Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ανοίγει ξανά το Γουότεργκεϊτ, 36 χρόνια μετά

Στη δημοσιότητα η απόρρητη μαρτυρία Νίξον με εντολή εισαγγελέα
Ανοίγει ξανά το Γουότεργκεϊτ, 36 χρόνια μετά

30 Ιουλίου, 2011


Μετά από περισσότερα από 36 χρόνια, η απόρρητη μαρτυρία στο συμβούλιο ενόρκων του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο Watergate διατάχθηκε να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστή, λόγω της σημασίας της για την Αμερικανική ιστορία.
Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόις Λάμπερτ έλαβε την απόφαση αυτή μετά από αίτημα του ιστορικού Στάνλεϊ Κάτλερ, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για τον Νίξον και το Watergate, και άλλων, να δημοσιοποιηθεί η μαρτυρία που δόθηκε
στις 23 και 24 Ιουνίου του 1975.
Ο Νίξον τέθηκε υπό αμφισβήτηση για το πολιτικό σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, που προέκυψε από τη διάρρηξη στο επιτελείο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο συγκρότημα γραφείων Watergate
στην Ουάσιγκτον.
Το σκάνδαλο ανάγκασε τον Νίξον να παραιτηθεί στις 9 Αυγούστου του 1974, η μοναδική παραίτηση προέδρου των ΗΠΑ. Το σκάνδαλο επίσης είχε ως αποτέλεσμα την απαγγελία κατηγορητηρίου, τη δίκη, την καταδίκη και τη φυλάκιση αρκετών από τους κορυφαίους αξιωματούχους του.
Ο κ. Λάμπερτ αναφέρει στην 15σελιδη γνωμάτευση του ότι οι ειδικές περιστάσεις, και ιδίως το αδιαμφισβήτητο ιστορικό ενδιαφέρον στη μαρτυρία του Νίξον, υπερέβησαν κατά πολύ την ανάγκη να διατηρηθούν τα
αρχεία αυτά μυστικά.
Οι διαδικασίες στο συμβούλιο ενόρκων συνήθως παραμένουν απόρρητες.
«Η σημασία του Watergate στην αμερικανική ιστορία δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί», γράφει ο Λάμπερτ, προσθέτοντας ότι το σκάνδαλο συνεχίζει να προσελκύει τόσο ακαδημαϊκό όσο και δημόσιο ενδιαφέρον.
«Η αποκάλυψη της μαρτυρίας του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στο συμβούλιο ενόρκων θα ενισχύσει πιθανόν την υπάρχουσα ιστορική καταγραφή, θα τροφοδοτήσει την ακαδημαϊκή συζήτηση και θα βελτιώσει την κατανόηση του κοινού για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός», τόνισε.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου