Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Δραματική παρέμβαση του Ομπάμα για το χρέος

Κυριακή, 31 Ιουλίου, 2011

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («Ασοσιέιτεντ Πρες», «Νιου Γιορκ Τάιμς»). Παρέμβαση σε δραματικούς τόνους για το ζήτημα του αμερικανικού χρέους έκανε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, ασκώντας έτσι πιέσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.
Ο Πρόεδρος ζήτησε ευρεία συναίνεση και από τα δύο κόμματα για να επιτευχθεί μία συμφωνία μπροστά στην αδυναμία να δοθεί λύση στην κρίση για το όριο δανεισμού πριν φτάσουμε στην καταληκτική προθεσμία της ερχόμενης Τρίτης .
«Υπάρχουν τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος», είπε, καθώς την προηγούμενη μέρα δεν διαπίστωσε καμία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο τώρα είναι ότι οποιαδήποτε λύση για την αποφυγή στάσης πληρωμών πρέπει να είναι διακομματική», σημείωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί το Σαββατοκύριακο με την ηγεσία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, χωρίς να χάνει την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας.
«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς. Παρά το αδιέξοδο, θα εξευρεθεί μια λύση», ανέφερε σχετικά.
Ο προέδρος Ομπάμα υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η υψηλή πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών (ΑΑΑ), γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποδείχθηκε ανάλογης αξιοπιστίας. «Στα χέρια μας βρίσκεται η λύση», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους Αμερικανούς να πιέσουν τους βουλευτές τους να συναινέσουν στην εξεύρεση μιας λύσης.
Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποδυθεί σε αγώνα διάσωσης του σχεδίου μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας της Πέμπτης, το αποτέλεσμα της οποία δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα ήταν υπέρ του σχεδίου.
Χθες, από το πρωί διεξάγονταν συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών για να βρεθεί κοινό έδαφος και να καθησυχαστούν οι αντάρτες, πολύ προέρχονται από το υπερσυντηρητικό κίνημα του Tea Party. Το ίδιο γινόταν και όλη την ημέρα την Πέμπτη.
Νωρίτερα, σε παρέμβαση του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο» τους Ρεπουμπλικάνους να αποφασίσουν για μία (προσωρινή) αύξηση του ορίου δανεισμού και ότι θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες.
Ζήτησε δε από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα, τον Μιτς Μακόνελ να συνεργαστεί μαζί του για μία συμβιβαστική λύση της τελευταίας στιγμής, πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου.
Ολα αυτά συμβαίνουν με φόντο τις δραματικές προειδοποιήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ότι η αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων του αμερικανικού Δημοσίου μετά την Τρίτη 2 Αυγούστου θα έχει απροσδιόριστα μεγάλες επιπτώσεις στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.
Ηδη προετοιμάζονται σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την επόμενη ημέρα της άνευ προηγούμενου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών στάσης πληρωμών, με τις αγορές να παρακολουθούν με αγωνία και τους οίκους αξιολόγησης να έχουν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεση να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από το «AAA».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε κληθεί να εγκρίνει το απόγευμα της Πέμπτης σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου δανεισμού με μείωση των ελλειμμάτων αλλά, μετά από μία αναβολή, η ψηφοφορία ακυρώθηκε.
Αιτία ήταν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της παράταξης που παρά το ότι ελέγχει το σώμα (έχει 240 από τις 433 έδρες) είναι διασπασμένοι και οι διαρροές απειλούσαν να ακυρώσουν το προβάδισμα σε ψήφους. Πάντως ακόμα και αν ψηφίζονταν το σχέδιο είναι μάλλον δύσκολο να περνούσε και από τη Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί (53 στις 100 έδρες).
Στο μεταξύ, αν και επισήμως Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν προβεί σε σχετικά σχόλια, μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Xinhua» εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τις εξελίξεις.
Το «Xinhua» έκανε αναφορά σε «επικίνδυνη ανευθυνότητα», σημειώνοντας ότι είναι «ατυχές και απογοητευτικό» να πρέπει άλλες χώρες να πληρώσουν την αποτυχία των Αμερικανών να αυξήσουν το όριο χρέους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου