίνει της Μεγαλόπολης». Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αν στη σημερινή επείγουσα συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος με τον δήμαρχο και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δεν φανεί θετικό για τη Μεγαλόπολη φως στον ορίζοντα, με αιφνιδιαστικές καταλήψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο γραφείο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, με πολύωρες καταλήψεις των ταινιοδρόμων λιγνίτη και με κατάληψη του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης-Μεγαλόπολης-Καλαμάτας!
Στη χθεσινή αγωνιστική συγκέντρωση στα ορυχεία της ΔΕΗ συμμετείχαν πολίτες και εκπρόσωποι μαζικών επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων, καθώς και εργαζομένων της ΔΕΗ.
Η δική του ιστορία
Το θέμα του ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη έχει τη δική του ιστορία και δεν είναι καινούργια υπόθεση. Ξεκινά το 2005, όταν η ΔΕΗ εξέφρασε την επιδίωξή της για έναν τέτοιο χώρο, ενώ το 2006 κατατέθηκε η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έλαβε θετική γνωμοδότηση το 2008 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τότε κατατέθηκε και η ΜΠΕ για έγκριση.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε πράξει κάτι, προκειμένου να αποτραπεί ο σχεδιασμός της ΔΕΗ. Τον Ιανουάριο του 2007, η νέα δημοτική αρχή δεν έπαψε να αγωνίζεται για την αποτροπή αυτού του έργου, ασκώντας πιέσεις τόσο προς τους αρμόδιους της ελληνικής Πολιτείας όσο και προς την Ε.Ε., καταθέτοντας αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2010, που δικαίωσε τον δήμο και απέτρεψε την έγκριση της ΜΠΕ.
Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανυπαρξία ΧΔΒΑ τον Σεπτέμβριο του 2009, ο δήμος δικαιώθηκε και από το ειδικό δικαστήριο που δέχτηκε το σκεπτικό και τα στοιχεία του και απέρριψε τον χώρο που είχε προταθεί από το υπουργείο για ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη.

Πηγή: ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου